Kilot eivät kerro kaikkea – miksi ylipainoisista yksi sairastuu, toinen ei?

Kenen kannattaa laihduttaa? 26:00

Miksi kahdesta ylipainoisesta ihmisestä toinen saattaa sairastua liikakilojensa takia, toinen ei? Lihavuustutkija ja apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistolta pohti asiaa Studio55.fi-lähetyksessä.

– Osittain taustalla on varmaan perimä. Toisille ylipaino ei aiheutakaan niin paljon niitä sairastumisriskejä. Mutta yhtä hyvin voi olla niin, että on painava ihminen, mutta hän syö varsin terveellisesti tai kiloistaan huolimatta liikkuu. Myöskin tämän tyyppiset asiat suojaavat sairastumisilta, Kirsi Pietiläinen sanoi lähetyksessä.

– Siksi aina vähän vastustankin sitä ajatusta, että katsotaan vaan, miltä ihminen näyttää, ja sillä tavalla tehdään johtopäätös, kuinka sairas ihminen on tai kuinka epäterveellisesti hän elää. Se on minusta aina väärä lähtökohta.

Pietiläisen mielestä ylipainoisten syyllistäminen kertoo vinoutuneista asenteista.

– Jos sellainen haukkuminen tai syrjintä, jota lihavat monesti kertovat kokevansa, olisi auttanut, niin eihän tässä maassa olisi enää yhtään lihavaa. Kyllä minun mielestäni asenneilmapiiri on tässä selvästi sen kaltainen, että nyt tarvitaan vähän muutosta sinne puolelle, Pietiläinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja