Kiinalaismies sai outoja sairauskohtauksia ja menetti välillä tajuntansa – lääkärit tekivät hänen aivoistaan kammottavan löydöksen

10:13
Videolla keskustellaan antibiooteista.

Lääkärin mukaan kiinalaismies oli saanut loismatotartunnan syötyään huonosti kypsennettyä sianlihaa. Aiheesta uutisoi muun muassa 9 News -sivusto.

Kiinalainen Zhu Zongfa hakeutui lääkärin vastaanotolle sen jälkeen, kun hän oli saanut sairauskohtauksia viikkojen ajan ja mennyt välillä tajuttomaksi. Lääkärit löysivät hänen aivoistaan ja rintakehästään satoja heisimatoja.

Loinen aiheutti infektion

43-vuotiaan miehen epäillään saaneen loistartunnan siitä, että hän oli syönyt riittämättömästi keitettyä sianlihaa, johon oli pesiytynyt Taenia solium -väkäsheisimato.

– Potilaat reagoivat eri tavoin infektioon riippuen siitä, missä kohden kehoa madot elävät, kertoo miestä hoitanut Zhejiangin yliopiston lääkäri Huang Jianrong Asiawire-sivustolle.

Lääkärin mukaan loismato pääsi kulkeutumaan suolistosta miehen aivoihin verenkierron kautta. Miehellä todettiin matorakkulatauti ja keskushermoston parasiitti-infektio, neurosystiserkoosi. Mies sai madot tappavan lääkityksen. 

Hoidon aloittamisesta on kulunut viikko. Lääkärin mukaan mies voi hyvin, joskaan ei vielä tiedetä, onko loismadoilla jotain pitkän ajan vaikutuksia miehen terveyteen.

Suomalaisilla vastaavia tauteja ei ole todettu

Terveyskirjaston mukaan Taenia solium -infektio alkaa, kun ihminen on syönyt huonosti kypsennettyä lihaa, jossa on toukkia. Sen voi saada myös sian ulosteesta, jossa on madon munia.

Toukat muodostavat kudoksiin kalkkiutuvia rakkuloita, jonka ympärillä on tulehduskehä. Aivoissa rakkulat voivat aiheuttaa keskushermosto-oireita, kuten halvauksia, näköhäiriöitä ja epilepsian. Muissa elimissä ne harvemmin oireilevat.

Suomalaisilla näitä kudoksiin tunkeutuneiden toukkien aiheuttamia tauteja ei ole tähän mennessä todettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja