Mies sai suoliameban, vaikka ei ollut koskaan matkustanut Euroopan ulkopuolelle – tutkimukset paljastivat naisystävän seikkailut

Joskus suolistoon pesiytyneet loiset voivat olla seurausta seksuaalisesta kanssakäymisestä, osoittaa BMJ Case Reports -julkaisun raportoima tapaus.

Elimistössä lymyävä loinen ei ole sen mukavampi vieras kuin sukupuolitautikaan, mutta joskus kaksi pahaa voivat kulkea käsi kädessä, kuten IFL Science -sivusto muotoilee.

Harvinaisessa tapauksessa trooppisilla alueilla esiintyvä suoliameba Entamoeba histolytica oli nimittäin löytänyt tiensä ranskalaismiehen elimistöön seksin välityksellä.

Suoliameba tarttuu tyypillisesti saastuneesta ruoasta ja juomasta

67-vuotias mies hakeutui lääkäriin maksakivun ja kuumeen vuoksi. Kuusi kuukautta aiemmin miehellä oli alkanut tartuntaan viittaava oire, verinen ripuli. Puolen vuoden aikana mies oli laihtunut viisi kiloa. Lääkärien määräämät lääkkeet eivät olleet tehonneet ripuliin.

Myöhempi ulostenäyte paljasti loistartunnan. Omituisen asiasta teki se, että mies ei ollut koskaan matkustanut Euroopan ulkopuolelle trooppisille tai subtrooppisille vyöhykkeille, joilla suoliamebatartunta yleensä tapahtuu ameban kystamuotoja sisältävän ruoan ja juoman välityksellä. Tartunnan oireet alkavat aikaisintaan viikon kuluttua tartunnasta, joskus vasta muutaman kuukauden kuluttua, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Ravinnon sijaan mies oli saanut tartunnan naisystävältään, lääkärit kirjoittavat.

Seksisuhde toiseen mieheen aiheutti loistartunnan

Matkustamisen sijaan mies oli harrastanut seksiä Etelä-Amerikassa ja Aasiassa matkustaneen naisystävänsä kanssa, joka kantoi loista.

Lääkäreiden tutkimuksissa paljastui, että nainen oli tartunnan oireeton kantaja, ja hän oli saanut loisen seksisuhteestaan toiseen mieheen. Tämä on raportin kirjoittaneiden lääkäreiden mukaan hyvin harvinaista. Esimerkiksi Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan, että tauti ei tartu suoraan henkilöstä toiseen.

Tapaus on epätavallinen siinäkin mielessä, että jos suoliamebatartunnan saa seksin välityksellä, kyseessä on yleensä miesten välinen seksi, jossa harjoitetaan suu- ja anaaliseksiä. Raportin luoneet lääkärit kirjoittavat, että heterosuhteissa tapahtuneet tartunnat ovat hyvin harvinaisia.

Ranskalainen pariskunta sai tartuntoihinsa lääkkeet, ja kaksi kuukautta myöhemmin heidän ei enää todettu olevan suoliameban kantajia.

Suomalaiset tuovat tuliaisina kymmeniä tartuntoja vuosittain

Jos suoliamebatartuntaa ei olisi hoidettu ajoissa, loinen olisi luultavasti tehnyt limakalvoon pieniä pusseja ja tuhonnut suolinukkaa, minkä seurauksena olisi ollut krooninen paksusuolitulehdus.

Suomalaisilla todetaan vuosittain 20–50 Entamoeba histolytica -tartuntaa ulkomaantuliaisina. Osa näistä tartunnoista on oireettomia, ja ne löytyvät muissa tutkimuksissa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja