"Kidutusväline", joka auttaa laihtumaan – tutkijoiden keksintöä kritisoidaan: "Piti ihan tarkistaa, onko tuo joku vitsi"

Nestemäiset ruoat salliva koje ei ole saanut hyvää vastaanottoa.

Uusiseelantilaisen yliopiston tutkijat kehittivät Dental Slim Diet Control -nimisen kojeen, joka heidän mukaansa auttaa laihtumaan. Keksintö on saanut rajusti kritiikkiä, kertoo muun muassa Mirror.

Käytännössä hammaslääkäri asentaa potilaan ylempiin ja alempiin takahampaisiin metalliset osat, joissa on lukituspultit. Käyttäjä pystyy avaamaan suutaan vain kahden millimetrin verran, mutta hengittämiseen tai puhumiseen laite ei vaikuta. Käyttäjä voisi syödä kojeen kanssa vain nestemäisiä ruokia.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Mielenkiintoinen vaihtoehto" lihavuusleikkauksille

Otagon yliopisto kirjoittaa Twitterissä keksinnön olevan maailman ensimmäinen painonpudotuksessa käytettävä apuväline, jota voidaan hyödyntää maailmanlaajuisen ylipaino-ongelman torjumisessa.

Yliopiston sivuilla kerrotaan, että laitetta testanneet henkilöt laihtuivat keskimäärin 6,36 kiloa parissa viikossa. He olivat myös halukkaita jatkamaan laitteen käyttöä elämäntapamuutoksessaan.

Laitekehityshanketta johtanut professori Paul Bunton kertoo, että käyttäjällä on halutessaan mahdollisuus avata lukitus sitä varten suunnitellulla työkalulla, jos tulee hätätilanne. Laite voidaan Buntonin mukaan asentaa ja poistaa toistuvasti.

Buntonin mielestä laite on taloudellinen ja kiinnostava vaihtoehto lihavuusleikkauksille. Lehdistötiedotteessa hän toteaa, että laitteen käytöstä ei koitunut sitä kokeilleille naisille haitallisia seurauksia. 

Somessa ei "kidutusvälineestä" innostuttu

Laitteen keksineiden tutkijoiden innostus ei ole tarttunut sosiaalisen median käyttäjiin. Monien mielestä keksintö on karmaiseva.

– Siis vau, te todella yritätte tuoda keskiaikaiset kidutusvälineet takaisin? taivasteli joku.

– Mitä ihmettä, kyseli joku.

– Nerokasta! Haluaisin tarjota jatkoksi omaa keksintöäni keinoksi siihen, miten lyhyestä ihmisestä saataisiin pidempi, vitsaili eräs rankemman huumorin ystävä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tuo on kidutusta, ihan kirjaimellisesti, päivitteli eräs.

– Piti ihan tarkistaa, onko tuo oikeasti yliopiston nettisivu vai joku vitsi, kommentoi joku.

Yliopisto täsmeni kojeen käyttötarkoitusta

Yliopisto vastasi myöhemmin saamaansa kritiikkiin. He täsmensivät, että kojetta ei ollut tarkoitettu nopeaksi tai pitkän tähtäimen välineeksi painonpudotukseen, vaan se on tarkoitettu auttamaan lihavuusleikkausta tarvitsevia ihmisiä, joiden tulee pudottaa painoa ennen leikkaukseen pääsyä.

– Parin kolmen viikon jälkeen metalliosat voidaan poistaa. Sitten he voisivat olla jonkin aikaa vähemmän rajoitetulla ruokavaliolla ja jatkaa sen jälkeen hoitoa.

Katso myös: Brittinuori sokeutui köyhän ruokavalion vuoksi – urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo karmivimpia tapauksia Suomesta

Lähteet: Mirror, 9 News

Lue myös:

    Uusimmat