Kevään puutarhatrendit – rakkausretriitti, koirapiha vai rötypuutarha?

6:33
Maisemasuunnittelija Tanja Nieminen kertoo kevään pihatrendeistä sekä uudesta kirjastaan. Jan Ollikainen Lyhty ry:stä kertoo minkälaista on olla mukana rakentamassa kevätmessuja.

Tämän vuoden kevätmessuilla Helsingissä pääsi ihastelemaan neljää erilaista valmiiksi rakennettua pihaa.

Maisemasuunnittelija Tanja Nieminen on tuttu kasvo Huvila ja Huussi -televisio-ohjelmasta. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus alalta.

– Puutarha on nähty yli 20 vuotta niin, että mitä minä saan siitä puutarhasta. Nyt puutarha nähdään toisinpäin, eli mitä minä voin antaa maapallolle hoitamalla puutarhaa, sanoo Nieminen. 

Tanja Nieminen kertoo, että nyt oma elämäntyyli saa näkyä puutarhassakin. Messuille hän suunnitteli neljä trendipihaa: city-eko-puutarhan, rakkausretriitin, lapsipihan ja koirapihan.

Pihat messuille toteuttivat Puutarhaetsivät Oy, Rainset Oy, Omnian opiskelijat sekä Lyhty ry:n työpajalaiset. 

City-eko-puutarhassa kasvaa kaikenlaisia hyötykasveja ja syötäviä yrttejä. Puutarhasta löytyy myös smoothiebaari, jossa yrtit käytetään hyväksi. Rakkausretriittipuutarhassa kiivetään porekylpyyn kuohuvan kera ja istutaan terassilla takkatulen äärellä.

Lapsiperheen pihassa on erilaisia puuhanurkkia, ja koiraperheen piha on suunniteltu perheen lemmikkien iloksi. Koirapihalta löytyy esimerkiksi koiravessa hajuttomalla kuorikkeella, koirasohvat, tassujenpesupaikka ja aktivointialue.

Tutkimus paljastaa, miten suomalaiset suhtautuvat puutarhaan

Puutarhaliiton puheenjohtaja Timo Taulavuori kertoi kevätmessuilla Kotipuutarha 2018-tutkimuksesta (Puutarhaliitto/TNS Kantar) ja kevään 2019 trendeistä.

Tutkimuksesta käy ilmi, että viime vuonna suomalaiset käyttivät 556 miljoonaa euroa puutarhaostoksiin, keskiostoksen ollessa 292 euroa/kotitalous. Viime vuoden suosituimpia tuotteita olivat kesäkukat, kompostit ja kasvualustat. 

– Valtaosa suomalaisista kokee, että puutarha rauhoittaa, ja kolme neljästä arvostaa helppohoitoista puutarhaa. Kiinnostus puutarhanhoitoon on kasvussa kaikissa ikäryhmissä ja alle 35-vuotiaiden joukossa merkittävästi. Kaksi kolmesta on kiinnostunut kasvien keittiöviljelystä ja naisista 40 prosenttia. Nyt hankitaan vähemmän, mutta parempaa, sanoo Taulavuori. 

Kevään trenditeemoiksi Taulavuori luettelee esimerkiksi ilmastonmuutoksen, hyönteiskadon, hyötykasvit, maan hyvinvoinnin ja vanhojen kasvien keräilyn.

Lisäksi hän suosittelee kaikille "rötypuutarhaa", eli aluetta, joka on tarkoituksella jätetty hoitamatta. Paikka jossa heinät ja villikukat saavat kukkia vapaasti kivien ja kantojen keskellä ja hyönteiset viihtyvät. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja