Kevään sisustustrendit ja trendivärit: Ammattilaisen vinkit jokaiseen kotiin

3:06
Sisustussuunnittelija Malla Tapio kertoo kevään sisustustrendeistä.

Miltä tämän kevään sisustustrendit ja trendivärit näyttävät? Sisustussuunnittelija Malla Tapio kertoo.

Mitä kuluttajat haluavat? Usein kun puhutaan kuluttajatrendeistä, ajatellaan, että ne ovat vain jonkun keksimä juttu.

– Yleensä indikaatit tulevat kuitenkin megatrendeistä, jotka ovat usein muutoksia yhteiskunnassa, teknologisia kehityksiä tai liittyvät väestönjakautumiseen eri puolella maapalloa. Tavallisesti trendit oikeasti vastaavat siihen, mitä kuluttajat toivovat ja tarvitsevat, sanoo sisustussuunnittelija Malla Tapio.

– Ja trendit kuuluvat kaikille!

Mistä trendit tulevat?

Malla Tapio on seurannut muotia jo vuosikymmeniä. Stockmannilla vierähti viisitoista vuotta asusteiden parissa, sitten kuusi vuotta Marimekolla.

– Olen jo vuosikymmeniä katsonut kristallipalloon: mitä kuluttajat haluavat. Siirtyminen sisustamisen pariin ja sisustussuunnittelijaksi kouluttautuminen oli vain luonnollinen jatke. 

– Jos ajatellaan viisitoista vuotta taaksepäin, silloin trendejä pidettiin ehkä jonkinlaisena salatieteenä, joka oli harvoille ennakkoon tarjoiltu. Mutta kyllä silloinkin tehtiin tieteellistä tutkimusta sen sijaan, että joku olisi vain päättänyt, että tuo on hyvä trendiväri. Trendit menevät omaa luonnollista kiertokulkuaan ja tietyt trendit tulevat aina uudestaan, niin pukeutumisessa, kuin kodin sisustamisessakin.

Tänä päivänä trendit ovat tulleet yhä lähemmäksi kuluttajia sosiaalisen median kautta. Nyt puhutaan "instakodeista" tai kodeista, jotka ovat "instaworthy", vapaasti suomennettuna Instagramin arvoiset kodit.

Usein vaikuttajainstagrammaajat ovat esitelleet jo uusimmat trendit ennen kuin ne ovat olleet laajemmin esillä alan lehdissä. Tämä aiheuttaa myös paineita sisustussuunnittelijoille, koska on niin monta mediaa seurattavana. Ruokatrendit siirtyvät myös usein sisustukseen, esimerkiksi nyt tehdään mustaa ruokaa mustassa keittiössä.

Megatrendeissä nousee vahvasti esiin hyvinvointi ja lisääntyvä etätyö kotona. Meillä on halu hyödyntää teknologiaa parhaalla mahdollisella tavalla, mutta samaan aikaan haluamme sulkea sen kokonaan pois, silloin kun se on meille sopivaa. Uudisrakennuksiin rakennetaan pieniä joogasaleja ja kuntosaleja.

Akustiikka, pinnat ja valaistus

Akustiikka on tärkeä osa sisustusta. Koteihin laitetaan mattoja ja sellaisia tekstiilejä, jotka vaimentavat ääntä.

– Lisäksi tarvitaan mukautuvia tiloja ja modulaarisia huonekaluja. Sisustussuunnittelussa lähdetään aina ensisijaisesti toiminnallisuudesta ja ympäröivästä arkkitehtuurista. Yksi trendi on myös se, että personoidaan asioita. Ei ole enää niin, että kaikilla pitää olla aina se yksi sama tuote, kertoo Malla Tapio.

Sisustamisessa lähdetään liikkeelle ensin pinnoista, eli lattioista ja seinistä. 

– Lattiapintoina on nykyään aika paljon vaaleita puupintoja. Seinät ovat puolestaan usein vaaleita, joissa on käytetty esimerkiksi harmaata tehostevärinä.

Pitkään vallalla ollut harmaa ja millenial pink, joka on hento rosa, ovat väistymässä, kun harmaa taittuu lämpimämpiin hiekan sävyihin ja pinkin korvaa keltainen.

Myös pinnoissa siirrytään kohti lämpimämpiä puun sävyjä. Yleensä suomalaiset pyrkivät maalaamaan seinät kylmemmillä  sävyillä.

– Suomalaisessa värikulttuurissa on maalarin valkoinen ainoana maailmassa, hän lisää.

Valaistukseen kiinnitetään myös yhä enemmän huomiota. Valon värilämpötilat vaikuttavat siihen, miltä pinnat näyttävät. Meistä jokainen näkee myös värit eri tavalla.

Ikkunasta tuleva valo vaikuttaa myös siihen, miltä esimerkiksi seinän väri näyttää. Asunnossa valon suunta vaikuttaa siihen miten lämpimän värinen seinä on. Samassa asunnossa samalla värillä maalatut seinät näyttävät siis erilaiselta eri ilmansuunnan valossa. Siksi on hyvä viedä vähän isompi värimalli lopulliseen tilaan ennen maalaamista.

Kevään trendiväri

Maalikauppojen tämän hetken trendivärit ovat koralli ja flamingon väri. Se ei tarkoita, että koko asunto pitäisi maalata näillä väreillä, vaan niitä voi tuoda tilaan tekstiileillä ja pienesineillä.

– Jos katsotaan ennusteita tuleville vuosille, niin esimerkiksi 2023 ennusteissa näkyy väri nimeltä humanoidi, joka on edelleen lähellä flamingon punaista ja ihon väriä, mutta kuvastaa avatarten ihon väriä, kertoo Malla Tapio. 

Muodot ja tekstuurit

Pesämäisyys, pyöreät muodot ja pehmeät tekstuurit ovat sisustuksen tämänhetkinen trendi. Paneeliseinät ovat myös tehneet paluun.

Nyt arvostetaan "slow livingiä", eli hidasta elämää, luonnon materiaaleja ja luonnonläheisiä värejä. Tuodaan edelleen luonto kotiin, myös sisälle.

– Käsityö ja sen arvostus on tullut takaisin, ja se on trendikästä.

Epätäydellisyys, jossa näkyy käden jälki on niin in, että nyt tuotetaan jopa teollisesti käsintehdyn näköistä. Orgaaniset muodot, puu ja vihreät sävyt edustavat luonnollisuutta ja luontoa.

Pahkatuotteet ovat myös tulleet takaisin. Tuotteet, jotka näyttävät matkamuistoilta, ja joita ei olisi pari vuotta sitten mitenkään kehdannut laittaa esille, ovat taas muodissa. Ja kaikki sellaiset rumankauniit tavarat.

– Pylväät ja ovikaaret ovat myös tulossa takasin. Ja luontoon viittaavat muodot ja luonnontuotteista valmistetut esineet ja huonekalut. Valaisimissa on lainattuja muotoja esimerkiksi sienistä, kertoo Malla Tapio.

Vastuullista sisustamista ympäristö huomioiden

Nyt hyödynnetään jätettä. Toisen jäte voi olla toisen raaka-aine. Ristiinteollisuus on myös trendikästä, eli teollisuus hyödyntää toistensa jätettä. 

– Nyt on esimerkiksi onnistuttu kasvattamaan lampunvarjostimia sienistä. Eli on tietoisesti lähdetty hakemaan ympäristöystävällistä lähestymistapaa sisustamiseen ja huonekaluteollisuuteen. On myös kehitteillä kahvipuruista valmistettuja pöytiä ja merilevästä valmistettuja esineitä, Malla Tapio kertoo.

More is more

Somemaailmassa on yhtälailla nähtävissä nouseva käsityön ja taiteen arvostus. Maalatun ja muotoillun merkitys korostuu. Isot ja värikkäät taideteokset palaavat koteihin.

Punertavien sävyjen siivittämänä mennään kohti graafista tyylisuuntaa. Perusvärejä on myös tarjolla, sinistä, punaista ja mustaa Bauhaus-tyyliin 100-vuotisjuhlavuonna.

Alvar Aallon suunnittelemat valaisimet ovat myydyimpiä design-valaisimia verkkokaupassa, kertoo Malla Tapio.

Monet vintage-valaisimet ovat päässeet uustuotantoon, koska niiden kysyntä ylittää huutokauppojen tarjonnan. Paavo Tynellin ja Lisa Johansson-Papen messinkivalaisimet roikkuvat yhä useammassa kodissa, hän lisää. 

– More is more, eli runsaus ja yltäkylläisyys on taas in. Sisäseinillä nähdään muraaleja, eli koko seinän kokoisia maalauksia ja kuviotapetteja. Seuraava uusi tuleminen voi olla todella vahvat neonvärit aksenttiväreinä pieninä ripauksina. Seuraan hot pinkin nousua, Malla Tapio lisää.

– Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on meksikolainen tyyli noussut esiin, ja se liittyy varmasti tämän hetken politiikkaan.

Trendi voi yhtä lailla syntyä siitä, että joku tekee kotonaan ahaa-elämyksen ja keksii esimerkiksi kääntää ruukun nurinpäin, laittaa instaan siitä kuvan, se leviää ja ihmiset alkavat kysyä, mistä niitä saa ja lopulta joku alkaa valmistaa sitä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja