Kevään kukkatrendit: ”Mieluummin överit kuin vajarit” – jopa viidakkomaiset kodit ovat nyt in!

Kukkataiteilija ja floristi Hanna Piippo kertoo kevään kukkatrendeistä 7:02
Kukkataiteilija ja floristi Hanna Piippo kertoo kevään kukkatrendeistä.

Floristi ja kukkataiteilija Hanna Piippo päätti viidentoista muodin parissa vietetyn vuoden jälkeen seurata unelmaansa. Hänestä kuka tahansa voi nauttia kukista ja niiden asettelusta, ei ainoastaan floristit. Nyt hän jakaa vinkkinsä kevään trendeistä! 

Kukkien kevättrendit muistuttavat paljon ruokatrendejä: niissäkin on sesonkivaihtelua ja asetelmat pitäisi toteuttaa sesongin kukissa.

– Trendikukkia enemmän ajattelen kukkien värejä ja miten niitä yhdistellään. Tällä hetkellä esimerkiksi kukkakimput, joissa ei ole yhtään vihreää, ovat tosi trendikkäitä. Kimppu voi olla myös kolme graafista ja tarkoin valittua kukkaa. Uutta ja freshiä. Vihaan kyllä tuota trendi sanaa, ja minua ahdistaa, että yksi kukka olisi trendikäs tai ei, sanoo floristi ja kukkataiteilija Hanna Piippo. 

Kukkalajeihin, jotka ovat juuri nyt pinnalla, kuuluvat esimerkiksi flamingonkukka eri väreissä sekä harsokukka. Graafinen ja yksinkertainen flamingonkukka on Piipon mukaan tosi kiehtova ja kestävä. 

– Harsokukkaa saa muokattua eri muotoihin, ja yksinkertaisimmillaan se on upea pieni nippu maljakossa. Harsokukan kannattaa antaa kukkia kokonaan, jotta kukat ovat ihan auki ja sitten vasta kuivata.

Ikiviuhko sopii myös hyvin kuivattavaksi, koska se säilyttää sekä värin että muotonsa niin hyvin.

– Luonnolliselle niittykukkakimpulle on aina paikkansa, mutta sen rinnalle ovat tulleet fantasiamaiset erilaiset värjätyt kukat. Trendinä on selkeää, graafista ja yksinkertaista, mikä on niittykimppujen vastakohta.

Leikkokukkien asettelussa maljakolla on suuri tärkeys. Kannattaa ajatella kukkia ja maljakkoa kokonaisuutena niin, että maljakko valitaan kukkien mukaan tai toisin päin, mutta niin, että mittasuhteet ovat oikein. 

Kukkien mielenkiintoiset trendivärit tänä keväänä ovat persikan ja korallinväriset pastellisävyt ja niihin lisättynä esimerkiksi kirkas keltainen.

Kevään viherkasvitrendit

Jopa aivan viidakkomaiset kodit ovat nyt in, ja voisi sanoa, että "mieluummin överit kuin vajarit", nauraa Piippo.

– Yhtään ei tarvitse säästellä.

Peikonlehdet ja anopinkielet ovat tällä hetkellä ajankohtaisia. Kasvit pitäisi kuitenkin aina valita tilan mukaan. Eli huonekorkeus, valon määrä ja se, kuinka paljon jaksaa hoitaa kasveja tulisi ottaa huomioon. Tärkeintä kukkia hankkiessa olisi miettiä siis muutakin kuin kukkien ulkonäköä. 

Pistokkaiden vaihto on myös tosi trendikästä nyt, eli mummun tai ystävän vanhasta tulee uutta. Kädet multaan vaan, ja kasvua seuraamaan!

– Mielestäni upeimmat kasvit ovat saaneet kasvaa vuosikymmeniä. Esimerkiksi vanha pelargonia on epätäydellisen täydellinen. Ikää kun ei voi ostaa kaupasta, vaan siinä on jotain järjettömän viehättävää. Haluaisin, että ihmisillä olisi syvällisempi suhde kasveihin, nyt kun on ymmärretty luonnon tärkeys ja metsän rauhoittava vaikutus. 

Kasvi, joka on lopussa kaikkialta

Lyyraviikuna isona puuna on isoimmista kasveista tämän hetken hitti. Se on jatkuvasti loppu joka paikasta. Jopa nelimetrinen puu on todella kysytty.

Tuhansia euroja maksava puu voi olla iso satsaus, mutta toisaalta se on sisustuselementti. Ja mitä isompi se on, sitä vaikeampi sitä on saada hengiltä. Niissä on omat kastelujärjestelmätkin mukana.

– Jos kasvi kuolee, niin sekin opettaa meille elämästä ja luopumisesta. Kasvit opettavat myös kärsivällisyyttä. Kasvit puhdistavat huoneilmaa, ja onhan tuollainen puu hieno graafinen ilmestys, sanoo Piippo.

Kuivakukat ovat kestävää kehitystä parhaimmillaan

Kuivakukat alkoivat olla isompi trendi jo viime syksynä, ja se jatkuu edelleen. Se liittyy myös kestävään kehitykseen – ettei kaikki olisi niin kertakäyttöistä.

– Syksyllä tein esimerkiksi suuren istallaation NK-tavarataloon, jossa tuoreet lehdet saivat kuivua, ja installaatio oli näin ollen myös muuttuva.

Lehtiteos on edelleen tavaratalossa.

Se, että kukat kuivuvat ja muuttavat väriä ei tarkoita, että ne varisisivat tai olisivat rapistuneet. On monia lajeja, jotka kuivuessaan säilyttävät muotonsa ja jopa värinsä.

– Kuivakukkaprojektit vähentävät juuri sitä kertakäyttöisyyttä, ja sitä olen opettanut myös workshopeissa. Kaikki kukat eivät kuitenkaan kuivu arvokkaasti, Piippo muistuttaa.

Muodin parista kukkien keskelle

Hanna Piippo päätyi kukkien pariin, kun hän neljä vuotta sitten otti lomaa muoti- ja vaatealan työstään. Piippo lähti New Yorkiin intensiivikurssille.

Sen jälkeen opiskeli floristiksi Tukholmassa ja oppi työssään käyttämät tekniikat työharjoittelussa studiolla New Yorkissa sekä tukholmalaisessa kukkakaupassa. Samoja tekniikoita hän käyttää edelleen ja opettaa niitä eteenpäin workshopeissa.

Piippo vertaa usein kukkia ruokaan. Mitä enemmän ihmiset tietävät kukista, sen paremmin he osaavat niitä käsitellä ja sen kauemmin ne myös kestävät.

Piipolla ei ole kukkakauppaa, vaan yritys toimii sekä Ruotsissa että Suomessa studiotyöskentelynä. Eniten hän tekee tapahtumia, suuria installaatioita, presentaatioita esimerkiksi erilaisissa avajaisissa, lanseerauksia, pr tilaisuuksia ja tavarataloinstallaatioita. Työ voi olla esimerkiksi kasvi- tai kukkaseinä, yksittäinen asetelma, kimppu tai pidempiaikainen installaatio.

– Olen nyt tehnyt tätä työtä noin kolme ja puoli vuotta ja olen onnellinen ja elän unelmaani. Instagramin kautta voin näyttää omaa tyyliäni, ja sitä kautta saan juuri niitä asiakkaita, joiden kanssa tyylimme kohtaavat. 


Lue myös:

    Uusimmat