Kestääkö Suomen terveydenhoito koronavirusepidemian? Hoitaja vetoaa: ”Ei tarvita kuin yksi pönttö sooloilija, niin tilanne voi räjähtää käsiin”

7:28
Video: Ensimmäinen koronaviruskuolema ei yllättänyt viranomaisia – THL:n pääjohtaja suorassa haastattelussa MTV Uutiset Livessä

Terveydenhoitomme kantokyky ei riitä, jos koronavirusepidemian jyllätessä käydään ostoskeskusten avajaisissa ja bilettämässä after skissä, eikä ihmisiä päästetä etätöihin, varoittaa sairaanhoitajana työskentelevä Marja Uppa.

– Jos pertsat ja pirkot noudattavat ohjeita niin kaiken kapasiteetin pitäisi riittää, mutta ei tarvita kuin yksi pönttö sooloilija kuten potilas numero 31, joka ei toimi ohjeiden mukaan, niin tilanne voi räjähtää käsiin ja silloin voivat loppua ammattilaiset, varoittaa sairaanhoitajana työskentelevä Marja Uppa Facebook-päivityksessään.

Upan päivityksessään mainitsema potilas 31 viittaa koronavirukseen sairastuneeseen naiseen, joka onnistui yksinään nostamaan Etelä-Korean koronatartuntojen määrän pilviin.

Ennen naisen vierailua uskonnollisissa tapahtumissa ja buffet-ravintolassa Etelä-Koreassa oli havaittu vain 30 koronatartuntaa. Naisen toimien jälkeen tartuntoja oli kuitenkin jo satoja.

MTV Uutisten haastattelussa Uppa selventää päivityksensä viestiä. Hoitajia ei välttämättä riitä, jos ihmiset eivät ymmärrä pitäytyä lähikontaktista.

– Hoitajien huoli on, että mitoitus on ollut jo valmiiksi niukka ja monissa sairaanhoitopiireissä on käyty yt:t ennen tätä. Meitä on aivan liian vähän, vaikka ei ole ollut edes kriisiä.

Tehohoitopaikkojen riittävyys huolettaa

Uppa työskentelee keskussairaalassa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Hän antaa esimerkin oman sairaalansa mitoituksesta: vaikka sairaalassa on hyvä kapasiteetti, teho-osasto on normaalisti noin viisipaikkainen.

– Kun miettii arviota, että hoitajistakin 40 prosenttia saisi koronavirustartunnan ja jäisi pois, niin ei sinne jää paljoa porukkaa. Ja meidän pitää hoitaa muutkin vakavasti sairaat kuin koronapotilaat.

Esimerkiksi Italiassa koronaviruksen takia on tehohoidossa yli 2000 ihmistä. Teho-osastot ovat maassa koronaviruksen myötä ääriään myöten täynnä ja ylikuormittuneet.

Suomen sairaaloissa tehdään jo nyt ennennäkemättömiä järjestelyjä koronavirusepidemian varalta ja monet niistä eivät edes näy ulkopuolisille, Uppa sanoo.

"Yhteishenki on ollut ennennäkemätön"

Uppa painottaa, että hoitajat kyllä ymmärtävät, että meneillään on kriisitilanne. Hoitajat ”käärivät jo hihojaan” ja valmistautuvat työskentelemään vaikka kellon ympäri samalla tiedostaen, että kaikista varotoimista huolimatta, monet heistä saavat tartunnan.

­– Olen varma, että jokainen tsemppaa ja käärii hihat ja saadaan potilaat hoidettua. Yhteishenki on ollut ennennäkemätön.

Leikkausjonot huolettavat

Enemmän Uppaa kuitenkin huolettaa tulevaisuus. Monet hoitajista tietävät joutuvansa työskentelemään äärirajoilla kuukausikaupalla epidemian aikana.

Muut sairaudet eivät kuitenkaan lakkaa ja koronaepidemian aikana esimerkiksi leikkausjonot tulevat varmasti paisumaan.

– Koronan jälkeen tulee uusi paine, kun pitää purkaa kriisin aikana kertyneet jonot. Olemme jo valmiiksi olleet aivan liian kuormitettuja ja todella huolettaa hoitajien jaksaminen. On turhaa kuvitella, että terveydenhuollon toiminta palaisi heti ennalleen tämän jälkeen, Uppa pohtii.

­– Kiitos siis, kun pysytte kotona!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja