"Potilas 31" on varoittava esimerkki meille kaikille – yksi nainen altisti tuhannet koronavirukselle ja räjäytti Etelä-Korean tartuntatilastot

Uskonnollista yhteisöä epäillään koronaviruksen leviämisestä Etelä-Koreassa – kulttikirkko vastaa syytöksiin 1:29
Tartuntoja syntyi erityisesti Koreassa vaikuttavan uskonnolisen yhteisö Shincheonjin jäsenten piirissä.

Yksi ainoa koronavirukseen sairastunut nainen nosti sosiaalisella aktiivisuudellaan Etelä-Korean koronatartuntojen määrän pilviin. Tapauksesta kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Ennen 61-vuotiaan naisen tapausta Etelä-Koreassa oli havaittu vain 30 koronatartuntaa, ja tilanne oli taudin osalta hyvin viranomaisten hallussa. Yksi henkilö onnistui muuttamaan tämän kaiken, ja pakotti maan käyttämään kovia keinoja taudin pysäyttämiseksi.

Tartutti uskonlahkon jäseniä tautiin

Ei tiedetä, mistä nainen oli saanut tartunnan, mutta hänen liikkeensä tunnetaan varsin hyvin. Helmikuun alussa nainen oli joutunut joutunut sairaalaan pienen auto-onnettomuuden vuoksi. Sairaalassaoloaikana hän kävi kahdesti korealaisen Shincheonji-lahkon kokoontumissa, joiden välissä sai nuhan.

Naisen ja sairaanhoitohenkilökunnan kertomukset eroavat siinä, kehotettiinko häntä ottamaan koronatesti. Nainen oli joka tapauksessa mennyt ystävättärensä kanssa hotellin buffetlounaalle flunssansa syyn selvittämisen sijaan.

Kun naiselta oireiden pahennuttua otettiin positiiviseksi osoittautunut näyte, oli jo liian myöhäistä. Pian tämän jälkeen sadat ihmiset alkoivat saada koronaoireita. Suuri osa heistä kuului uskonlahkoon, jossa nainen oli vieraillut.

Yli tuhat altistunutta

Nainen oli altistanut sairaudelle enemmän ihmisiä kuin kukaan muu maassa ennen häntä. Kun aiemmin yksi henkilö oli altistanut yhteensä 450 tunnistettua henkilö koronalle, oli nainen ollut kontaktissa yhteensä 1160 henkilön kanssa.

Tilanteen räjähdettyä käsiin Etelä-Korea aloitti massiiviset testauskampanjat sairauden kantajien tunnistamiseksi ja eristämiseksi. Samalla se muun muassa on rajoittanut joukkokokoontumisia ja ihmisten liikkumista alueella, jossa suurin osa tartunnoista havaittiin. Toimet ovatkin olleet menestyksekkäitä: tartuntojen määrä ei kasva enää kovaa vauhtia, vaan käyrä on saatu tasaantumaan.

Tätä kohti Suomen hallituskin pyrkii. Tarkoitus on, että fyysisten ihmiskontaktien vähentyessä myös viruksen mahdollisuudet siirtyä henkilöstä toiseen vähenevät, ja lopulta epidemia päättyy.

Lue myös:

    Uusimmat