Kommentti: After ski -bileiden aika ei ole keskellä koronakriisiä – miksi valtion johto ei jyrähdä, jotta Lapin hiihtokeskukset sulkisivat ovensa heti?

0:09
Bileet jatkuivat Levin hiihtokeskuksen Wallis-ravintolassa – koronasta huolimatta.

Yleisötapahtumat on peruttu ainakin toukokuun loppuun asti. Uudellamaalla valmistaudutaan rajoittamaan ihmisten liikkumista. Mutta niin absurdilta kuin se kuulostaakin, Lapin hiihtokeskuksissa voi päästä vielä viikon ajan nauttimaan kevättalven hangista.

Matkailijoiden ja paikallisten toimijoiden piittaamattomuus koronavirusepidemiaa kohtaan Lapin laskettelukeskuksissa on herättänyt viime päivinä hämmennystä ja närää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi sosiaali- ja terveysministeriön eilisessä tiedotustilaisuudessa seuraavaa:

– Lapista palaavilla lomalaisilla on tavattu kaksi tartuntaketjua, joissa tartunta on tapahtunut hiihtokeskuksessa, ministeri sanoi nimeämättä kuitenkaan keskuksia, joissa tartunnat ovat tapahtuneet.

Pian suuret hiihtokeskukset tiedottivat eilen laittavansa ovet säppiin ja sammuttavansa virran hiihtohisseistä – viikon päästä.

Muun muassa Levi, Ylläs, Pyhä, Ruka ja Luosto sulkeutuvat ensi viikolla.

Toistetaan vielä: viikon päästä. Ei esimerkiksi heti. Koronavirus leviää NYT, koko ajan. Ei laskettelukeskusten parhaan sesongin päättymistä odotellen.

Luvassa jättimäiset tappiot

Tilanne on äärimmäisen raju kevättalven sesonkina suuren osan koko vuoden tuloksestaan tekeville laskettelukeskuksille.

Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Ahon mukaan sulkeminen kesken parhaan sesongin tulee aiheuttamaan yritykselle jopa viiden miljoonan euron tappiot. Summa on viidennes Rukan koko vuoden liikevaihdosta.

– Tämä oli erittäin vaikeaa. Huhtikuu on rinnekeskuksissa parasta aikaa, totesi puolestaan useita hiihtokeskuksia ja hotelleja pyörittävän Lapland Hotels -konsernin omistaja Pertti Yliniemi.

Se on fakta: Lapin hiihtokeskusten tappiot ovat suuret. Edessä on vaikeita aikoja, mutta tilanne on sama monella muullakin alalla.

Esimerkiksi kulttuurialalla monet toimijat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa heti – eivät viikon viiveellä.

Linja puuttuu

Tuntuu, että rajoitukset eivät ole kaikille tahoille samat. Hallituksen suosituksista ja sitä kautta aluehallintovirastojen määräyksistä tuntuu puuttuvan linja.

Miksi laskettelukeskuksia ja niiden yhteydessä olevia ravintoloita ei suljettu heti, kun pääministeri Sanna Marin tiedotti kokoontumiskiellosta?

Lue lisäksi: Baariyrittäjä Leviltä kertoo, miksi baarit eivät menneet kiinni heti, kun koronaviruksen leviämisestä kerrottiin

Esimerkiksi keikkapaikat ja ravintolat muualla Suomessa ovat joutuneet laittamaan ovia säppiin.

Huoli elannonlähteen hiipumisesta ja jopa romahtamisesta koronaepidemian aiheuttamien rajoitteiden vuoksi on monella alalla erittäin suuri.

Kyllä, tilanne on muuttunut erittäin nopeasti. Kuten Levillä ravintolatoimintaa pyörittävä Rasmus Kallankari MTV Uutisille toteaa, yrittäjät ovat olleet vaikeassa välikädessä.

− Tilanne on muuttunut todella nopeasti, eivätkä yrittäjät vielä viime viikolla tienneet, mitä tehdä. Odotimme ohjeistusta ja lopulta se ohjeistus oli, että päättäkää itse. Ja näillä viikoilla tehdään kolmasosa koko vuoden liikevaihdosta.

Kallankari toteaa myös, että asiaa ihmetellen kommentoivat eivät ymmärrä, että "tällaisen läpi ei ole aiemmin eletty" eikä "juuri kukaan tiedä, mitä tehdä".

Poikkeuksellinen tilanne

Se on täysin totta. Tällaisen läpi ei ole aiemmin eletty Lapissa, Uudellamaalla, Euroopassa tai missään maailmassa nykyisen yhteiskunnan aikana – eikä juuri ennen sitä.

Yhtä poikkeuksellinen tilanne on ollut viimeksi sota-aikana. Ei juuri kukaan tiedä, mitä tehdä.

Siksi olisi toivottavaa ja erittäin tärkeää, että jos hallitus kieltää ihmisiä kokoontumasta konsertteihin, elokuvasaleihin tai messukeskuksiin, urheilutapahtumiin ja mihin tahansa yleisötapahtumiin, kielletään myös kokoontuminen laskettelukeskuksiin.

Tämän hetken tiedon mukaan niitä sosiaalisia kontakteja on vaan pakko välttää. After ski -bileiden aika ei ole nyt.

Lue myös: Leviläinen baariyrittäjä kertoo, miksi baarit eivät menneet kiinni heti koronavirusepidemian alussa: ” Odotimme ohjeistusta ja lopulta se ohjeistus oli, että päättäkää itse”

Lapissa ollaan äärimmäisen huolestuneita turistien liikehdinnästä laskettelukeskuksissa — sairaalan ylilääkärin mukaan nyt ei pidä lähteä lomamatkalle minnekään

"Turhaa hössötystä, heitä yks Corona" — MTV Uutiset tavoitti Levin baarityöntekijän, jonka hätähuuto turistien välinpitämättömyydestä on karua kuultavaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja