Keskustan Kurvinen ja kokoomuksen Mykkänen kiivaassa sananvaihdossa Business Finlandin rahanjaosta – "Tarvittaessa takaisinperinnät päälle"

Kansanedustajat Kai Mykkänen ja Antti Kurvinen kertovat näkemyksiään, onko Business Finlandin jakamat tukirahoitukset onnistuneet 10:31
MTV Uutisaamu: Keskustan ja opposition edustajat ruotivat kohahduttaneita yritystukia ja koronarajoituksia – katso mielenkiintoinen keskustelu videolta

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat Antti Kurvinen (kesk) ja Kai Mykkänen (kok) ovat eri mieltä siitä, miten yrityksiä olisi kannattanut tukea koronakriisissä. Poliitikkojen keskustelu MTV:n Uutisaamussa oli paikoitellen kiivasta.

Hallituksessa olevan keskustan näkökulmasta oli parempi, että hädän tullen rahaa alettiin jakaa jo olemassaolevan organisaation, Business Finlandin kautta. 

– Kun oli kiire ja yrityksillä hätä päällä, kuten nytkin, niin haluttiin käyttää olemassaolevia lakeja. Jos olisi rakennettu jokin uusi pulju, joka olisi alkanut jakaa rahoja, niin tekisimme vieläkin lausuntoja ja asiaa käsiteltäisiin lakivaliokunnista, Kurvinen sanoo.

Hän myöntää, että monet Business Finlandin tukien saajat “ovat outoja” eli kaikkia tukia ei ole kohdennettu tarkoituksenmukaisesti.

Viime päivinä julkisuudessa on moitittu kiivaasti sitä, että ely-keskusten ja Business Finlandin kautta ohjatut yritystuet kohdistuvat liiketoiminnan kehittämisen. Koronakriisin aikaan akuutein ongelma monesssa yrityksissä on tilojen vuokrat tai palkkojen maksu.

– Tarvittaessa takaisinperinnät päälle, Kurvinen toteaa. 

Kokoomuksen Mykkäsen mukaan yrittäjät olisivat hyötyneet enemmän kokoomuksen tarjoamasta ratkaisussa, jossa yritykset olisivat saaneet kassakriisiinsä helpotusta arvonlisäverotilitysten palauttamisilla.

“Kiitos suomalaisille”

Poliitikot keskustelivat myös hallituksen strategiasta, jonka turvin koronaepidemia koitetaan saada hallintaan Suomessa. 

Mykkänen mukaan eduskuntapuolueet ovat hyvässä yhteisymmärryksessä tehneet oikeanlaisia päätöksiä viimeisen kahdeksan viikon aikana.

– Kiitos suomalaisille, että rajoitukset ovat purreet. Pahin painajainen, eli tehohoitopaikkojen lopppuminen kesken, näytti vielä noin kuukausi sitten valitettavasti todennäköiseltä. Nyt se on ainakin hetkeksi saatu pois päiväjärjestyksestä, hän sanoo.

Opposition edustaja kaipaisi hallitukselta kuitenkin nykyistä täsmällisempiä vastauksia siihen, millaisia konkreettisia suunnitelmia Suomella on testaamisen ja suojavarusteiden jakamisen osalta esimerkiksi tulevan kuukauden osalta.

Kurvisen mukaan Suomi on menossa entistä vahvemmin kohti Maailman terveysjärjestö WHO:n linjaa: testaa, jäljitä, eristä.

Poliitikkojen osittain eriävien näkemysten vaihto koronarajoituksista ja yritystuista kärjistyi hetkittäin nopeatempoiseksi ja kiivaaksi. Katso Mykkäsen ja Kurvisen koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat