Kemikaalionnettomuus Järvenpäässä johti kuolemaan viikko turman jälkeen – nyt tapauksen esitutkinta on valmis

Järvenpäässä vaarallisen aineen onnettomuus – kemikaalia vuotanut tehtaasta 0:37
Katso myös: Näin MTV Uutiset kertoi onnettomuudesta tuoreeltaan.

Järvenpäässä syksyllä 2022 tapahtuneen kemikaalionnettomuuden esitutkinta on valmistunut, poliisi tiedottaa. Tapaus on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan. 

Onnettomuus sattui viime vuonna 19. syyskuuta Wärtsilän alueella tehdaskiinteistössä, jossa toimi kierrätysalan yritys Kierto Ympäristöpalvelut Oy.

Kemikaalionnettomuudessa vakavasti loukkaantunut henkilö menehtyi reilu viikko onnettomuuden jälkeen. Sairaalaan joutui yhteensä kaksi ihmistä.

Tapausta on tutkittu poliisissa rikosnimikkeillä työturvallisuusrikos sekä kuolemantuottamus.

Käsiteltiin jätteitä

Yrityksessä oli onnettomuutta ennen määrä neutraloida sekahappojätettä kalkkimaidolla.

Kierto Ympäristöpalvelut Oy:n toimitusjohtaja Antti Eriksson kertoo, että tapahtumassa käsiteltiin jätteitä, joissa oli typpihappoa, fluorivetyä ja etikkahappoa. Vuoto ei kuitenkaan sisältänyt kyseessä olevia aineita, vaan typenoksideja.

– Prosessista ei vuotanut mitään nestemäistä ulos eikä yhtiön tiedon valossa höyryä lähtenyt tontin rajojen ulkopuolelle, vaan se hajosi nopeasti laitoksen ulkopuolella ilmassa, Eriksson kertoi viestissään viime vuoden syyskuussa.

Tukes: Työntekijät yrittivät pysäyttää vaarallista reaktiota

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tutkintaraportin mukaan kaksi laitoksen työntekijää altistui myrkyllisille kaasuille, kun he yrittivät pysäyttää laitoksessa syntynyttä vaarallista reaktiota. Toinen työntekijöistä kuoli myöhemmin sairaalassa.

Tukesin mukaan onnettomuuteen vaikuttivat lukuisat asiat laitoksen toiminnassa.

Lue myös:

    Uusimmat