Järvenpään kotipuutarhureille erikoinen kehotus kemikaalivuodon takia: Peskää kasvikset ja hedelmät

Järvenpäässä vaarallisen aineen onnettomuus – kemikaalia vuotanut tehtaasta 0:37
Katso myös: Näin MTV Uutiset kertoi onnettomuudesta tuoreeltaan.

Uudenmaan ely-keskus on pyytänyt selvitystä Järvenpään maanantaisesta kemikaalivuodosta, jonka vuoksi kaksi ihmistä joutui sairaalaan.

Ely-keskus kertoi asiasta tänään tiedotteessaan. 

Se on pyytänyt tietoja muun muassa vahinkoon johtaneista tapahtumista ja siitä, miten vastaavanlaisia tapahtumia estetään jatkossa. Selvityksessä on kerrottava myös, millaisia vaikutuksia päästöllä oli ympäristöön ja terveyteen.

Kemikaalivuoto tapahtui Kierto Ympäristöpalvelut -nimisen yrityksen vaarallisen jätteen käsittelylaitoksella. Sairaalahoitoon joutuneet ihmiset olivat yrityksen työntekijöitä.

Kasvikset ja hedelmät suositellaan pesemään

Tämänhetkisten tietojen mukaan onnettomuuden syy oli se, että sekahappoa pumpattiin väärään reaktoriin. Happoseos reagoi reaktorin pohjalla olleen sakan kanssa, ja höyry tuli ulos avonaisesta näytteenottoventtiilistä. Ilmaan vapautui typen oksideja.

Ely-keskus arvioi saamiensa tietojen perusteella, että typen oksideja on levinnyt ympäristöön vain vähäinen määrä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on kuitenkin suositellut lähiympäristön asukkaille, että kotipuutarhasta poimitut kasvikset ja hedelmät kannattaa lähipäivinä pestä, jos haluaa varmistua niiden puhtaudesta.

Vuodon tarkempia syitä ja mahdollisia ympäristövaikutuksia tutkitaan edelleen. Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ja poliisi ovat aiemmin kertoneet, että ne tutkivat tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat