Mikä oli syynä Järvenpään "kemikaalipilveen"? Nyt vastaa turmayritys

Järvenpäässä vaarallisen aineen onnettomuus – kemikaalia vuotanut tehtaasta 0:37
Näin MTV Uutiset kertoi onnettomuudesta tuoreeltaan.

Järvenpäässä ihmeteltiin eilen vaaratiedotetta, jossa kerrottiin ”kemikaalipilvestä”, jonka mahdollisen leviämisen vuoksi paikallisia kehotettiin pysyttelemään turvassa sisätiloissa. Myöhemmin selvisi, että kyse oli kierrätysalan yrityksen työtapaturmasta.

Onnettomuus sattui Järvenpään Wärtsilän alueella tehdaskiinteistössä, jossa toimi kierrätysalan yritys Kierto Ympäristöpalvelut Oy. Yrityksestä kerrotaan, että se on vaarallisten jätteiden hyödyntämiseen ja käsittelemiseen erikoistunut yritys.

”Vakava työtapaturma”

Hälytys vuodosta tuli iltakuuden aikoihin. Yrityksen toimitiloissa oli käynnissä happojen neutralointiprosessi, kun sattui jotain, jota yritys luonnehtii "vakavaksi työtapaturmaksi".

Työtapaturmassa ilmaan ja tehtaan prosessitilaan vapautui yrityksen luonnehdinnan mukaan jonkin verran typen oksideja. Pelastuslaitos kertoo, että kemikaaliyhdistelmän kerrotaan sisältäneen typpihappoa, fluorivetyä ja etikkahappoa. Niistä osa on myrkyllisiä ja syövyttäviä.

Lyhyt reaktio tapahtui reaktorissa ja aiheutti paikallisen vaaratilanteen, joka oli ohitse 22.15 mennessä. Yrityksestä kerrotaan, että nestemäisiä aineita ei vuotanut mihinkään prosessin ulkopuoliseen tilaan. Pelastuslaitos kertoi tapahtuneen jälkeen, että tilanne saatiin hallintaan, kun vuotopaikka saatiin tukittua ja tarvittava liitin vaihdettua.

Kaksi altistunutta vietiin sairaalaan

Kaksi yrityksessä työskentelevää altistui onnettomuudessa ja vietiin sairaalaan. Yrityksen edustaja ei vastannut MTV Uutisten kysymykseen siitä, miten sen työntekijät voivat tapaturman jäljiltä.

– Yhtiö jatkaa asian selvittämistä ja prosessia parannetaan niin, ettei vastaavaa aiheutuisi enää jatkossa, yrityksen toimitusjohtaja Antti Eriksson kertoo MTV Uutisille tekstiviestillä.

Pelastuslaitos kertoi tapahtuman jälkeen Twitterissä, että alkuvaiheessa ongelmia aiheutti se, ettei sillä ollut tietoa vuotaneesta aineyhdistelmästä.

Päivystävän palopäällikön mukaan oli mahdollista, että vuoto olisi levinnyt laajemmalle. Näin ei onneksi käynyt. Hän luonnehti tilannetta lisäksi "erittäin vaativaksi".

Lue myös:

    Uusimmat