Kehitysvammainen mies löi naista veitsellä toimintakeskuksessa – sai syytteen murhan yrityksestä

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa puitiin tapausta, jossa toimintakeskuksessa ollut nainen joutui kolmekymppisen miehen väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. 

Hengenvaarallinen välikohtaus tapahtui varsinaissuomalaisen pikkukaupungin työllistämistoimintaa tarjoavassa toimintakeskuksessa viime vuoden syyskuussa.

Rikoksen tapahtumapäivänä kolmekymppinen mies oli toimintakeskuksessa niin sanotussa keittiövuorossa. Uhri, noin 45-vuotias nainen, teki muita tehtäviä.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että paikalla ollut ohjaaja oli nähnyt naisen liikkuvan rollaattorilla poispäin, kun kolmekymppinen mies oli lähestynyt häntä yllättäen takaa. Mies oli alkanut tehdä sahaavaa liikettä veitsellä vasten naisen kaulaa ja myös iskenyt häntä veitsellä hartian ja kaulan alueelle. Lisäksi hän oli lyönyt naista nyrkillä.

Ohjaaja oli sännännyt tilanteeseen nopeasti väliin ja saanut veitsen pois mieheltä. Ohjaaja kertoi poliisikuulusteluissa, ettei mies olisi lopettanut tekoaan ilman hänen väliintuloaan.

Mies oli ottanut suuren sahalaitaisen veitsen toimintakeskuksen keittiöstä. 

Kyseli seurauksista

Kun partiot saapuivat, mies istui rauhallisena sohvalla. Hänet otettiin kiinni ja vietiin poliisiasemalle kuulusteluja varten. Veriteko tapahtui aamupäivän aikaan.

Ohjaajien mukaan mies oli aiemmin samana aamuna kysellyt heiltä, millaisia seurauksia koituu, jos puukottaa toista ihmistä. Hän oli samalla tuonut ilmi kiinnostustaan väkivallantekoon.

Tekijän ja uhrin välilä ei ohjaajan mukaan aiemmin ollut minkäänlaista riitaa. Uhri kuitenkin kertoi kuulusteluissa, että mies oli käyttäytynyt häntä kohtaan väkivaltaisesti myös aiemmin. 

Esitutkinnassa mies väitti suunnitelleensa tekoa noin kuukauden ajan ja valikoineensa uhriksi nimenomaisesti naisen, jonka hän oli tuntenut jo useiden vuosien ajan.

Ohjaaja puolestaan esitti arvion, jonka mukaan nainen oli joutunut uhriksi yksinkertaisesti siitä syystä, että hän osui paikalle juuri kyseisenä hetkenä.

Mies sai syytteen murhan yrityksestä.

Syyntakeeton rikoksentekijä

Syytettyä ei kehitysvammansa vuoksi kuultu oikeudessa. Hänen katsottiin olevan syyntakeeton eli ymmärtämätön tekonsa seurauksista. 

Käräjäoikeus päätti, että murhan yrityksen sijaan mies oli syyllistynyt syyntakeettomana tehtyyn tapon yritykseen. Mies jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Hänet passitettiin Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin alaiseen tukikeskukseen.

Esitutkinnassa kuultujen todistajien mukaan mies oli käyttäytynyt toisia ihmisiä kohtaan väkivaltaisesti aiemminkin.

Naiselle aiheutui puukotuksesta noin 12 senttiä syvä haava ylävartaloon. Käräjäoikeus katsoi korvaussummaksi 4 000 euroa, josta mies määrättiin korvauksen sovittelun jälkeen maksamaan neljäsosan. 

Käräjäoikeuden tuomio on lainvoimainen.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja