Helsingin Rautatieaseman 16-vuotiaalle tappajalle yli 6 vuoden vankeustuomio – "En uskonut, että tuollainen veitsi tappaisi"

Poliisin esitutkinta paljastaa: Tältä Helsingin Rautatieaseman puukotuksen rikospaikalla näytti pian veriteon jälkeen 0:58
Poliisin esitutkinta paljastaa: Tältä rikospaikalla näytti pian veriteon jälkeen

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa 16-vuotiaalle pojalle, joka puukotti 24-vuotiaan miehen hengiltä Helsingin Rautatieaseman läheisyydessä huhtikuussa. Kuoleman aiheutti yksi veitsenisku.

Vuonna 2004 syntynyt poika tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä taposta 6 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen. Lisäksi hän joutuu korvaamaan uhrien omaisille kärsimyksestä ja hautajaiskuluista yhteensä 36 500 euroa.

Käräjäoikeus katsoi, että veitsenisku oli kohdistunut ylävartaloon elintärkeiden elimien alueelle. Vaikka nuori olikin kiistänyt tappoaikeensa, käräjäoikeuden mukaan nuoren olisi pitänyt ymmärtää, että veitsenisku voi joka tapauksessa koitua kuolemaksi.

Käräjäoikeus katsoi, että teko osoitti tahallisuutta. Tuomiossa huomautetaan myös, että nuori oli varustautunut tappeluun teräaseella, vaikka tosiasiallisesti hän olisi voinut jättää tappelun väliin. 

Tuomion saivat myös kaksi muuta nuorukaista. Veitsen surmaajalle antanut niin ikään 16-vuotias tuomittiin toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta 10 päiväsakkoon, joista hänelle kertyy maksettavaa 60 euroa.

Samaan seurueeseen kuulunut 17-vuotias poika sai tuomion puukotuksen uhriksi joutuneen 24-vuotiaan pahoinpitelystä. Tuomioksi tuli 30 päiväsakkoa, hänen tuloillaan 180 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen. MTV Uutiset ei julkaise tuomitun nimeä hänen alaikäisyytensä vuoksi.

Poliisin esitutkinnasta selviää tarkemmin, kuinka tapahtumat etenivät huhtikuisena alkuiltana.

Puistoon tappelemaan

Rautatieasemalla oleskelleille nuorille oli tullut riitaa itseään vanhemman miesporukan kanssa. Osapuolet eivät ennalta tunteneet toisiaan. Todistajien mukaan miesjoukko oli käyttäytynyt aggressiivisen oloisesti nuoria kohtaan.

Suukopua oli syntynyt muun muassa siitä, että nuorisojoukon jäsen oli heilutellut olkalaukkunsa hihnaa, josta toisen seurueen 24-vuotias mies oli huomauttanut. 

Valvontakameratallenteista näkyi, kuinka 16-vuotias ja 24-vuotias keskustelivat suusanallisen riidan jälkeen lähellä toisiaan. 24-vuotias viittoi kädellään Kaisaniemenpuiston suuntaan. Osapuolet lähtivät kävelemään kohti puiston puoleisia asemalaitureita, tarkoituksenaan tapella.

Tappelu alkoi laitureiden viereisen alikulkutunnelin edustalla. Hetkeä aiemmin 16-vuotias oli pyytänyt tuttavaansa laittamaan monitoimiveitsen taskuunsa.

Yksi todistajana kuulluista sivullisista henkilöistä oli soittanut hätäkeskukseen jo siinä vaiheessa, kun havaitsi seurueiden välille muodostuneen uhkaavan tilanteen.

– Minulla oli tunne, ette siinä tulee jotain tapahtumaan, todistaja kertoi poliiseille.

"Meni liian pitkälle"

24-vuotias toisen seurueen jäseen oli nuorukaisen mukaan tappelun tuoksinassa juossut häntä päin, jolloin veitsi oli osunut häneen. Puukottajan mukaan mies jatkoi silti tönimistä ja retuuttamista, kuin mitään ei olisi tapahtunut. 

Veriteon jälkeen ja päästyään irti miehen otteesta nuorukainen pakeni. Hän huomasi vaatteidensa vereentyneen. Poliisit ottivat pian osan hänen kavereistaan kiinni. Nuorukainen ilmoittautui itse myöhemmin poliiseille.

– En edes huomannut, että olin puukottanut sitä. Se (puukko) oli sitä varten, että tarkoitus oli vain pelotella sitä. Se meni vähän liian pitkälle. En uskonut, että tuollainen veitsi edes tappaisi, kun se oli vain sellainen parin sentin pituinen veitsi. En olisi ikinä valmis riistämään kenenkään elämää, 16-vuotias kertoi poliisikuulusteluissa. 

– Olen tehnyt rikoksen, olen syyllinen, mutta mielestäni se ei ole tappo, koska se ei ollut tahallista.

Mies puukotettiin kuoliaaksi päärautatieasemalla eilen illalla – tutkinnanjohtaja kuvailee rikospaikalla, mitä tilanteessa tapahtui 5:38
Näin tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kommentoi Rautatieasemalla tapahtunutta puukotusta MTV Uutiset Liven haastattelussa

Lue myös:

    Uusimmat