Henkilökohtainen avustaja murhasi vanhuksen vasaralla ja vei rahat – elinkautinen tuomio

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut tuomion tapauksessa, jossa tekoaikaan 21-vuotias mies surmasi raa'alla tavalla 89-vuotiaan naisen tämän omassa kodissa.

Mies oli toiminut vanhuksen henkilökohtaisena avustajana noin kolmen vuoden ajan. Henkirikoksen motiivina oli rahapula, jonka miehen päihde- ja peliriippuvuus oli aiheuttanut.

Mies oli siirtänyt naisen tililtä rahaa omalle tililleen 25 000 euroa. Varat hupenivat nettiostoksiin, pelaamiseen ja päihteiden hankkimiseen. 

Syytetty määrättiin viime joulukuussa mielentilatutkimukseen välituomiossa. Käräjäoikeus antoi varsinaisen tuomionsa tänään. Miehen katsottiin olleen teon tehdessään syyntakeinen eli hän ymmärsi tekonsa seuraukset. Oikeus piti tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä. 

1999 syntynyt Esko Aleksi Rantanen tuomittiin murhasta, hautarauhan rikkomisesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta ja  huumausainerikoksesta elinkautiseen vankeuteen.

Lisäksi hän joutuu korvaamaan vanhukselta anastamansa varat kuolinpesälle. 

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen. 

Peitteli jälkiään

Murha tapahtui viime syyskuussa. Mies oli mennyt naisen asunnolle, vaikka hänelle ei ollutkaan työpäivä. Nainen laski miehen sisään. Nuorukainen oli suunnitellut ennalta tekevänsä tilisiirron naisen pankkitunnuksilla.

Siirron jälkeen hän pelkäsi, että nainen huomaisi pankista tulleen vahvistusviestin.

Nainen otti silmälasit ja kysyi mieheltä, mitä tämä  tekee hänen kännykällään. Mies kertoi tässä vaiheessa tarttuneensa jakkaralla olleeseen vasaraan ja lyöneensä naista takaapäin, koska pelkäsi, että nainen paljastaisi tilisiirron. 

Mies oli lyönyt naista useita kertoja vasaran tylpällä päällä päähän ja kuristanut häntä. Hän piti omaa tekoaan itsekin häikäilemättömänä ja raakana, tuomilauselmasta ilmenee.

Lähetteli Facebook-viestejä

Mies peitteli tekoaan hyödyntäen muun muassa Facebookin viestisovellusta. Mies oli vastaillut naiselle tulleisiin Messenger-viesteihin ja lähettänyt naisen puhelimesta viestejä muille.

Uhrilla olisi ollut pian syntymäpäivä. Syytetty oli jopa lähettänyt naiselle syntymäpäiväonnitteluviestin, vaikka tiesi tämän olevan kuolleena asunnossa jo kolmatta päivää.

Mies oli palannut asunnolle vielä tekopäivän jälkeen, mutta ruumiin hävitystyö jäi vaiheeseen. Hän oli raahannut ruumista lähemmäksi avonaista ikkunaa ja yrittänyt putsata asunnon verijälkiä pumpulipuikoilla, mutta ymmärsi työnsä turhaksi.

Hän tyytyi peittelemään ruumista muovisäkeillä. 

Poliisit löysivät ruumiin asunnosta neljä päivää teon jälkeen. Omaiset olivat huolestuneet, kun naiseen ei saatu yhteyttä.

Mies otettiin kiinni samana päivänä, kun teko tuli ilmi. Mies kiisti murhan, mutta myönsi syyllistyneensä tappoon.

Lue myös:

    Uusimmat