Katala kiinteistövälittäjä varasti asiakkaidensa rahoja yli 250 000 euroa – huijasi säälittä kuolevia, surevia ja vanhuksia

Kiinteistövälittäjä varasti asiakkailtaan yli 250 000 euroa. Reilut kolme vuotta kestänyt asiakkaiden sumuttaminen toi 59-vuotiaalle miehelle yli kaksi ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta.

Kaikki rikokset tapahtuivat Jyväskylän alueella vuosina 2016–2019.

Ensimmäisenä kiinteistövälittäjän rosvouksen kohteeksi joutui mummon kuolinpesä. 

Mummolan tilusten myyntiä hoitanut lapsenlapsi kertoi oikeudessa, että ensimmäinen kiinteistökauppa sujui normaalisti, koska pankki oli siinä mukana. Ostaja maksoi rahat suoraan kuolinpesälle.

Seuraavien kahden kaupan kauppasummat maksettiin kiinteistövälitysyrityksen tilille. Välittäjä maksoi kuolinpesälle vain osan summista, loput rahoista hän kertoi pidättävänsä tulevia kuluja varten. 

Sitten välittäjän selitykset olivat muuttuneet yhä hämärämmiksi ja lopulta välittäjä ei enää vastannut soittoihin. Kuolinpesä otti yhteyttä poliisiin, minkä jälkeen kiinteistövälittäjä tekaisi epäselviä laskuja selittämään mummon perinnöstä kadonneita rahoja.

Kuolinpesältä kiinteistövälittäjä rosvosi yli 8 000 euroa.

Varasti tuoreelta leskeltä ja vanhukselta

Sama ralli jatkui muiden asiakkaiden kanssa.

Seuraavan uhrinsa kiinteistövälittäjä poimi terveyskeskuksen saattohoitohuoneesta. Kuolinvuoteella maannut mies oli tahtonut hyväksyä viime töikseen vaimonsa löytämän kiinteistövälittäjän, joka ryhtyisi myymään kuolinpesän omaisuutta hänen menehdyttyään.

Mies kuoli ja kiinteistövälittäjä ryhtyi hommiin. Hän huijasi leskeksi jääneen naiselta 25 000 euroa.

Kiinteistövälittäjä puhui asiakkaansa pyörryksiin ja manipuloi myymään omaisuutta. Hän väitti vanhalle naiselle, että tämän asunto pakkohuutokaupattaisiin pian, jos vanhus ei myisi sitä. Välittäjän mukaan naiselle ei jäisi kotia, pankki veisi kaiken.

Hän pani vanhuksen allekirjoittamaan asiakirjoja ja laskuja, joita tämä ei nähnyt lukea.

Myös vanhuksen poika kuvitteli kiinteistövälittäjän puheiden olevan totta ja päätti pelastaa äitinsä asunnon ostamalla sen. Hän otti kulutusluoton maksaakseen asunnon käsirahan kiinteistövälittäjän yrityksen tilille.

Tällöin kiinteistövälittäjä ilmoitti, että käsiraha meni hänen äitinsä kuluihin. Poika kertoi oikeudessa, ettei hänellä ollut tietoa äitinsä veloista ja hän halusi vain auttaa äitiään, joka pelkäsi ja oli paniikissa.

Äiti ja poika menettivät kiinteistövälittäjälle yhteensä yli 34 000 euroa.

Kuolinpesältä katosi 144 000 euroa

Eräs mies ryhtyi syksyllä 2017 myymään tonttia, mutta sairastui ja kuoli kesken kaiken. Kaikki tapahtui nopeasti ja sisko jatkoi veljensä aloittamia kauppoja kuolinpesän puolesta.

Koska kuolinpesä ei ollut ehtinyt valmistautumaan mitenkään tilanteeseen, esimerkiksi hankkimaan tiliä kauppasumman maksua varten, ostaja maksoi rahat petollisen kiinteistövälittäjän tilille.

Kiinteistövälittäjä ei perijöitä paljon ajatellut, vaan pani rahat omaan taskuunsa. Kuolinpesältä katosi 144 000 euroa kuin tuhka tuuleen.

Sama meno jatkui, kun eräs asunnonostaja siirsi kauppahinnan kiinteistövälittäjän tilille. Kiinteistövälittäjä siirsi hänen 36 000 euroaan välittömästi yrityksensä käyttöön. 

Vielä kahdelta asiakkaalta mies puljasi 30 000 euroa. Touhu olisi tuskin loppunut tähänkään, mutta poliisi otti miehen kiinni syksyllä 2019.

Liiketoimintakieltoa viisi vuotta

Poliisin esitutkinnassa miehen kontolta paljastui myös liuta talousrikoksia. Kiinteistövälittäjä oli jättänyt kirjanpidon tekemättä, antanut vääriä tietoja viranomaisille sekä velkojille ja sotkenut yrityksensä rahat asiakkaiden rahoihin.

Keski-Suomen käräjäoikeus totesi kiinteistövälittäjän syylliseksi kahteen törkeään petokseen, kolmeen törkeään kavallukseen, kahteen kavallukseen, kahteen törkeään kirjanpitorikokseen, törkeään velallisen epärehellisyyteen ja kahteen rekisterimerkintärikokseen.

Käräjäoikeus tuomitsi 59-vuotiaan Timo Petri Tapani Nurmisen näistä rikoksista kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänen aiemmin talousrikoksista saama 10 kuukauden ehdollinen vankeus määrättiin ehdottomaksi, joten mies joutuu istumaan kokonaisuudessaan kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta.

Oikeus määräsi miehen myös viiden vuoden liiketoimintakieltoon. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhreilleen aiheuttamansa vahingot.

Nurminen valitti tuomiosta Vaasan hovioikeuteen, joka piti käräjäoikeuden ratkaisun voimassa.

Juttua korjattu 10. helmikuuta kello 15.40. Jutussa luki aiemmin, että mies tuomittiin kahden vuoden ja seitsemän vuoden vankeuteen.  Kyse oli kahdesta vuodesta ja seitsemästä kuukaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat