Kärsitkö ärtyvästä suolesta? Tutkimus paljasti kaksi toimivaa hoitoa kiusallisiin oireisiin

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita.

Ärtyvän suolen oireyhtymää hoidetaan monilla lääkkeillä sekä liikunnalla ja ruokavaliomuutoksilla. Tuoreiden tutkimustulosten valossa ainakin masennuslääkkeet sekä piparminttuöljy ovat tepsivien hoitojen joukossa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 51 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 4 600 potilaan tiedoista. Tutkimuksissa verrattiin psylliumvalmisteita, antispasmodeja, piparminttuöljyä sekä masennuslääkkeitä ja muita neuromodulaattorilääkkeitä. Hoitoja verrattiin toisiinsa tai lumevalmisteeseen.

Analyysin perusteella 4–12 viikon hoidossa ärtyvän suolen oireyhtymän oireet lievittyivät parhaiten piparminttuöljyä tai trisyklisiä masennuslääkkeitä saaneilla. Trisykliset masennuslääkkeet olivat parhaita myös analyysissa, jossa keskityttiin vatsakipuihin.

Tutkimuksessa ei selvitetty kaikkien lääkkeiden, ruokavaliomuutosten tai liikunnan vaikutuksia, joten tulokset eivät välttämättä anna koko kuvaa oireyhtymän hoidoista. Merkittävä osa tutkimuksista oli lisäksi menetelmällisesti heikohkoja ja seurannat lyhyitä, joten tuloksia kannattaa tulkita tämänkin vuoksi varoen.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on kiusallinen suoliston toimintahäiriö, joka aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsan turpoamista, kipuja ja ummetusta. Sitä potee arvioista riippuen 10–15 prosenttia väestöstä. Vaiva on naisilla yleisempi.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat