Mainos

"Karannut lapasesta" – asiantuntija huolissaan punaisia päin kävelemisestä

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo huolestuneena kiinnittäneensä huomiota ihmisten välinpitämättömään liikennevalokäyttäytymiseen.

Autoilijoidenkin joukosta löytyy niitä, jotka ajavat ”vanhoilla vihreillä”. Pahiten tilanne on Vesalaisen mukaan kuitenkin karannut lapasesta jalankulkijoiden kohdalla. 

– Kävelen päivittäin työpaikalta lounaalle ja takaisin. Matkalla on yksi tienylitys ja siinä liikennevalot. Käytännössä olen lähes ainoa, joka odottaa valoissa vihreän vaihtumista. Samaan aikaan, joka kerta, noin 5–10 ihmistä kävelee tai juoksee tien yli punaisesta valosta piittaamatta, Vesalainen kertoo ahdistuneena.

Vaarantaa paitsi oman – myös muiden turvallisuuden

Tällaisen tavan omaksuneet jalankulkijat eivät ole Vesalaisen mukaan ajatelleet tekojensa seurauksia. 

– Jos vieressä seisoo toinen jalankulkija ajatuksiinsa tai älypuhelimeensa uppoutuneena, saattaa hän kuvitella valojen vaihtuneen, kun vierestä joku säntää tienylitykseen. Tämä johtaa helposti siihen, että hänkin ottaa vaistomaisesti viimeisen askeleensa, Vesalainen varoittaa.

Olet esimerkkinä lapsille

Punaisia päin kävelevä aikuinen näyttää myös huonoa esimerkkiä lapsille. 

– On vaikeaa perustella lapselle, miksi punaisissa valoissa pitää odottaa, jos samanaikaisesti kymmenen aikuista ylittää tietä punaisesta valosta piittaamatta, Vesalainen toteaa.

Kyse on Vesalaisen mukaan asennekasvatuksesta.

– Lapsen liikenneasenne kehittyy vähitellen, eikä kehitykselle ole hyväksi, jos sitä heti lapsena kieroutetaan aikuisten huonolla esimerkillä.

Opeteltu toimintamalli voi kostautua

Saattaapa opeteltu toimintamalli punaisia päin kävelemisestä kostautua myös kävelijälle itselleen: Vieraassa liikenneympäristössä voi epähuomiossa joku olennainen suunta jäädä huomioimatta kohtalokkain seurauksin.

– Vastuullisella ja esimerkillisellä toiminnalla parannat liikenneturvallisuutta – paitsi itsesi, myös muiden tienkäyttäjien osalta, Vesalainen paaluttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.