Kannattaako vettä juoda ennen kuin menee nukkumaan? Tavalla on monta terveyshyötyä, mutta myös yksi riski

7:12
Tissuttelu voi johtaa maksasairauteen. Huomenta Suomessa vieraana Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Veden juomisella on hurjan paljon terveyshyötyjä, ja se on elintärkeää ihmisen elimistölle. Kuitenkaan ennen nukkumaanmenoa vettä ei kannattaisi juoda paria lasillista enempää.

Riittävä veden juominen lisää tutkitusti positiivisia terveysvaikutuksia. Se muun muassa estää nestehukkaa, auttaa painonhallinnassa ja on hyväksi ruoansulatukselle.

Ruokaviraston virallisten suositusten mukaan ihmisen tulisikin juoda vettä 1–1,5 litraa päivässä. Nesteen tarve on toki yksilöllistä, mutta tämä on hyvä ohjenuora riittävään veden saantiin. Vettä kannattaa juoda pitkin päivää, hyvä tapa on esimerkiksi kantaa omaa vesipulloa mukanaan työpaikalla tai koulussa.

Ennen nukkumaanmenoakin moni saattaa juoda pari lasillista vettä. Mitä hyötyjä siitä on? Entä onko siitä mitään haittaa?

Yövirtsaaminen vie helposti hyvän unen

Medicalnews-sivusto uutisoi, että veden runsas juominen ennen unia voi kasvattaa yövirtsaamisen eli nokturian riskiä. Kun ihminen nukkuu, ihmiskeho tuottaa enemmän hormoneja. Se hidastaa munuaisen toimintaa ja kasvattaa virtsan tuotantoa.

Tämä yhdistelmä herättelee öisin ramppaamaan vessassa, ja uni keskeytyy jatkuvasti. Se voi vaikuttaa jopa unen laatuun.

Yövirtsailu on kuitenkin todella yleinen oire, ja se kasvaa ikääntyessä. Terveyskirjaston mukaan tiheävirtsaisuuden syynä voi munuaisten lisääntyneen tuoton lisäksi olla virtsarakon pienuus tai rakon lisääntynyt herkkyys.

Jos virtsaamistarve on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai virtsaamispakko herättää häiritsevästi öisin, puhutaan tiheävirtsaisuudesta. Jos vaiva on todella häiritsevä tai virtsan mukana tulee verta, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Terveystalon mukaan tiheä yövirtsaaminen liittyy miehillä usein eturauhassyöpään ja masennuslääkkeiden käyttöön, naisilla sen sijaan sepelvaltimotautiin ja diabetekseen. Myös ylipaino voi liittyä öiseen vessassa juoksenteluun.

Vesi vanhin voitehista pätee yhä

Medicalnews kertoo, että jos ihminen on tottunut juomaan iltaisin muutamaan lasin vettä, ne voi siirtää muutamaa tuntia aikaisemmaksi. Tärkeää on myös huomioida päivän kuormitus: jos aikaisemmin rehki monta tuntia salilla, täytyy huolehtia riittävästä nesteytyksestä ennen kuin menee yöpuulle.

Kaikista janojuomista vesi on silti paras vaihtoehto. Jos ilta on kulunut alkoholia nauttien, ihmiskeho tarvitsee paljon nesteytystä, ja silloin onkin hyvä idea juoda muutama lasillinen vettä ennen nukkumaanmenoa. Iltaisin kannattaa välttää erityisesti alkoholia, teetä, kahvia, kaakaota ja limsoja

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja