"Kannattaa pitää silmät auki" – Englantia puhuneet autovarkaat käyttäneet röyhkeää kikkaa Helsingissä ja Vantaalla

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26
Näin helposti uusi "avaimeton" auto lähtee varkaiden matkaan. Erikoisvalmisteisella laitteella voi kaapata avaimen signaalin vaikka talon sisältä.

Helsingin poliisilaitos tiedottaa tutkivansa kolmea pääkaupunkiseudulla tapahtunutta autovarkautta.

Helsingin poliisilla on tutkittavanaan kolme poikkeuksellista autovarkautta, jotka tapahtuivat marraskuun alkupuolella Helsingissä ja Vantaalla.

Rikosnimike kaikissa kolmessa tapauksessa on törkeä varkaus. Käytetyt autot olivat olleet myynnissä yksityisillä henkilöillä, ja varkaat olivat löytäneet autot netin myyntipalstoilta.

Ovela kikka

Ensimmäisessä tapauksessa ulkomaalaistaustainen ja englantia puhunut mieshenkilö oli ottanut yhteyttä autoaan netissä kaupitelleeseen henkilöön.

Ostajaehdokas oli halunnut koeajaa auton, ja saapui katsomaan sitä toisen ulkomaalaistaustaisen ja niin ikään englantia puhuneen miehen kanssa.

Myynnissä olleet autot olivat Helsingin poliisin mukaan sen verran uusia, että ne toimivat transponder-avaimilla. Tarkoittaen, että avaimessa on mikrosiru, jonka tehtävä on estää auton käynnistäminen pelkällä muotilla kopioidulla avaimella. Mikäli auton ajonestolaite ei saa avaimelta takaisin oikeaa koodia, ajoneuvo ei käynnisty.

Poliisi kertoo, että "ostajat" ovat kaupanteon yhteydessä halunneet nähdä auton kummatkin avaimet.

– Jossakin vaiheessa epäillyt ovat vaihtaneet auton avaimet siten, että myyjälle on jäänyt käteen niin sanottu tyhjä avain, joka ei ole toiminutkaan. Myyjä on myöhemmin huomannut, että hänen autonsa on kadonnut parkkipaikalta, kertoo tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Outi Petersohn-Järvinen Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisin mukaan kaksi muuta epäiltyä törkeää varkautta on tehty käytännössä samalla tavalla kuin ensimmäinenkin.

Esitutkinta loppusuoralla

Kolmesta anastetusta autosta yksi on edelleen kateissa. Yksi autoista ja epäillyistä varkaista napattiin Tallinnan satamassa.

Poliisin mukaan esitutkinta kaikissa kolmessa tapauksessa on loppusuoralla. Yksi epäilty on vangittu, ja asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Kaksi muuta epäiltyä on vangittu poissaolevina, ja heistä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Poliisi varoittaa autojaan netissä myyviä

Poliisi kehottaa yleiseen varovaisuuteen internetissä käytävässä autokaupassa.

– On mahdollista, että kyseinen toimintamalli ilmenee jossakin vaiheessa uudelleen. Ihmisten kannattaa pitää silmät auki myyntitilanteissa ja olla avainten kanssa erityisen tarkkoina, Petersohn-Järvinen ohjeistaa.

Lähde: Helsingin poliisi

Lue myös:

    Uusimmat