Vaikuttaa ensin vandalismilta, mutta on jotain aivan muuta: Autovarkaiden uusi kikka yllätti poliisinkin

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26

Lyhyestä virsi kaunis: Mikäli autosi etuikkuna on rikottu ja järjestelmä antaa käynnistettäessä ilmoituksen hätäpainikkeen yhteyden katkeamisesta, ota välittömästi yhteys huoltoon ja pysäköi auto vain sellaiseen paikkaan, jossa ulkopuoliset eivät pääse siihen käsiksi.

Pääkuvan video

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus

Pääkuvan videolla nähdään englantilaisen Länsi-Midlandsin poliisin julkaisemaa kuvaa Solihullissa iskeneistä varkaista, jotka käyttävät erityistä laitetta auton avaimen signaalin kaappaamiseen ja auton varastamiseen

Hollantilainen Marc Rooding julkaisi viime viikolla Medium-palvelussa kirjoituksen, jossa hän kertoo kokemuksian siitä, miten hän oli joutua ovelaakin ovelampien autovarkaiden uhriksi.

Rooding kertoo kiinnittäneensä taakkatelineet uuden 3-sarjan BMW:nsä katolle, sillä he olivat lähdössä tyttöystävänsä kanssa Ranskaan pariksi viikoksi omalla autollaan.

Telineiden asennusta seuranneena sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä pariskunta heräsi aamuneljältä ovikellon soittoon. Roodingin kipittäessä alakertaan bokserisillaan ovikello soi jo uudestaan. Hän kurkkasi varmuuden vuoksi keittiön ikkunasta etupihalle ennen oven avaamista. Ovella seisoi kaksi virkapukuista poliisia.

Poliisit tiedustelivat Roodingilta, omistiko tämä 3-sarjan BMW:n ja luettelivat hänen autonsa rekisterinumeron. Poliisin mukaan autoon oli murtauduttu ja uusi auto oli tehnyt itse hälytyksen viranomaisille.

Rooding pukeutui ja he siirtyivät tutkimaan kadulla seissyttä BMW:tä tarkemmin. Vänkärin ikkuna oli rikottu. Kuljettajan paikalle istuutunut Rooding yritti sytyttää auton sisävalot siinä onnistumatta, mutta ei sillä hetkellä kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota.

– Välitin ainoastaan siitä, että autoni oli edelleen tallella, hän kirjoittaa.

Mitään ei vaikuttanut viedyn, joten Rooding epäili vandalismia. Poliisi neuvoi häntä tekemään ilmoituksen aamulla. Hän teippasi rikkinäisen ikkunan ja painui pehkuihin vielä hetkeksi.

Seuraavana päivänä kaikki valkeni

Maanantai-aamuna Rooding soitti ensitöikseen vakuutusyhtiöönsä sekä lasinkorjausfirmaan. Hän sai ajan vielä aamupäivälle. Käynnistettyään autonsa hän huomasi varoituksen, ettei matkustajan turvavyö ollut toiminnassa, ja että auton hätätilannepainike ei ollut enää yhteydessä BMW:n järjestelmään.

Rooding toivoi, että oikean etuikkunan korjaaminen auttaisi myös mystisiin virheilmoituksiin, mutta niin ei käynyt. Hän sai ajan BMW:n paikalliseen merkkihuoltoon vielä samalle päivälle.

Mekaanikot tutkivat autoa tarkkaan ja yritti ymmärtää, mitä varkaat olivat tehneet tai yrittäneet tehdä, mutta eivät keksineet mitään. Kunnes toinen mekaanikoista havaitsi oudon rakosen ikkunan pielessä. Rako paljasti auton oikean sivuturvatyynyn sekä pari katkaistua johtoa.

Roodingin ensimmäinen ajatus oli, että näinköhän auton varashälytin enää toimisi. He sulkivat ovet ja lukitsivat auton. Varashälyttimen punainen valo ei vilkkunut, kuten sen olisi pitänyt.

Mekaanikot suosittelivat, ettei Rooding veisi autoaan kotiin ennen kuin varashälytin on korjattu. He selittivät, että varkaat olivat johtoja katkomalla estäneet sekä auton sisältä liikkeen havaitsevan sensorin että lasirikon havaitsevan sensorin toiminnan. Johdon katkaiseminen oli kuitenkin aiheuttanut hälytyksen.

– On päivänselvää, että varkaat tiesivät, mitä olivat tekemässä, Rooding sanoo.

Rooding uskoi, että varkaiden tarkoituksena oli saada tapahtunut vaikuttamaan tavalliselta automurrolta. Hän epäili, että mikäli olisi pysäköinyt autonsa samaan paikkaan seuraavaksikin yöksi, olisivat samat kaverit saapuneet hämäräpuuhiin uudelleen. Tällä kertaa sillä erotuksella, että koska auton hälyttimet eivät olisi toimineet, olisi heillä ollut huomattavasti enemmän aikaa vaikka koko auton varastamiseen.

Poliisikin ymmällään tapahtuneesta

Rooding palasi huoltoliikkeeseen muutamaa päivää myöhemmin palauttaakseen vuokra-autonsa. Hän otti yhteyttä myös poliisiin kertoakseen tapahtumien kulusta uusien havaintojen pohalta. Poliisin mukaan auto oli tuona yönä lähettänyt ilmoituksen "joko murrosta tai onnettomuudesta" tarkkojen koordinaattien kanssa. Poliisi oli paikalla viidessä minuutissa johtojen katkaisemisesta.

Sekä poliisi että Hollannin BMW olivat ymmällään tapahtuneesta, koska eivät olleet koskaan kuulleet mistään vastaavasta. He kuitenkin sanoivat välittävänsä tietoa tahoillaan eteenpäin, jotta varkaiden mahdollinen uusi toimintatapa saataisiin yleisempään tietoon.

Lue myös:

    Uusimmat