Kalervo Kummola: SM-liiga ei ole suljettu – yhtä asiaa voisi selkeyttää

Kalervo Kummola: SM-liiga ei ole suljettu – yhtä asiaa voisi selkeyttää 2:25
Kalervo Kummola kommentoi SM-liigakohua.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste esitti hiljattain MTV Urheilulle näkemyksen, että suljettu SM-liiga on kilpailulain vastainen. Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola katsoo, ettei SM-liiga ole ylipäätään suljettu.

Suomalaisen jääkiekon pääsarja suljettiin kauden 2013 jälkeen Suomen Jääkiekkoliiton ja SM-liigan yhteisellä päätöksellä, olkoonkin että asiasta on myös toisenlaisia tulkintoja. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela mainitsi tuoreeltaan STT:lle, ettei SM-liiga ole yksiselitteisesti suljettu sarja, vaan sarjaan voi nousta hakemusmenettelyn kautta.

Myös Kummola kokee, ettei SM-liiga ole suljettu sarja.

– Siellähän on kriteereitä, millä perusteilla voi liigaan pyrkiä, Kummola kommentoi MTV Urheilulle.

Kummolan mukaan järjestelyä voisi kuitenkin terottaa Mestiksen voittamista koskien.

– Sitä voisi selkeyttää – koska se vaatii myös urheilullisen menestyksen siltä joukkueelta, joka sinne mahdollisesti nousisi – niin että esimerkiksi Mestiksen voittajalla on mahdollisuus anoa (liigapaikkaa), mikäli he täyttävät nämä kaikki kriteerit. Nythän meillä on Mestiksessä suurin osa sellaisia joukkueita, joiden halli ei täytä liigan vaatimuksia. Se on aika pieni porukka, joka sinne voisi teoriassakaan nousta. 

Kummola mainitsee, että hallien puolesta SM-liigaan olisi mahdollista nousta Turusta, Joensuusta ja Espoosta. Turkulainen TUTO ja joensuulainen Jokipojat pelaavat Mestistä, Kiekko-Espoo sen sijaan tahkoaa Mestistä pykälää alempana Suomi-sarjassa.

– Kyllä kaikki muut hallit ovat sen verran pieniä, että pitäisi ensin saada olosuhteet kuntoon ennen kuin voi nousta mihinkään.

Kummola arvioi, ettei Suomessa toimisi Ruotsin malli. Ruotsissa on jaettu pääsarjapaikkoja nousukarsinnoilla, joskin kaudesta 2020-2021 alkaen nousu HockeyAllsvenskanista pääsarja SHL:ään tapahtuu suoraan.

– Ruotsissa on puolet enemmän asukkaita ja joukkueita, joilla on kunnon halli, riittää kahteen sarjaan. Suomessa Mestis-porukoilla ei ole monellakaan sellaista hallia, jossa ne voisivat pelata. Sen takia Ruotsin malli ei sovellu Suomeen, Kummela summasi.

Lue myös:

    Uusimmat