Kohahduttava väite: Suljettu SM-liiga on laiton – "Ei ole perusteita, jotka oikeuttavat sen"

2:39
Videolla pitkän Tulosruudun juttu suljetusta SM-liigasta.

Suomalaisen jääkiekon pääsarja suljettiin kauden 2013 jälkeen Suomen Jääkiekkoliiton ja SM-liigan yhteisellä päätöksellä. Urheiluoikeuden asiantuntijan Olli Rausteen mielestä sarjan sulkeminen on laitonta.

Urheiluoikeuden asiantuntijalla Olli Rausteella on kokemusta samantyylisestä ennakkotapauksesta koripallon puolelta vuodelta 1995. Tuossa selvityksessä käsiteltiin Joensuun Katajan mahdollisuuksia pelata Koripallon pääsarjassa.

– Siinä päätöksessä kilpailuvirasto toteaa, että suljettu sarja on Suomessa lähtökohtaisesti kilpailulain vastainen, myös varatuomarina toimiva Rauste sanoo MTV Urheilulle.

– Voi olla tilanteita, joissa on olemassa erityiset perusteet sarjan sulkemiselle, mutta jos tällaisia perusteita ei ole, suljettu sarja on lähtökohtaisesti laiton, Rauste jatkaa viitaten SM-liigaan.

MTV Urheilun tietojen mukaan ainakin kahta Mestis-seuraa on pyydetty vaikenemaan asiasta julkisuudessa. Rausteen mukaan KKV ei ota tällaista asiaa tutkittavakseen oma-aloitteisesti. 

– Jos tällainen tutkinta halutaan käyntiin, sen pitää perustua siihen, että joku Mestis-seura, joka haluaa SM-liigaan, tekee virastolle tutkintapyynnön, Rauste täsmentää.

– Minun tiedossani ei ole tällä hetkellä mitään sellaisia perusteita, jotka voisivat oikeuttaa suljetun jääkiekon SM-liigan tällä hetkellä.

Rausteen mukaan on selkeää, miksi tutkintapyyntöjä ei ole toistaiseksi tehty. Mahdollisen tutkintapyynnön seuraukset suomalaisen jääkiekon toimintaympäristöön voisivat olla radikaalit. 

– Jääkiekkoperhe on tunnetusti lojaali toisilleen. Viimeiseen asti vältetään asioiden viemistä viranomaisten selviteltäväksi.

– Kyllähän se tietysti vaikuttaisi olennaisesti Mestis-seurojen toimintaedellytyksiin, jos SM-liiga tällaisen viranomaispäätöksen tuloksena avattaisiin. Mestis kiinnostaisi yleisöä silloin eri tavalla kuin nykyään, Rauste näkee.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ei tällä hetkellä halua kommentoida asiaa. 

– Tämä on uusi näkökulma suomalaiseen jääkiekkokeskusteluun. Ilman syvällisempää perehtymistä en halua kommentoida asiaa vielä tarkemmin, Nummela sanoo. 

MTV Urheilu ei tavoittanut Liigan puheenjohtajaa Heikki Hiltusta kommentoimaan asiaa.

Torstain pitkässä Tulosruudussa asiasta lisää klo 22.25.

Otsikkoa muokattu klo 10.42. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.