Kaksin verroin kauneutta! Upea sääilmiö ilahduttanut ympäri Suomen

Kaksin verroin kauneutta! Tämä sääilmiö ilahduttaa ympäri Suomen 0:22
Katso upea video lukijan lähettämästä tuplasateenkaaresta Sotkamossa!

Tuplasateenkaaret ovat ihastuttaneet MTV Uutisten lukijoita ympäri Suomen.

Sateinen loppuviikko on tuonut mukanaan myös väriloistoa, kun ulkona liikkuessa on saattanut bongata sateenkaaria. Erityisesti tuplasateenkaaret ovat toistuneet useammissa lukijoiden lähettämissä kuvissa. 

Sateenkaari syntyy valon heijastuessa vesipisaroista

Sateenkaari syntyy, kun auringosta tuleva valo taittuu ja heijastuu sadepisaroiden takareunasta, kertoo MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen.

Sateenkaari näkyy aina auringon vastapuolella, eli sen voi nähdä, kun aurinko on selän takana ja ilmassa on sadepisaroita.

Sateenkaari ei ole tarkemmin ottaen edes kaari, vaan täysi ympyrä.

Tuplasateenkaari on kaunis ilmestys

Kun sateenkaaria onnistuu bongaamaan kaksin kappalein, on kyseessä valon heijastuminen kahdesti pisaran sisällä.

– Valo heijastuu pisaran takareunasta ja kimpoaa pisaran sisällä ja sitten heijastuu uudelleen eri kohdassa, Salminen avaa. 

Salmisen mukaan tuplakaaret eivät ole kuitenkaan järin harvinaisia verrattuna tavallisiin.

– Käytännössä ne eivät ole kovin harvinaisia, mutta toki harvemmin niitä bongaa kuin yksittäisiä, Salminen pohtii.

Tuplasateenkaariin liittyy myös mielenkiintoisia faktoja. Esimerkiksi yllä oleva sateenkaari on aina 10 astetta alkuperäistä ylempänä. 

– Lisäksi kahden sateenkaaren välistä löytyy tumma alue eli Aleksanterin vyö. Tällöin valo ei pääse heijastumaan suoraan silmiin sateenkaarien väliseltä alueelta, minkä vuoksi se näyttää silmämääräisesti tummalta, Salminen kertoo.

Tuplasateenkaari vaatii tietyt olosuhteet

Tuplasateenkaaret muodostuvat tietynlaisissa olosuhteissa.

– Niiden muodostuminen riippuu pisaroiden määrästä ja koosta sekä auringon kulmasta. Yleensä, jos aurinko paistaa matalammalta, voi nähdä kaksi sateenkaarta, sanoo Salminen. 

Tuplaheijastuksessa kohti katsojaa pääsee heijastumaan ja taipumaan vähemmän valoa, jolloin toinen sateenkaari on lähes aina haaleamman näköinen. 

Tarkkasilmäisimmät saattavat myös huomata, että värit heijastuvat sateenkaarissa eri päin, kun valo taittuu eri suuntaan. 

Lue myös:

    Uusimmat