Kaksi poliisia vapautettiin syytteistä mustan miehen ampumistapauksessa Atlantassa – katso videot kohutusta tilanteesta

Ei herkille tämäkään: Poliisi ampui tummaihoisen miehen autokaistalla – tältä tilanne näytti poliisin silmin 1:40
Ei herkille tämäkään video: Tältä Brookin ampuminen näytti poliisin silmin.

Yhdysvalloissa kaksi valkoista poliisia on vapautettu syytteistä vuonna 2020 Atlantassa kuoliaaksi ammutun mustan miehen tapauksessa. Syyttäjän arvio todisteiden tarkastelun jälkeen oli, ettei syytteille ole perusteita.

Poliisi ampui 27-vuotiaan Rayshard Brooksin pikaruokaravintolan ulkopuolella kesäkuussa 2020 vain alle kuukausi George Floydin paljon julkisuutta saaneen surmaamisen jälkeen. Floydin kuolemasta seurasi maanlaajuisia mielenosoituksia poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan.

Atlantassa poliisit oli kutsuttu paikalle, koska Brooks oli nukkunut autossaan tukkien pikaruokaravintolan autokaistan. Poliisit tekivät Brooksille puhalluskokeen, minkä jälkeen tätä epäiltiin rattijuoppoudesta.

Brooks vastusti pidätystä ja lähti pakoon kaapaten mennessään poliisin etälamauttimen. Pakonsa aikana hän osoitti etälamauttimella poliisia, minkä vuoksi poliisi ampui häntä kahdesti selkään.

Syytteiden hylkäämisestä päättäneen tuomarin näkemys on, että poliisien toiminta oli Brooksin omien tekojen seurausta.

– Oliko nopeasti muuttuneet olosuhteet huomioiden objektiivisesti kohtuullista, että hän (poliisi) käytti tappavaa voimaa? Me olemme tulleet siihen lopputulokseen, että oli, hän sanoi.

Brooksin perheen asianajaja kertoi lehdistötilaisuudessa, että perhe on surullinen ja hämmentynyt päätöksestä mutta aikoo jatkaa taisteluaan.

Video ei herkille: Poliisi ampui mustaihoisen miehen kuoliaaksi pikaruokaravintolan pihalla 0:50
Videolla näkyy kahden poliisin ja Rayshard Brooksin kamppailu. Video ei herkille.

Rikostutkija tunnusti vääristelleensä tietoa Breonna Taylorin tapauksessa

Toisessa paljon julkisuutta saaneessa tapauksessa entinen rikostutkija tunnusti tiistaina paikallista aikaa esittäneensä vääristeltyä tietoa saadakseen etsintäluvan Breonna Taylorin kotiin. Ratsian yhteydessä Taylor ammuttiin kuoliaaksi.

Rikostutkija myönsi yhdessä vääristelleensä tietoa yhdessä toisen entisen rikostutkijan kanssa sekä saadakseen etsintäluvan että piilotellakseen valehtelua. Tunnustuksen mukaan rikostutkijalla voi olla edessään enintään viisi vuotta vankeutta, 250 000 dollarin sakko sekä kolme vuotta ehdollista vankeutta vielä ehdottoman tuomion jälkeen.

Tunnustanutta ex-rikostutkijaa ja kahta hänen kollegaansa syytettiin etsintäluvan väärentämistä. Lisäksi kolmatta syytettiin liiallisesta voimankäytöstä kotietsinnän yhteydessä. Etsinnässä oli kyse huumetapauksesta, jossa Taylorin entinen kumppani oli epäiltynä.

26-vuotias Taylor ja hänen poikaystävänsä Kenneth Walker olivat nukkumassa kotonaan maaliskuussa 2020, kun he kuulivat ääntä ovelta. Walker uskoi jonkun yrittävän murtautua heille ja ampui, jolloin yksi poliiseista haavoittui. Yksi poliiseista ampui takaisin yli 30 kertaa ja haavoitti Tayloria kuolettavasti.

Breonna Taylorin tapauksesta julkaistiin video – poliisin vartalokameravideo kuvaa tapahtumia ampumisen jälkeen 1:19
Breonna Taylorin tapauksesta julkaistiin video, jossa poliisin vartalokameravideo kuvaa tapahtumia ampumisen jälkeen.

Vartalokameran video Breonna Taylorin ampumisesta näyttää kaaoksen poliisin saatua osuman jalkaansa 0:45
Katso poliisin vartalokameran video tekstitettynä.

Lue myös:

    Uusimmat