Mainos

Kadehditko tehokkaita äitejä? Tässä heidän 10 salaisuuttaan

Tehokkaat äidit hallitsevat muutamat niksit, joilla arki sujuu astetta tehokkaammin.

Kaikki tietävät ainakin yhden äiti-ihmisen, joka tuntuu hallitsevan aina monta asiaa kerralla. Hän suoriutuu arjen haasteista hämmästyttävän kepein askelin, eikä stressaa juuri mistään tai koskaan.

Hänellä tekemättömien töiden lista ei koskaan paisu päättömiin mittoihin. Hänen paitansa etumus ei koskaan ole ketsupissa, tukka sotkussa tai huulipunarajat missä sattuu.

Moinen täydellisyys saattaa aiheuttaa epäilyksiä – eihän hän voi pärjätä yksin. Hänellä on pakko olla äärettömän avulias äiti, naapurintäti, siivooja tai au pair.

Tehokkaat mammat kuitenkin voivat ihan oikeasti olla tehokkaita – nämä kymmenen salaisuutta paljastavat sen viimeistään.

1. Hän herää aikaisin aamulla tai menee myöhään nukkumaan – mutta ei koskaan molempia

Tehokkaat äidit saavat enemmän aikaan joko ennen aamuyhdeksää tai jälkeen iltayhdeksän kuin tavalliset ihmiset koko päivänä. He tietävät, että paras aika touhuta kotihommien parissa on silloin, kun perheen pienimmät näkevät unia. Valitse siis päivästä ajanjakso, jolloin koet itse olevasi tehokkaimmillasi – oli se sitten aamuvarhaisen tunnit tai illan viimeiset. Käytä tuo aika päättäväisen tehokkaasti asioiden hoitoon. He tietävät myös, ettei kynttilää kannata polttaa molemmista päistä: jos siis heräät aikaisin, älä viivästytä nukkumaan menoa – ja päinvastoin.

2. Hän suhtautuu tekemättömiin tehtäviin erityisellä asenteella

Kasautuvien hommien tekeminen voi tuntua uuvuttavalta jo pelkästään ajatuksen tasolla. Yleensä tekemättömiä töitä keksisikin enemmän kuin mitä päivässä on aikaa. Tehokkaat äidit ovat ymmärtäneet, että tekemättömät työt kannattaa ajoittaa, kuten lukujärjestyksessä. Älä siis listaa hoidettavia asioita, vaan ajoita ajat, jolloin ne hoidat.

3. He hoitavat tärkeät asiat heti, eivät huomenna

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hoidettavien asioiden siirtäminen myöhemmäksi itse asiassa lisää todennäköisyyttä, ettet hoida asiaa vielä myöhemminkään. Tällainen tapa kannattaakin lopettaa heti. Ota sen sijaan tavaksi yrittää hoitaa heti tärkeisiin sähköposteihin vastaaminen tai veroilmoituksen teko. Näin asiat tulee hoidetuksi – tehokkaammin.

4. Hän osaa myös viivästellä sopivasti

Vaikkakin suurin osa aika tehokkaiden äitien ajasta menee puuhastellen, he osaavat myös ottaa rennosti. Silloin, kun superäiti ei vain jaksa olla tehokas, hän hyödyntää sen ajan tehokkaasti olemalla tekemättä mitään. Toisin sanoen tehokas äiti puuhastelee tällöin omien suosikkiasioidensa parissa.

5. He patistavat itse itseään

Tehomammat tietävät, että voisivat helposti heittäytyä laiskoiksi. Tästä syystä he ylläpitävät ympärillään sellaista ympäristöä, jossa laiskaksi on vaikeampaa heittäytyä. He muun muassa valitsevat seuraavan päivän vaatteensa jo edellisenä iltana ja laittavat puhelimen latautumaan kauas sängystä houkutuksen välttääkseen. He pitävät kodin järjestyksessä, jolloin tehokkuus ei ainakaan pysähdy lattialla lojuviin likapyykkeihin tai lasten leluihin.

6. He hallitsevat monta asiaa samaan aikaan

Monen asian tekeminen yhtä aikaa on tärkeä taito, jonka tehokkaat äidit osaavat. He tietävät, että parhaillaan monen asian taklaaminen kerralla on kuin peliä ja innostuvat siitä entisestään. Ruoanlaitto samalla kun neuvoo koululaista matikan tehtävissä tai ruokaostosten teko äänikirjaa kuunnellen ovat taivaallista ajanviettoa ahkerille äideille. He eivät katso edes telkkaria sohvalla makoillen, vaan joko viikkaavat puhdasta pyykkiä kaappiin tai tekevät kotitreeniä samaan aikaan.

7. He osaavat käyttää energiansa oikein

Tehokkaat äidit eivät käytä aikaansa näpräämällä täydellisiä eväitä lapsilleen, jos lapsi ei edes huomaa eroa. Sen sijaan he käyttävät aikansa asioihin, jotka ovat merkityksellisiä heidän läheisilleen.

8. He pitävät kodin siistinä – tiettyyn pisteeseen asti

Tehokkaita äitejä yhdistää virheettömän siisti koti – mutta miten heillä riittää aika kaikkeen? Totuus on kuitenkin se, että siisti ja toimiva koti on avain tehokkuuden ylläpitämiseen. Kun koti on siisti, ei aikaa kulu hukkuneiden tavaroiden etsimiseen. On kuitenkin yhtä tärkeää keskittyä siivoamaan tehokkaalla tavalla: joka nurkan ei tarvitse kiiltää. Sen sijaan kannattaa kiinnittää juuri omalle perheelle tärkeimpiin asioihin, kuten järjestyksessä oleviin vaatekaappeihin. Vaatteita ei kuitenkaan tarvitse esimerkiksi jakaa väreittäin tai vuodenaikojen mukaan – tässä piilee tehokkaan siivouksen salaisuus!

9. Hän ei pelkää sanoa ”ei”

Tehokkuuden ydin on osata sanoa oikeissa paikoissa ”kyllä” ja oikeissa ”ei”. Moni liiankin tehokas äiti uuvuttaa itsensä helposti. On siis taitoa osata kieltäytyä asioista, jotka eivät tee onnelliseksi tai yksinkertaisesti sovi kalenteriin. Äläkä turhaan selitä, miksi.

10. He tietävät, etteivät pysty kaikkeen, mutteivat pode syyllisyyttä

Kukaan ei pysty kaikkeen. Tehokkaat äidit eivät kuitenkaan pode syyllisyyttä tekemättä jääneistä töistä, jos eivät niihin oikeasti kykene. He tietävät, että syyllisyys ei tee muuta kuin tuhlaa aikaa ja energiaa.

Video: Mistä äiti hermostuu?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.