Kacey, 21, haaveilee kohdunpoistosta – syynä kohta vuosikymmenen kestäneet kuukautiskivut: "Saan edelleen niin pahoja kramppeja, että pyörryn"

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa?

Kovista kuukautiskivuista kärsivä Kacey Read toivoo jopa kohdunpoistoa, jotta ei enää joutuisi kärsimään lamaavista tuskista ja mielialanvaihteluista. Esimerkiksi endometrioosista toimenpiteen avulla ei kuitenkaan voi parantua. 

Kacey Readin kuukautiset alkoivat hänen ollessaan 12-vuotias – ja samalla alkoivat hirvittävät kuukautiskivut. 21-vuotias Kacey toivoo ratkaisuksi jopa kohdunpoistoa, kertoo Metro.

Oksentaa ja pyörtyy kivun vuoksi

Kaceyn kivut ovat niin vaikeat, että hän huutaa, oksentaa ja saattaa myös pyörtyä niiden vuoksi. Hän on kokeillut erilaisia ehkäisymetodeja, mutta mikään ei ole auttanut.  

Kuukausittaiset tuskat estävät työnteon, ja Kacey kertookin anoneensa kohdunpoistoa. 

– Jokainen lääkäri sanoo, että kasvan ohi tästä [kivuista], mutta kymmenen vuodenkin kuluttua saan edelleen niin pahoja kramppeja, että pyörryn kivun vuoksi, Brightonissa asuva Kacey sanoo.

Diagnoosi viivästyi koronapandemian vuoksi

Kaceylla ei ole virallista diagnoosia, joka selittäisi kivut. Hänen oli määrä käydä vatsaontelon tähystyksessä mahdollisen endometrioosin diagnosoimiseksi, mutta toimenpide jouduttiin perumaan kahdesti vuoden 2020 koronapandemian vuoksi.

Instagramissa Kacey kertoi, että kokee kohdunpoiston anomisen nöyryyttävänä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Vaikeita kuukautiskipuja voi aiheuttaa esimerkiksi endometrioosi, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tai adenomyoosi, jossa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita ulokkeita kasvaa kohdun lihassyiden väliin, kohtulihaksen sisälle.

Endometrioosi ei näy aina ultraääni- tai gynekologisissa sisätutkimuksissa, jonka vuoksi diagnosointi voi viivästyä jopa 6–9 vuotta, kertoo Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Endometrioosi on krooninen sairaus, eikä siitä siis voi parantua esimerkiksi kohdunpoistolla.

"Olen väsynyt suunnittelemaan elämääni niiden ympärille"

Kaceyn mukaan ongelmia eivät aiheuta pelkät fyysiset kivut, vaan myös mielialaoireet, joiden vuoksi hän "ei saa levätä päivääkään".

– Olen väsynyt siihen, että ne [kuukautiset] tekevät oloni niin masentuneeksi, etten pääse viikkoon sängystä. Olen väsynyt suunnittelemaan elämääni niiden ympärille, Kacey sanoo.

"Kyse ei ole siitä, saanko lapsia, vaan..."

Kacey kertoo lääkärien kuitenkin todenneen, ettei kohdunpoisto ole mahdollinen, koska se on "liian äärimmäinen" toimenpide. Moni on korostanut, että Kacey saattaa haluta lapsia myöhemmin. Tilanne on tehnyt Kaceyn jopa itsetuhoiseksi.

– Kyse ei ole siitä, saanko lapsia, vaan siitä, onko elämälläni minkäänlaista laatua. Olen aikuinen ja olen päätökseni tehnyt, haluan tämän loppuvan.

Uskoo, että poisto parantaisi elämää

Kacey on uupunut tilanteeseen. Hän kertoi tarinansa medioille kerätäkseen joukkorahoituksella rahaa kohdunpoistoon, vaikka diagnoosia ei toistaiseksi ole, eikä kohdunpoisto paranna endometrioosia. Joidenkin kohdalla se voi kuitenkin helpottaa oireita.

Kacey kuitenkin uskoo, että poisto parantaisi hänen elämäänsä.

– Se tarkoittaisi, ettei minun tarvitse enää kokea neljää, viitta päivää [kuukaudessa] sietämättömiä kipuja, eikä minun tarvitse ilmoittaa töihin, että olen sairas.

Lue myös:

    Uusimmat