Kieltäydytkö seksistä päänsäryn vuoksi? Aivotutkija kertoo, miksei se kannata

Mistä tiedän, onko minulla migreeni? 1:10
Tunnetko migreenin oireet? Näin erotat migreenin tavallisesta päänsärystä.

Päänsärystä kirjankin kirjoittanut englantilainen aivotutkija uskoo, että orgasmi auttaa migreeniin yhtä hyvin kuin lääkkeet.

Durhamin yliopiston professori Amanda Ellison sanoo The Sunille, että seksi voi parantaa päänsäryn. Ellison kirjoittaa kirjassaan Splitting, että seksi on kuin serotoniiniruiske elimistölle.

Ellison siteeraa aiempia tutkimuksia, joissa migreenistä kärsivillä ihmisillä huomattiin olevan muita alhaisemmat serotoniinitasot. Migreenistä kärsivät halusivat enemmän seksiä kuin jännityspäänsärystä kärsivät, ja seksi näyttikin auttavan migreenioireisiin.

Seksi voi lievittää päänsärkyä

Ellison ei ole ainut tutkija, joka väittää seksin auttava migreeniin.

Vuonna 2013 Cephalalgia -tiedejulkaisussa ilmestyneessä saksalaistutkimuksessa havaittiin, että seksi lievittää migreenejä 60 prosentilla potilaista. Kuitenkin kolmannes vastaajista kertoi seksin pahentavan migreeniä.

Tutkijat arvelivat, että osalla ihmisistä seksin aikana vapautuu endorfiineja, jotka saavat aikaan mielihyvän tunteita ja vähentävät kipua. Toisilla seksin aikaiset liikkeet voivat pahentaa tiettyjä migreenioireita, kuten pahoinvointia sekä herkkyyttä kosketukselle.

Yhdysvaltalaistutkijat puolestaan ovat havainneet, että orgasmin aikana naisten aivoista vapautui serotoniinia. Lisäksi orgasmi aktivoi aivoissa kipua kontrolloivia osia.

Seksi voi myös aiheuttaa päänsärkyä

Serotoniini on hermoston välittäjäaine, jolla on havaittu sekä kipua estäviä että kipua aiheuttavia vaikutuksia. Osassa tutkimuksissa serotoniinin on osoitettu voivan aiheuttaa migreenikipua, mutta toisaalta triptaani-migreenilääkkeet aktivoivat serotoniinireseptoreita, kertoo Itä-Suomen yliopisto.

Neuropharmalogy-lehdessä vuonna 2017 ilmestynyt tutkimus onnistui osoittamaan, että ääreishermostossa serotoniinilla on voimakkaita kipua aiheuttavia vaikutuksia, mutta keskushermostossa vaikutukset ovat päinvastaisia.

Serotoniini ei ole ainut syy mahdolliseen seksin aiheuttamaan päänsärkyyn. Jotkut ihmiset kärsivät niin sanotusta seksipäänsärystä, joka piinaa joko ennen orgasmia, sen aikana tai sen jälkeen. Seksipäänsäryn syiksi on esitetty lihasten voimakasta jännittymistä, kiihkeää ja katkonaista hengitystä sekä alhaista verensokeria.

Seksillä ei ole sivuvaikutuksia

Seksi voi siis ainakin osalle ihmisistä toimia migreenilääkkeen tavoin. Seksin "lääkinnällisen käytön" puolesta puhuu se, ettei yhdynnällä tai masturboinnilla ole haittavaikutuksia.

Jos seksiä ei tee mieli, voi halailukin auttaa, professori Ellison vinkkaa. Seksuaalisen mielihyvän lisäksi hellyydenosoitusten yhteydessä elimistössä erittyy oksitosiinia eli niin sanottua rakkaushormonia, joka vähentää kivuntuntoa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat