Kovia alavatsakipuja ja turvotusta: Nämä kuukautisia muistuttavat oireet voivatkin kieliä vakavammista vaivoista

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Nämä 14 asiaa jokainen runsaista kuukautisista kärsivä on kohdannut!

Toisille kuukautiset eivät aiheuta juurikaan haittoja, kun taas toisilla voi esiintyä muun muassa sietämättömän kovia kipuja ja turvotusta. Joskus kuukautisista kieliväksi luullut oireet voivatkin kertoa jostain vakavemmasta.

Kuukautiset ovat jokaisella naisella erilaiset, ja toiset pääsevät vähemmällä kuin toiset. Jos kuukautiset kuitenkin aiheuttavat epätavallisen voimakkaita kipuja, normaalia runsaampaa vuotoa, turvotusta tai paineen tunnetta vatsassa, voi olla syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Kuukautisiin viittaavat oireet voivat mahdollisesti kertoa seuraavista ongelmista, listaa The Sun.

Kohdun myoomat tai polyypit

Myoomat ja polyypit ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joita voi esiintyä kohdussa. Oireet saattavat vaihdella kasvaimen koosta riippuen: mitä isompi kasvain, yleensä sitä voimakkaammat oireet.

Yleisimpiä oireita ovat epäsäännöllinen vuoto, runsaat kuukautiset sekä kivut ja krampit. Oireettomia kasvaimia ei tarvitse välttämättä hoitaa. Jos oireita ilmenee, kannattaa suunnata lääkäriin. Kasvainten oireita voidaan helpottaa, tai kasvaimet voidaan poistaa.

Endometrioosi

Kivuliaat kuukautiset ovat yksi endometrioosin tavallisimmista oireista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Kudosta voi esiintyä esimerkiksi munasarjojen pinnalla. Endometrioosipesäkkeiden kudoksissa syntyy krooninen tulehdusreaktio.  

Useimmilla endometrioosia sairastavilla kuukautiskivut ovat ”normaaleja” kipuja kovempia. Kivut voivat alkaa muutama päivä ennen kuukautisia ja kestää niiden loppuun. Kipuja voi esiintyä alavatsan ja lantion alueella.

Endometrioosi on yleinen gynekologinen sairaus, jota esiintyy noin 10 prosentilla naisista.

Adenomyoosi

Myös adenomyoosissa esiintyy endometrioosin tapaan alavatsakipuja. Sairaudessa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita ulokkeita kasvaa kohtulihaksen sisälle.

Sairaus voi aiheuttaa turvotusta ja runsasta vuotoa. Adenomyoosin hoitoon voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä ja joitain hormonaalisen ehkäisyn muotoja, kuten hormonikierukkaa tai ehkäisypillereitä. Vaikeimmissa tapauksissa lopullisena hoitona kohtu voidaan poistaa.

Munasarjakystat

Munasarjakystat voivat aiheuttaa kramppeja ja epäsäännöllistä vuotoa. Oireena voi olla myös turvotuksen tunne vatsassa.

Suurin osa kystista on kuitenkin harmittomia. Ne eivät välttämättä aiheuta oireita, eikä niiden hoito vaadi toimenpiteitä. Kystat saattavat hävitä itsestään. Joissain tapauksissa kysta voidaan joutua leikkaamaan.

PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä koskettaa noin 5–15 prosenttia naisista. Se on tavallisin naisten hormonihäiriö. Oireyhtymä vaikuttaa naisen munasarjojen toimintaan.

Häiriön perussyytä ei tunneta. Sen oireita voivat olla epäsäännölliset kuukautiset ja karvojen liikakasvu. Yli puolet potilaista on ylipainoisia.

Lue myös:

    Uusimmat