Jennan raskausoireet olivatkin merkkejä syövästä – tässä tärkeä nyrkkisääntö yleistyvän sairauden havaitsemiseksi

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Suolistosyövän oireet ovat valitettavan epämääräisiä. Lääkäri kertoo, missä vaiheessa kannattaa huolestua.

Yhdysvaltalainen nainen sairastui suolistosyöpään vain kolmekymppisenä. Syöpä ehti levitä, sillä sairauden varhaisia oireita selitettiin naisen raskaudella. Selkeiden vatsan toiminnan muutosten syy tulisi aina selvittää.

Seitsemännellä raskauskuullaan Jenna Scott alkoi kokea huolestuttavia oireita. Tuolloin 31-vuotias nainen kärsi peräaukon verenvuodosta, pahoinvoinnista ja vatsakivuista. Jenna kertoo Todaylle, että hänen lääkärinsä kuittasi oireet raskaudesta johtuvina peräpukamina ja epämukavuutena.

Vaivat eivät kuitenkaan hävinneet synnytyksen jälkeen. Jenna kokeili erilaisia ehkäisymenetelmiä, mutta nekään eivät auttaneet.

Jennan pojan syntymästä oli kulunut yli vuosi, kun nainen löysi lääkärin, joka otti hänen oireensa todesta. Kun verikokeissa ei paljastunut mitään erikoista, lääkäri suositteli nuorelle ja muuten terveelle Jennalle tähystystä.

Toimenpiteessä paljastui, että pienen lapsen äidillä oli syöpä, joka oli ehtinyt levitä.

Suolistosyövälle altistavat tekijät

Uutinen sai Jennan olon turraksi ja vihaiseksi. Hän oli pitänyt huolta kunnostaan ja ruokavaliostaan, mutta sairastui silti.

– Tiedän, että se kuulostaa hassulta, mutta suutuin keholleni. […] En istunut siihen ihmismalliin, joka yleensä sairastuu tällaiseen tautiin, Jenna sanoo Todaylle.

Suolistosyövät ovat yleisiä sairauksia ja niiden ilmaantuvuus on nousussa. Suurin osa Suomessa diagnosoiduista tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla, mutta suolistosyövät ovat lisääntyneet myös nuoremmissa ikäryhmissä.

Osasyy suolistosyöpien lisääntymiseen löytyy elintavoista. Ylipaino, alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta suurentavat sairastumisriskiä. Myös runsas punaisen lihan syöminen ja eläinrasvojen käyttö sekä suoliston pitkäaikaiset tulehdussairaudet suurentavat suolistosyöpään sairastumisen todennäköisyyttä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Suolistosyövän oireita ei monesti oteta vakavasti

Suolistosyöpä on varhaisvaiheessaan lähes oireeton. Tyypillisiä suolistosyövän oireita ovat:

  • vatsan kipu ja turvotus
  • suolen toiminnan muutokset, kuten ripuli tai ummetus uutena oireena
  • tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla, tai suolitukos
  • ulostamispakko
  • limaiset ja niukat ulosteet
  • veri ulosteessa ja verenvuodosta johtuva anemia
  • yleisoireet, kuten laihtuminen, vatsakivut ja ruokahalun väheneminen.

Oireet on helppo sekoittaa muihin vatsavaivoihin ja on tavallista, ettei niitä osata pitää vakavina. Myös esimerkiksi raskaus voi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja, kuten ummetusta, turvotusta, kipua sekä peräpukamia, jotka voivat aiheuttaa verenvuotoa ulostamisen yhteydessä.

Hyvä nyrkkisääntö on, että selkeät muutokset vatsan toiminnassa ovat aina syy hakeutua lääkärille. Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä löytyy, sen parempi on sairauden ennuste.

Hoidot eivät nujertaneet syöpää

Suolistosyöpädiagnoosin jälkeen Jenna Scott alkoi saada solunsalpaajahoitoja. Hänen paksusuolestaan, maksastaan ja sappirakostaan poistettiin osia leikkauksessa.

Hoidot sivuvaikutuksineen olivat rankkoja ja syöpä sitkeä. Yhdeksän kuukautta solunsalpaajahoidon päättymisen jälkeen tauti uusiutui – maksaan ja keuhkoihin levinneenä. Jenna alkoi saada täsmähoitoa, ja syöpää poistettiin hänen sisäelimistään kahdessa leikkauksessa.

Syöpähoidot jatkuvat yhä edelleen, jotta sairaus ei leviäisi. Välillä stressi ja yksinäisyys iskevät nuorena sairastuneeseen äitiin, mutta hän yrittää pysyä vahvana perheensä vuoksi.

– Käydessäni läpi pahinta ajanjaksoa pyysin kahta asiaa: saisinko nähdä poikani kasvavan ja varttua vanhaksi aviomieheni kanssa. Näihin asioihin keskityn, nykyään 34-vuotias Jenna sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat