Juhlatarjoilut hoituvat helpommin tällä pienellä päätöksellä

Helpota kevään valmistujaisjuhlien leivontaurakkaa ja valmista tarjottavat niin, että ne sopivat ihan kaikille – myös erityisruokavaliota noudattaville juhlavieraille. Valitse laktoosittomia vaihtoehtoja, ja muista myös gluteenittomat tarjottavat sekä kasvisvaihtoehdot.

Lähes poikkeuksetta jokaisista juhlista löytyy yksi jos toinenkin laktoosi-intoleranssin omaava tai keliaakikko. Kahvipöydän antimet saattavat askarruttaa erikoisruokavaliota noudattavia juhlavieraita. Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin kehottaakin juhlajärjestäjiä varautumaan siihen, että tarjottavaa riittää jokaiselle. Työmäärä helpottuu, jos kaikille vieraille tarjotaan samoista aineksista valmistettuja herkkuja.

– Juhliin kannattaa nykyisin huomioida laktoosi-introlerantikot niin, että tekee kaikki tarjottavat vähälaktoosisista tuotteista, koska niitä on runsaasti tarjolla. Silloin ei tarvitse tehdä kaikkea erikseen ja sekaantumisen vaara vähenee, Velin toteaa.

Tavalliset leipomukset pullista pikkuleipiin muuttuvat laktoosittomiksi näppärästi, kun rasvan korvaa laktoosittomalla margariinilla ja maitotaloustuotteet vastaavilla laktoosittomilla versioilla.

Ehdotonta gluteenittomuutta

Keliaakikkovieraalle on mukava tarjota omatekoisia leivonnaisia ainaisten kaupan vaihtoehtojen tilalla. Esimerkiksi täytekakkupohjan voi hyvin valmistaa myös gluteenittomaksi korvaamalla pohjaan tulevat vehnäjauhot vaikkapa perunajauhoilla.

Täytyy kuitenkin muistaa, että vuokaa ei saa jauhottaa gluteenia sisältävillä jauhoilla. Perunajauhoilla leivotussa kakussa pohjan kostutuksessa tulee olla varovainen, sillä se ei kestä runsasta kosteutta. Huomioi, että herkimmät keliaakikot saavat oireita, mikäli samoilla välineillä on valmistettu kotimaisista viljoista valmistettuja ruokia.

– Gluteeniton ruokavalio vaatii ehdotonta gluteenittomuutta, joten ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa on oltava huolellinen, ettei joukkoon joudu vahingossa muita kotimaisia viljoja. Perunajauhopaketista ei saa ottaa jauhoja samalla mitalla kuin vehnäjauhopaketista ja valmiit leivonnaiset on leikattava aina puhtailla veitsillä, Velin muistuttaa.

Keliaakikolle leivonnassa korvaavina tuotteina käyvät perunajauhojen lisäksi maissitärkkelys (Maizena), puhtaat kaurahiutaleet sekä tattarijauhot.

Jos jauhopeukalointi ei innosta, juhlapöydän leivonnaiset voi korvata myös esimerkiksi raikkailla marjoilla ja hedelmillä. Luonnon antimista voi koostaa juhlallisia pikareita, jotka koristellaan kermavaahdolla tai vaniljakastikkeella. Myös leipäjuusto, jäätelö tai muut vähätöisemmät leivonnaiset käyvät kakun korvikkeina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja