Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karu muutos suklaalevyihin – miten leipominen nyt onnistuu?

0:59Fazerin suklaalevyt kutistuvatKatso myös video: Karl Fazer Maitosuklaa kutistuu 10 prosenttia, mutta voiko kokoeron nähdä paljaalla silmällä?
Julkaistu 07.08.2025 07:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suklaalevyjen pienentyminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia leipureille.

Fazer tiedotti heinäkuussa kutistavansa klassikkosuklaalevyjensä kokoa. Karl Fazer Maitosuklaa eli tuttu "Fazerin Sininen", Karl Fazer Tumma suklaa, Karl Fazer Vaalea maitosuklaa, Karl Fazer Avec ja Fazer Taloussuklaa siirtyvät 180 gramman kokoluokkaan syksyn aikana. Aiemmin levyt ovat olleet 200-grammaisia.

Suklaalevyt kutistuivat aiemmin myös Maraboulla, joka tiedotti levyjen pienenemisestä keväällä. Muutoksia perusteltiin kaakaon hinnannousulla ja muilla kasvaneilla tuotantokustannuksilla.

Suklaalevyjen pienentyminen on saanut monet kotileipurit pohtimaan, miten muutokset vaikuttavat leivontaohjeisiin. Sosiaalisessa mediassa on nostettu esiin leivontaohjeita, joissa suklaata tarvitaan 200 grammaa. Miten toimia, jos levyt ovat jatkossa tätä pienempiä?

Lue myös: Fazerin tutut suklaalevyt kutistuvat

"Aiheuttavat varmasti hieman harmaita hiuksia leipureille"

Kysyimme asiaa leivonta-asiantuntijalta, Koko Suomi leipoo -ohjelman voittajanakin tunnetulta

Makeaa-leivontablogin
Liisa Westerbergilta.

– Nämä suklaan hinnan nousut ja pakkauskokojen muutokset tosiaan aiheuttavat varmasti hieman harmaita hiuksia leipureille.

– Pieniä eroja tuollainen 20 gramman muutos voi aiheuttaa, koska kotileipureilla yleensä taikinamäärät ovat pieniä.

Kun suklaata on hieman vähemmän, saattaa rakenne jäädä esimerkiksi moussseissa hieman pehmeämmäksi ja muissakin kakuissa maku miedommaksi.

Lue myös: Milla leipoi mokkapaloja, kunnes teki karmean virheen: "Hirveä paniikkihan siinä tuli"

Näin voit korvata puuttuvan suklaan

Westerberg muistuttaa, että taloussuklaassa kaakaon määrä on vain juuri ja juuri tumman suklaan puolella, joten maku ja hyydyttävä vaikutus ei muutenkaan ole yhtä voimakas, kuin esimerkiksi 70-prosenttisessa suklaassa. 

– Jos paistettavassa kakussa haluaa korvata suklaan vähennyksen jollain, voi lisätä kakkuun suklaan määrän voin ja leivontakaakaon yhdistelmää.

Suklaa toimii jähmettyessään moussejen hyydyttäjänä. Mitä suurempi määrä suklaassa on kaakaota, sitä suurempi on sen hyydyttävä vaikutus

–  Ja samalla toki myös suurempi määrä suklaata, jaksaa pitää koossa suuremman massan.

Lue myös: Fazer toi myyntiin hämmentävän patukan: "Onnistunein petos ikinä"

Lisälevyn ostaminen saattaa olla tarpeen

Suklaan vähentäminen hyydytetyissä kakuissa johtaa siis pehmeämpään rakenteeseen. 

Yleensä pienien määrien muutokset eivät kotileipureille suunnatuissa resepteissä aiheuta Westerbergin mukaan suurta eroa lopputuloksessa.

– Mutta jos suklaata tulisi kakkuun useampi levy, kannattaa jo ostaa lisälevy reseptin täydennykseksi.

Katso myös: Fazer toi myyntiin hämmentävän patukan: "Onnistunein petos ikinä"

1:32Fazerin suklaaton uutuuspatukka testissä: "Mitä ihmettä?!"Fazerin uusi kaakaoton makeispatukka yllätti maistelijat.

Lisää aiheesta:

Mikä on leivontasuklaan ja "tavallisen suklaan" ero?Testaa suklaamousse, joka ei tunne käsitettä "liian överi" – enemmän on todellakin enemmänSaako lapsuuden suosikkimakeiseen kajota? Yli sata vuotta tuotannossa ollut karamelli saattaa kokea muodonmuutoksenDomino-keksien resepti muuttuuMoni ei tiedä, mistä Fazerin suosittu suklaapatukka on saanut nimensä – lue mielenkiintoiset suklaafaktat"Kohusuklaa" tekee paluun! Fazerin markkinoilta poistunut suklaalevy palaa myyntiin
SuklaaRuokaLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa
  • 7.11.18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • 5.11.17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • 5.11.11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • 7.10.18:46
    Takaisinvedot

    Ostitko tämän suklaalevyn? Palauta takaisin kauppaan!

  • 30.9.10:22
    Ruoka

    Aladdin- ja Paradis-konvehtirasioihin iso muutos