Jos viisisenttinen "murhaherhiläinen" kävisi kimppuusi, miten reagoisit? Varmasti samoin kuin nämä mehiläiset – "Kiitos tästä, herään myöhemmin painajaisiini"

Mehiläiset kirkuvat paniikissa, kun viisisenttinen"murhaherhiläinen"lähestyy 1:36
Mehiläiset kirkuvat paniikissa, kun viisisenttinen "murhaherhiläinen" lähestyy.

Aasialaiset mehiläiset osaavat tutkimuksen mukaan varoittaa muita pesäänsä uhkaavasta vaarasta "kirkumalla paniikissa".

Jos viisisenttinen "murhaherhiläinen" kävisi kimppuusi, miten reagoisit? Varmasti samalla tavalla kuin aasialaiset mehiläiset: tutkimuksen mukaan ne nimittäin kirkuvat. 

Myös Aasian jättiherhiläisenä tunnettu kiinanherhiläinen kasvaa viiden sentin mittaiseksi. Sen pistin on puolen sentin mittainen. Jättiherhiläiset hyökkäävät mehiläisyhdyskuntien kimppuun, tappavat aikuiset mehiläiset ja syövät poikaset.

Mehiläiset osaavat kirkua – voi verrata huutamiseen paniikissa

Aihetta tutkittiin Vietnamissa seitsemän vuoden ajan. Mehiläisiä kuunneltiin mikrofonein.

Tutkimuksen mukaan aasialaiset mehiläiset suojaavat itseään niin sanottujen murhaherhiläisten hyökkäyksiltä kirkumalla. Jos herhiläinen lähestyy pesää, tutkijoiden mukaan mehiläiset päästävät korkeita, hätääntyneitä varoitusääniä. Kuuntele ääni yllä olevalta videolta!

Tutkijoiden mukaan huudot ovat samantapaisia kuin nisäkkäillä, ja niitä voi verrata huutamiseen paniikissa.

"Kiitos tästä, herään myöhemmin painajaisiini"

Mehiläiset eivät huuda suullaan, vaan ne tuottavat äänen vartalollaan. Se ei tutkimuksesta lukenutta somekansaa rauhoittanut.

– Kiitos tästä, herään myöhemmin painajaisiini, Twitterissä voivotellaan.

– No niin, siinä onkin tämän illan painajainen, toinen myöntää.

– Ei minun tarvinnut tietää tätä, kolmas keskustelija vakuuttaa.

– Nyt on tehty hyvin tärkeää tiedettä, yksi heittää.

Huuto saa mehiläiset toimimaan

Royal Society Open Science -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan mehiläisten huuto tiedottaa muille mehiläisille lähestyvästä uhasta. Näin ne osaavat puolustaa pesäänsä esimerkiksi niin sanotulla pallomuodostelmalla: tekniikassa sadat mehiläiset käyvät herhiläisen kimppuun ja tukahduttavat sen.

Amerikkalaisilla mehiläisillä samaa "kirkumistekniikkaa" ei havaittu. "Murhaherhiläisistä" on kuitenkin pelätty ongelmaa myös Yhdysvalloissa. Suurikokoista hyönteistä havaittiin vuonna 2020 Washingtonin osavaltion alueella.

Lähteet: CNN, Twitter.com/nypost, Gizmodo

Lue myös:

    Uusimmat