Jillian, 24, menetti merkittävän osan suolistostaan yleistyvälle sairaudelle: "Se oli vaikeaa, koska näytin ulospäin normaalilta, mutta..."

Tunnista suolistosairauden oireet 8:10
Mitä ovat tulehdukselliset suolistosairaudet ja miksi ne ovat yleistyneet? Katso asiantuntijoiden haastattelu videolta.

Kanadalaisnainen menetti paksu- ja peräsuolensa tulehdukselliselle suolistosairaudelle. Avanteen kanssa elävä 24-vuotias sanoo olevansa nyt paljon onnellisempi kuin ennen.

Jillian Kotzer sairastui 17-vuotiaana haavaiseen paksusuolentulehdukseen. Kyseessä on tulehduksellinen paksusuolen sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa.

Jillian paljastaa 3,6 miljoonaa katselukertaa keränneellä TikTok-videollaan, että diagnoosia edelsivät rajut suolisto-oireet. Hän sanoo kärsineensä pahoista vatsakrampeista ja "kakanneensa verta". Vasta kun Jillian laihtui nopeasti ja tahattomasti, hän päätti hakeutua lääkärin pakeille.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tähystys paljasti, että Jillian oli sairastunut haavaisen paksusuolentulehduksen vaikeaan muotoon. Hän käytti sairauden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä kahden vuoden ajan, mutta ne eivät auttaneet oireisiin.

Helpottaakseen nuoren elämää lääkärit päättivät leikata suuren osan hänen paksusuolestaan pois. Kolme vuotta myöhemmin Jillianilta poistettiin ennaltaehkäisevästi myös peräsuoli, jotta hän ei sairastuisi suolistosyöpään.

– Joten nyt minulla ei ole peräreikää eikä paksusuolta, Jillian päättää videonsa sarkastisesti hymyillen.

Pitkä toipumisaika leikkauksesta

Leikkauksen jälkeinen aika ei ole ollut pelkkää hymyä – päinvastoin.

Jillian kertoo Health-sivustolle, ettei hän ollut täysin toipunut leikkauksesta vielä kymmenen kuukautta operaation jälkeenkään. Hän sai infektion, joka repi auki leikkaushaavan sulkeneet tikit. Kivut olivat niin kovat, ettei Jillian pystynyt sanojensa mukaan istumaan vuoteen.

– Se oli vaikeaa, koska näytin ulospäin normaalilta, mutta kärsin siitä joka viikko ja minua sattui niin paljon.

Elämä on nyt parempaa

Huolimatta vaikeasta toipumisajasta Jillian sanoo olevansa nyt paljon onnellisempi. Enää hänen ei tarvitse kärsiä jatkuvista kivuista, vahtia syömisiään ja juosta vessassa lukuisia kertoja päivässä.

Jillianin avanne kuitenkin kerää paljon katseita ja herättää ihmisissä kysymyksiä. Siltikään hän ei halua peitellä sitä vaan käyttää esimerkiksi rannalla bikineitä, kuten muutkin ikäisensä naiset.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En pelkää näyttää avannetta, koska koen, että jos piilottelen sitä ja teen siitä oudon asian, muut ihmiset pitävät sitä outona, hän sanoo.

Jillian toivoo auttavansa ihmisiä ymmärtämään, että avanteen kanssa voi elää normaalia ja hyvää elämää. Lisäksi hän kehottaa hakeutumaan nopeasti hoitoon suolisto-ongelmien vuoksi.

Näistä suolisto-oireista lääkäriin

Terveyskirjasto kertoo, että tutkimuksiin ja hoitoon on aina syytä hakeutua, jos ilmenee seuraavia oireita:

  • pitkittynyt ripuli
  • verta ulosteessa
  • pitkittyneet tai haittaavat vatsakivut
  • kuumeilu
  • tahaton laihtuminen

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet nopeasti länsimaissa. Suomessa oli vuonna 2019 noin 50 000 tulehduksellista suolistosairautta sairastavaa ja määrä on kasvussa. Usein sairastuneet ovat nuoria aikuisia.

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisäävät riskiä sairastua suolistosyöpään. Lisäksi niiden on havaittu voivan lisätä pään ja kaulan alueen syöpien ilmaantumisen todennäköisyyttä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat