Ultraprosessoitu ruoka voitiin yhdistää ennenaikaisen kuoleman riskiin yli 30-vuotisessa tutkimuksessa.
Harvardin yliopiston 34 vuotta kestänyt tutkimus alleviivaa ultraprosessoitujen ruokien terveysriskejä, uutisoi CNN. Tutkimuksen mukaan monien ultraprosessoitujen ruokien runsas nauttiminen on yhteydessä hieman kohonneeseen ennenaikaisen kuoleman riskiin.
Ultraprosessoiduiksi ruoiksi kuvaillaan ruokia, jotka sisältävät lisäaineita ja ainesosia, joita ei yleensä kotikeittiöstä löydy. Tällaisia ovat esimerkiksi makeutus- väri- ja säilytysaineet. Ultraprosessoiduissa ruoissa on yleensä paljon tyydyttynyttä rasvaa ja vain vähän ravintoaineita tai kuitua. Ultraprosessoidut ruoat säilyvät yleensä pitkään ja ovat valmiita syötäväksi joko heti tai lämmittämisen jälkeen. Esimerkkejä ultraprosessoiduista ruoista ovat esimerkiksi murot, leivät, makkarat, sipsit tai vaikkapa pakastepizza.
BMJ-julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, jotka söivät säännöllisesti prosessoituja lihoja, oli 13 prosenttia korkeampi riski kuolla ennenaikaisesti tutkimusjakson aikana. Lisäksi niillä, joiden ruokavaliot sisälsivät paljon sokerisia ja keinotekoisesti makeutettuja juomia, oli yhdeksän prosenttia korkeampi ennenaikaisen kuoleman riski.
Kaiken kaikkiaan ruokavaliot, jotka sisälsivät paljon ultraprosessoituja ruokia, olivat yhteydessä neljä prosenttia suurempaan kuoleman riskiin ja yhdeksän prosenttia korkeampaan riskiin kuolla muuhun kuin syöpään tai sydän- ja verisuonisairauksiin. Yhteyttä syöpäkuolemiin tai sydän- ja verisuonisairauksista johtuviin kuolemiin ei löytynyt.