Tällainen ruoka aiheuttaa eniten riippuvuutta: "Ihmiset huomaavat, etteivät pysty lopettamaan niiden syömistä"

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
KATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.

Ultraprosessoidut ruoat vaikuttavat ihmiseen tavalla, jolla niihin kasvaa aina vain suurempi himo ja syömistä on hankala lopettaa.

Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että "roskaruokaa" ei ole suunniteltu ainoastaan herkulliseksi vaan myös addiktoivaksi – jopa siinä määrin, että jotkut asiatuntijat kutsuvat kyltymätöntä himoa prosessoitua ruokaa kohtaan aidosti mielen sairaudeksi, kirjoittaa Wall Street Journal.

Miten prosessoitu ruoka vaikuttaa aivoihin ja mitkä ruoat aiheuttavat eniten riippuvuutta?

Prosessoitu ruoka ei ole hyväksi keholle eikä mielelle

Ultraprosessoitujen tai hyvin prosessoitujen ruokien häiriökäyttämisen oireisiin kuuluu voimakas himo ja vaikeus vähentää näiden ruokatuotteiden kulutusta sekä vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä sekä kiihtyneisyyttä syömisen vähentämisestä, sanoo Michiganin yliopiston psykologian professori ja ruokariippuvuuden tutkija Ashley Gearhardt.

Vuosikymmenten tutkimukset ovat osoittaneet, että ultraprosessoidut ruoat, kuten sipsit sekä osa muroista ja valmiiksi pakatuista välipaloista, ovat huonoksi keholle, kirjoittaa New York Post.

Koska aivot ja suolisto ovat olennaisesti sidoksissa toisiinsa, asiantuntijoiden mukaan syömämme ruoka voi myös muuttaa mieltämme.

Toisin sanoen tietyt ruoat voivat edistää mieliala-, uni- ja oppimishäiriöitä ja lisätä kognitiivisten taitojen heikkenemistä.

Näin roskaruoan syöminen vaikuttaa aivoihimme

Kun syömme erittäin prosessoituja ruokia, ne iskevät suoraan aivojen palkitsemisjärjestelmään. Tästä seuraava hyvä ja motivoitunut olo saa meidät vaan himoitsemaan entistä enemmän ultraprosessoitua ruokaa.

Wall Street Journalin haastatteleman Ashley Gearhardtin mukaan vaikutukset ovat samankaltaisia kuin riippuvuutta aiheuttavia huumeita, nikotiinia tai alkoholia käyttävillä.

– Ihmiset himoitsevat ultraprosessoituja elintarvikkeita ja kuluttavat niitä pakkomielteisesti ja huomaavat, etteivät pysty lopettamaan niiden syömistä, Gearhardt selittää.

Gearhardtin mukaan tämä saattaa johtua siitä, miten ruoat tuotetaan. 

Kun perunalastuja, aamiaismuroja ja välipalapatukoita valmistetaan, usein ainesosien solurakenne hajotetaan ja niistä poistetaan vettä ja kuituja, jotta niitä on helpompi pureskella ja sulattaa.

Gearhardtin mukaan tällaiset ruoat sulavat nopeasti ja niiden komponentit vaikuttavat aivoihimme nopeammin, mikä tekee ruoasta enemmän addiktoivaa. Rasvan ja hiilihydraattien korkea määrä myös vaikeuttaa syömisen lopettamista.

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – ravitsemusterapeutin vinkit

Astetta parempi eväslounas - ravitsemusterapeutin vinkit 10:42
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lue myös:

    Uusimmat