Huonoja uutisia ultraprosessoidun ruoan ystäville – näiden herkkujen mättäminen voi haavauttaa suolesi

Pitkälle prosessoitu ruoka saattaa altistaa tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiselle.

Valmisruoat ja muu teollisesti pitkälle prosessoitu ruoka saattaa altistaa tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiselle, tuore tutkimus osoittaa.

Sairastuivat noin 70 prosenttia todennäköisemmin

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä, ja sen perusteella ultraprosessoituja ruokia päivittäin syövät sairastuivat tulehdukselliseen suolistosairauteen noin 70 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät niitä harvemmin. Tämä havaittiin lähes 120 000 henkilön kymmenvuotisessa seurannassa.

Yksittäisten ruoka-aineiden sijaan yhteyden taustalla näytti olevan ruokien ja tuotteiden valmistustapa, tutkijat kirjoittavat.

Ultraprosessoitu ruoka sisältää paljon suolaa, rasvaa ja sokeria

Ultraprosessoitu ruoka on teollisesti pitkälle käsiteltyä ja sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja. Esimerkiksi makkarat, leikkeleet, virvoitusjuomat, monet leivonnaiset ja herkut voivat olla ultraprosessoituja. Aiemmissa tutkimuksissa tällainen ruokavalio on yhdistetty muun muassa lihavuuteen. Tutkijat ovat myös varoittaneet dieettilimuista, joilla voi olla yhteys sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet varsinkin länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana ja nykyään lähes 7 miljoonaa ihmistä potee niitä.

Katso myös: Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon. Hän kertoi tarinansa 2017. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat keskeisimmät tulehdukselliset suolistosairaudet. Crohnin tauti on pitkäaikainen ja helposti uusiutuva tulehduksellinen suolistosairaus, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, laihtumista ja kuumeilua. Siihen sairastuu vuosittain noin 500 suomalaista.

Haavainen paksusuolitulehdus eli haavainen koliitti on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen sairaus, johon liittyvät suolen haavaumat ja tulehdukset aiheuttavat verenvuotoa ja kipuilua.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat