Jan Vapaavuori myöntää riskiarvion pettäneen Fennovoima-hankkeessa – sysää vastuun yksityisille toimijoille: "Eihän se hyvin mennyt"

Näin Jan Vapaavuori vastasi kysymyksiin niin pormestari-kaudestaan, olympiakomitea-jupakasta sekä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta 7:51
Näin Jan Vapaavuori vastasi kysymyksiin niin pormestari-kaudestaan, olympiakomitea-jupakasta sekä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta

Jan Vapaavuori myöntää, että kaikkia riskejä Fennovoima-hankkeen osalta ei otettu huomioon. Hän kuitenkin korostaa Viiden jälkeen -ohjelman, että riskien arviointi ei ollut valtiovallan tehtävä. 

Olympiakomitean puheenjohtajan Jan Vapaavuoren mukaan jälkeenpäin on helppo sanoa, että Fennovoiman ydinvoimalaan liittyviä riskejä ei otettu riittävällä tavalla huomioon, kun yhteistyöstä päätettiin venäläistoimijan kanssa. Vapaavuori toimi elinkeinoministerinä, kun Fennovoiman periaatelupa hyväksyttiin vuonna 2014.

– Eihän se hyvin mennyt, Vapaavuori totesi Viiden jälkeen haastattelussa torstaina.

Energiayhtiö Fennovoima kertoi alkuviikosta purkaneensa Venäjän valtion pääomistaman Rosatomin kanssa tehdyn sopimuksen Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta.

– Sota Ukrainassa on pahentanut hankkeen riskejä, joita RAOS Project ei ole kyennyt ehkäisemään, Fennovoima totesi tiedotteessaan maanantaina. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Periaatepäätöstä tehdessä Venäjä oli Krimin niemimaan kimpussa

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Entisenä kansanedustajana ja Helsingin pormestarina tunnetulla Jan Vapaavuorella oli keskeinen rooli Fennovoima-hankkeessa Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubb (kok.) hallituksissa.

Vuonna 2014 Vapaavuoren ollessa elinkeinoministeri eduskunta teki periaatepäätöksen ydinvoimalahankkeesta. Tuolloin periaatelupa oli käsittelyssä jo toistamiseen, sillä hankkeesta vetäytyneen saksalaisen laitostoimittajan tilalle vaihtui venäläinen Rosatom

Periaatepäätös tehtiin vain hetki sen jälkeen, kun Venäjä Krimin niemimaan valtauksen jälkeen. Venäjän silloinen toiminta antoi osaltaan viitteitä maan röyhkeydestä. 

60 prosentin kotimainen enemmistöomistus ei riittänytkään

Vapaavuoren mukaan vuonna 2014 keskusteltiinkin siitä, onko Rosatom paras mahdollinen laitostoimittaja hankkeelle. 

– Oli mukana julkisessa keskustelussa, että ei ole hyväksi, että ajaudumme liikaa venäläisen toimijan varaan. 

– Minun aikanani ja toimestani asetettiin selkeä rajoitus – ensimmäistä kertaa meidän historiassamme – että tämäntyyppisellä ydinvoimahankkeella pitää olla selkeä kotimainen enemmistöomistus. 

Jälkeenpäin Vapaavuoren mukaan on helppo todeta, että edes selkeä rajoitus 60 prosentin kotimaisesta enemmistöomistuksesta ei riittänyt.

– Nyt tietenkin voi sanoa, että se prosenttiluku olisi pitänyt olla vielä ehkä isompi tai jopa sillä lailla, että venäläiset toimijat eivät tule kyseeseen ollenkaan, Vapaavuori pohtii. 

Vapaavuori: Riskien lopullinen arviointi ei valtiojohdon tehtävä

Hankkeen riskien arviointi ei ollut Vapaavuoren mukaan Suomen valtiovallan tehtävänä. Riskien puntarointi oli hänen mukaansa suurilta osin yksityisten toimijoiden harteilla. 

– Valtiovallan tehtävähän on vain mahdollistaa ja antaa lupia ja sen jälkeen yksityiset toimijat – toki tässä tapauksessa myös kunnalliset energiayhtiöt – hehän päättivät siitä, millaisia riskejä he haluavat ottaa ja lähtevätkö tähän mukaan. 

Aina on tilaa jälkiviisastelulle, Vapaavuori veistelee – tärkeää hänen mukaansa on oppia virheistä. 

– On myös tärkeää muistaa ja mieltää, että mikä minkäkin toimijan rooli on ollut. Pitää muistaa, että valtio ei ole missään vaiheessa ollut rakentamassa ydinvoimalaa, hän korostaa toistamiseen. 

Katso Jan Vapaavuoren haastattelu kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta tai mtv-palvelussa

Lue myös:

    Uusimmat