Työministeri Haatainen: Viranomaiset selvittävät tukitoimien tarvetta Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla – "Vaikutukset voivat olla merkittäviä"

Fennovoiman ydinvoimalatyömaa jäihin Pyhäjoella – näin paikkakuntalaiset reagoivat 1:53
Katso myös: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa jäihin Pyhäjoella – näin paikkakuntalaiset reagoivat

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo työvoimaviranomaisten selvittävän parhaillaan tukitoimien tarvetta Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella. Haataisen mukaan viranomaiset valmistelevat tarvittavia toimia yhteistyössä Fennovoiman ja muiden työnantajien kanssa.

Fennovoima kertoi maanantaina purkaneensa Rosatomin kanssa solmitun Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen, minkä seurauksena työt ydinvoimalatyömaalla päättyvät.

Tuula Haataisen mukaan viranomaisten selvityksen perusteella tehdään tarkempi arvio tarvittavista toimista.

– Pohjois-Pohjanmaalla on valmiiksi toimintarakenteita vastaavia tilanteita varten eli äkillisen rakennemuutoksen koordinaatioryhmä, ja nämä aktivoidaan nyt. Odotamme siis alueelta tarkempaa suunnitelmaa ja tietoa siitä, millaista tukea tarvitaan. Sen jälkeen vuoropuhelua käydään työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, Haatainen kertoo sähköpostiviestissään STT:lle.

Työmaalla tilanne koskee noin 300–500:aa ihmistä

Haataisen mukaan ensimmäisenä tarkennetaan sitä, kuinka monta työntekijää tilanne koskettaa. Fennovoima on Haataisen mukaan arvioinut, että työmaalla tilanne koskee noin 300–500:aa ihmistä, joista huomattava osa on ulkomaalaisia.

– Vaikutukset kohdistuvat toki alueella laajemminkin, ja nämä voivat olla merkittäviä. Meillä on onneksi maanlaajuisesti rakennusalan osaajista kysyntää työmarkkinoilla, Haatainen kirjoittaa.

Kaasutoimitukset katkolla?

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti tänään toimittajatilaisuuden, jossa keskusteltiin muun muassa Suomen varautumisesta siihen, että Venäjä katkaisisi kaasutoimitukset Suomeen.

Osastopäällikkö Antti Neimalan mukaan Suomen varautumistilanne on eurooppalaisessa vertailussa hyvä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei tilapäisiä ja isojakin ongelmia saattaisi tulla.

Muun muassa öljynjalostusyhtiö Neste tarvitsee kaasua jalostustoiminnassaan, mutta Neimalan arvion mukaan kaasun tulon loppuminen ei välttämättä merkitsisi öljynjalostuksen loppumista.

– Kyllähän siellä on haettu ja haetaan korvaavia ratkaisuja eikä se ymmärtääkseni ole mitenkään mahdotonta. Tilanne ei näytä täysin synkältä tältä osin, Neimala sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat