Jalkapallotähdet vaativat päättäjiltä tekoja ammattilaisuran ja perheen sovittamiseksi: "Näistä ei ole varmaan koskaan edes keskusteltu"

8:33
Videolla Tulosruudun raportti Ruotsin ja Englannin välisestä MM-pronssiottelusta.

Naisjalkapalloilun suosio maailmalla kasvaa kovaa vauhtia, ja samalla lajissa liikkuu enemmän rahaa, kun suuret seurajoukkueet ja monikansalliset yritykset panostavat siihen. Naisjalkapallon suurmaihin kuuluvan Ruotsin huippupelaajat haluavat, että ammattimaistumisen myötä lajiliitot ja seurat pyrkisivät nykyistä paremmin huomioimaan pelaajien oikeuden saada lapsia ja perustaa perhe uransa aikana.

Uutistoimisto TT:n kattavassa artikkelissa asian ottavat puheeksi Ruotsin MM-pronssia saaneen joukkueen avainpelaajat Hedvig Lindahl, Caroline Seger ja Nilla Fischer.

–  Olisi hienoa kuulla, että jalkapalloliitto ottaa tässä aloitteellisen roolin. Sen ei pitäisi jäädä aina vain meidän pelaajien ajamaksi asiaksi, Lindahl sanoi TT:n mukaan.

Rahavirtojen lisääntyessä naisjalkapalloilu ammattimaistuu entisestään. Pelaajien mielestä päättäjät eivät ole kuitenkaan tarttuneet kaikkiin kehityksen osa-alueisiin riittävän hyvin.

–  Meidän sopimuksissamme näistä kysymyksistä ei ole varmaan koskaan edes keskusteltu. Niitä on punnittu aina yksittäistapauksina, kun asia on tullut vastaan seurojen ja yksilöiden kesken. Tätä pitää tietenkin miettiä ja suunnitella huolella, Seger pohti.

Linjausta kaipaavia kysymyksiä on paljon: Kuka maksaa palkan raskausajalta? Käsitelläänkö äitiysloma samalla lailla kuin loukkaantumisen aiheuttama tauko? Jatketaanko pelaajasopimusta automaattisesti raskausajalle? Voiko pelaaja palata lapsen saatuaan kentille siirtoajan ulkopuolella?

Minkäänlaista keskustelua yleisistä toimintatavoista ei ole toistaiseksi käyty liittojen tai seurojen kesken. Perheen perustamista puntaroivat ammattilaispelaajat joutuvat tekemään isoja päätöksiä ilman varmaa tietoa seurauksista.

– Uskoakseni todella harvoilla seuroilla on mitään käytäntöä näihin asioihin. Naiset pelaavat jalkapalloa, ja me naiset olemme niitä, jotka tulevat raskaiksi. Näin ollen pitäisi olla jonkinlainen käytäntö, totesi puolestaan Fischer.

TT teki kyselykierroksen Ruotsin pääsarjan Damallsvenskanin seurajohtajille. Vastausten perusteella selvisi, ettei seuroissa ole edelleenkään linjattu käytäntöjä, vaikka kysymys on ollut tapetilla ennenkin.

Yksi pelaajien esiin nostama huoli on huippu-uran jatkaminen äitinä. Liitolta kaivattaisiin rohkaisua, tukea ja konkreettisia neuvoja. Maailman huippupelaajiin lukeutuva tanskalainen Pernille Harder uskoo, että yhä useampi huippupelaaja haluaa jatkaa uraansa lapsen saatuaan.

–  Meille naisille se menee eri lailla kuin miehillä, joten kysymys on tärkeä. Ehkä pitäisi kirjata sponsori- ja pelaajasopimusten ehtoihin, aivan samoin kuin tavallisissa töissä, että on mahdollisuus jäädä vanhempainvapaalle ja palata sen jälkeen hommiin. Sopimusta ei voisi purkaa raskauden perusteella, Wolfsburgin huippuseurassa pelaava Harder ehdotti TT:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja