Zelenskyi: ” Liikekannallepanon tarkoitus on antaa komentajille jatkuvaa tykinruokaa" – MTV seuraa sotaa

Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla 1:24
Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 26. syyskuuta 2022. Eilisen seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21.9.
  • Tuhannet palvelusikäiset miehet ovat paenneet Venäjältä, protesteja useissa kaupungeissa
  • Donetskissa, Luhanskissa, Hersonissa ja Zaporizhzhjassa "kansanäänestykset" Venäjään liittymisestä käynnissä
  • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi ja vilpillisiksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.38: Zelenskyi: ” Liikekannallepanon tarkoitus on antaa komentajille jatkuvaa tykinruokaa, liikekannallepanolla ei ole muuta merkitystä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili maanantai-illan puheessaan Itä-Ukrainan Donetskin alueen sotilaallista tilannetta vaikeaksi, uutistoimisto Reuters kertoo. Zelenskyi sanoi Donetskin alueen olevan Ukrainan "tavoite numero yksi", koska se on myös Venäjän ykkösprioriteetti. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

– Huolimatta sodan ilmeisestä järjettömyydestä ja siitä, että miehittäjät menettivät aloitteen sodassa, Venäjän sotilasjohto kiihdyttää miehiään edelleen kuolemaan. Kun näemme tämän, kun näemme nämä hyökkäykset, olemme jälleen vakuuttuneita siitä, että Venäjän liikekannallepano on vilpitön yritys antaa kentällä oleville komentajille jatkuvaa "tykinruokaa". Venäjän liikekannallepanolla ei ole muuta merkitystä.

23.06: Venäjältä tulevien joukossa on aiempaa enemmän nuoria miehiä

Tällä hetkellä noin 80 prosenttia Venäjältä itärajan kautta tulevista venäläisistä matkustaa Suomen kautta muihin maihin, kertoi Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Noin 55 prosenttia tulijoista saapuu maahan Suomen viisumeilla ja 45 prosenttia muiden Schengen-maiden viisumeilla.

– Se kielii siitä, että Suomea käytetään kauttakulkureittinä näihin muihinkin maihin, Kostamovaara sanoi.

Kostamovaaran mukaan matkustajavirrassa on selvästi aikaisempaa enemmän nuoria miehiä.

– Siellä on aikaisempaa enemmän nuoria miehiä – joista useat ovat myös kertoneet, että ovat paossa tai väistämässä liikekannallepanoa, Kostamovaara kertoi.

20.17: Moldova aikoo poistaa kansalaisuuden Venäjän puolella taistelevilta

Moldovan presidentti Maia Sandu varoittaa, että Venäjän puolella Ukrainassa taistelevilta voidaan viedä kansalaisuus. Asiasta kertoo venäjänkielinen BBC.

Tämä koskee etenkin Moldovan ja Venäjän kaksoiskansalaisia, mutta presidentin mukaan harkinnassa on kansalaisuuden riistäminen myös niiltä, joilla ei ole muita kansalaisuuksia. 

– Moldovan itäosissa on riski Moldovan kansalaisten mobilisoinnista, Sandu sanoo.

Moldovan itäosissa sijaitsee Transnistria, pieni venäjänkielinen alue, joka sinnikkäästi on halunnut osaksi Venäjää. 

Venäjä on houkutellut ulkomaalaisia taistelijoita tarjoamalla ohituskaistaa Venäjän kansalaisuuden myöntämiseen.

17.30: Palvelukseen kutsuttujen maasta poistumista rajoitetaan Siperiassa

Roštšinon-lentokentällä Siperian Tjumenissa rajoitetaan niiden henkilöiden maasta poistumista, joita Venäjälle julistettu liikekannallepano koskettaa. Venäjänkielisen BBC:n mukaan lentokenttä tiedottaa asiasta omilla verkkosivuillaan.

Lentokentän mukaan maasta poistuvien miesten täytyy esittää viralliset asiakirjat, joista selviää heidän palvelusstatuksensa. BBC:n mukaan Venäjän viranomaiset ovat toimittaneet lentokentälle listan henkilöistä, joita maastapoistumiskielto koskee.

BBC:n mukaan myös Moskovan ja Pietarin lentokentät olisivat saaneet vastaavia listoja, mutta asiaa ei ole vahvistettu.

15.55: Miehitetyillä alueilla pelätään pakkovärväyksiä

Kaupungista paenneen pormestari Ivan Fedorovin mukaan Melitopolin asukkaat pelkäävät joutuvansa pakotetuksi taistelemaan Venäjän joukoissa.

Fedorovin mukaan tiet pois miehitetystä kaupungista on tukittu, ja perjantaina käynnistyneet ”kansanäänestykset” Venäjään liittymisestä ovat lisänneet kaupunkilaisten pelkoa pakkovärväyksistä.

– Asukkaamme ovat peloissaan ja panikoivat, he eivät tiedä mitä huomenna tapahtuu, kun ihmisiä aletaan kutsua [Venäjän armeijaan], Fedorov sanoi.

Zaporizhzhjan alueella sijaitseva Melitopol on ollut Venäjän miehittämä sodan alkuvaiheilta lähtien.

Mikä on Venäjän järjestämien"kansanäänestysten"merkitys sodalle?"Putin nosti itse panoksia" 1:47
Mikä on Venäjän järjestämien "kansanäänestysten" merkitys sodalle? "Putin nosti panoksia"

13.50: Kreml myöntää virheitä tapahtuneen liikekannallepanossa

Kreml on myöntänyt, että liikekannallepanon toteuttamisessa on tehty virheitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kremlin mukaan virheet tullaan korjaamaan, mutta ei eritellyt, millaisista virheistä on kyse.

Kremlin mukaan rajojen sulkemispäätöstä ei ole vielä tehty. Latviasta käsin toimiva venäläismedia Meduza uutisoi sunnuntaina, että Kreml valmistelee rajojen sulkemista palvelusikäisiltä miehiltä heti miehitettyjen alueiden kansanäänestysten päätyttyä.

Kreml myös kommentoi presidentti Vladimir Putinin viime viikkoisia uhkauksia ydinaseiden käytön mahdollisuudesta. Kremlin mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on "hajanaista" kommunikaatiota ydinaseista. 

12.47: Mika Aaltola: Venäjällä alkamassa puhdistus

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Venäjällä on alkamassa puhdistus.

Aaltola ei tarkentanut tviitissään, millaista puhdistusta hän tarkoittaa, eikä hän heti vastannut MTV Uutisten kommenttipyyntöön.

Aaltolan mukaan Venäjä asettanee pian myös maastapoistumiskieltoja. Itsenäisen venäläismedian Novaja Gazetan mukaan yli 260 000 miestä on lähtenyt Venäjältä sen jälkeen, kun maassa julistettiin liikekannallepano.

Aaltolan mukaan Suomen rajalla on syytä keskittyä hallittavuuteen. 

– Venäjä saattaa puskea tiettyä väestönosaa rajan yli. Laittoman maahantulon hallinta on tärkeää. Lisää resursseja tarvittaneen ja proaktiivista politiikkaa.

11.10: BBC: Yli 2 000 ihmistä on otettu kiinni Venäjällä liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa 

Yli 2  000 ihmistä on otettu kiinni Venäjällä liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Mielenosoituksia on järjestetty useissa Venäjän kaupungeissa siitä lähtien, kun presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona.

Erityisesti Dagestanin tasavallassa mielenosoitukset ovat äityneet harvinaisen rajuiksi, ja mielenosoittajat ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen viranomaisten kanssa Dagestanin pääkaupungissa Mahatshkalassa. Ihmisoikeussivusto OVD-Infon mukaan mielenosoittajia hakataan pampuilla ja heidän taltuttamisekseen käytetään tainnutusaseita. 

10.50: Venäjän Putin ja Valko-Venäjän Lukashenka tapaavat tänään

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka tapaavat valkovenäläismedian mukaan tänään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Maat ovat läheisiä liittolaisia. Venäjä on käyttänyt Valko-Venäjällä olevia tukikohtia joukkojensa ja lentokoneidensa pysähdyspaikkana Ukrainan hyökkäyksessä.

9.48: Guardian: Liikekannallepanoa johtanutta sotilaskomentajaa ammuttu Venäjällä – ennen laukauksia silminnäkijä kuuli sanat "kukaan ei mene minnekään"

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa väitetysti mies ampuu venäläistä sotilaskomentajaa. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Komentaja johti paikallista liikekannallepanokomiteaa, kirjoittaa Guardianin Moskovan kirjeenvaihtaja Roth Twitterissä.

Ampumisen kerrotaan tapahtuneen Ust-Ilimskin kaupungin keskustassa, Irkutskin alueella Siperiassa.

Paikallismedioissa liikkuu ristiriitaista tietoa ammutun tilasta. Hänen kerrotaan sekä kuolleen hyökkäyksen seurauksena että haavoittuneen. Paikallismedia Ircitin mukaan hän on kriittisessä tilassa sairaalassa, Guardian kirjoittaa.

Valkovenäläisen median Nextan mukaan epäilty ampuja on pidätetty ja hän on 25-vuotias paikallinen.

Rothin mukaan paikallismedia Baikal People on haastattelut silminnäkijää. Hänen kertomansa mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutunut viranomainen keräsi värvätyt kokoon.

– Hän alkoi selittää asioita, joku tyyppi käveli rivistä ja sanoi "kukaan ei mene minnekään". Ja sitten kuulin kolme laukausta, silminnäkijän kerrotaan sanoneen.

Lue aiheesta lisää täältä.

9.03: Aleksanteri-instituutin johtaja: "Kaupungeista värvätty 0,1 prosenttia, kylissä jopa 10 prosenttia" – MTV seuraa sotaa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon koskettavan noin yhtä prosenttia venäläisistä, eli 300 000 henkilöä. Itsenäisten venäläismedioiden mukaan voi kuitenkin olla, että palvelukseen aiotaan määrätä yli miljoona ihmistä.

Leimallista on tähän mennessä ollut, että suurissa kaupungeissa rekrytointi on ollut verrattain vähäistä, sanoo Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro Uutisaamussa.

– Kaupungeissa on värvätty 0,1 prosenttia, pienissä kylissä prosenttiluku on saattanut nousta kymmeneen. Värvätään vähemmistöjä ja köyhempää maaseutuväkeä, joilla ei ole kauheasti vaihtoehtoja.

Tässä ei ole mitään uutta. Läpi Ukrainan sodan Venäjä on lähettänyt Ukrainaan suhteettoman määrän Kangaspuron mainitsemiin ihmisryhmiin kuuluvia.

Kangaspuro kertoo nähneensä lukuja, joiden mukaan 30 000 palvelukseen määrättyä on lähetetty suoraan miehitetyille alueille. Värvättyjä olisi tähän mennessä yhteensä noin 100 000. Lukuja ei ole vahvistettu ja Kangaspuro muistuttaa itsekin niiden epäluotettavuudesta.

Lue aiheesta lisää täältä.

Mitä Venäjän liikekannallepanon ensipäivistä tiedetään tähän mennessä? 1:59
Mitä Venäjän liikekannallepanon ensipäivistä tiedetään tähän mennessä?

8.47: Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt Venäjältä liikekannallepanon jälkeen 

Yli 260 000 miestä on lähtenyt Venäjältä osittaisen liikekannallepanon alkamisen jälkeen, kirjoittaa venäläislehti Novaja Gazeta.

Lehti perustaa väitteensä nimettömänä pysyttelevään hallinnon virkamieheen, joka viittasi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n antamiin lukuihin.

Lähteen mukaan FSB raportoi, että yhteensä 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantai-illan välisenä aikana.

Presidentti Vladimir Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona.

Virkamies kuitenkin ilmaisi Novaja Gazetalle epäilyksensä siitä, että FSB olisi voinut kerätä tiedot Venäjältä lähteneistä näin nopealla aikataululla.

7.41: Ukrainan armeija: Venäläiset lennokit osuivat sotilaskohteisiin Odessassa

Kaksi Venäjän dronea on osunut Ukrainan mukaan sotilaskohteisiin Odessan alueella ja aiheuttanut tulipalon ja ammusräjähdyksen. 

– Laajan tulipalon ja räjähdyksen seurauksena siviiliväestön evakuointi oli järjestetty, Ukrainanan joukkojen eteläisen alueen komentaja sanoi viestipalvelu Telegramissa.

Alustavan tiedon mukaan räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

6.11: Zelenskyi: Taisteluissa "positiivisia tuloksia"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan eturintamalla käydään kovia taisteluita.

Myös "positiivisia tuloksia" on saatu joillain alueilla, Zelenskyi väitti.

Muun muassa sotahistorioitsija Emil Kastehelmen ylläpitämän sotakartan mukaan Ukrainan on venäläislähteissä väitetty edenneen Itä-Ukrainan Lymanin kaupungin pohjoispuolella. Tietoa ei ole vahvistettu.

Ukraina sotakartta 26.9.
Lähde: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

5.54: ISW: Liikekannallepanoa protestoidaan, koska Putinin puheet eivät tee Ukrainasta Natsi-Saksaa

Presidentti Vladimir Putin ei ole onnistunut valmistelemaan venäläisiä merkittävään sotaan, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Näin ollen keskiviikkona julistettua liikekannallepanoa on myös vastustettu, ISW katsoo.

Ennen helmikuun 24. päivän suurhyökkäystä Venäjän korkea-arvoiset viranomaiset ja Kremlin viestinviejät pilkkasivat ajatusta, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan.

ISW:n mukaan jopa jotkut niin sanottuun "erikoisoperaatioon" osallistuneet luulivat olevansa harjoituksissa, kunnes selvisi, että kyse onkin hyökkäyksestä.

– Putin on jatkanut hyökkäyksen kutsumusta "erikoisoperaatioksi" sodan sijaan, eikä hän ole valmistanut kansalaisiaan liikekannallepanoon, ISW kirjoittaa.

Putinin aiemman viestinnän epäonnistumisesta tekee ISW:n mukaan erityisen tärkeää se, ettei Venäjän maaperällä ole sen enempää Ukrainan kuin Natonkaan joukkoja. Sotilaat eivät uhkaa Venäjän omia maita.

– Nyt ei ole kyse vuodesta 1812, 1914 tai 1941. Seikat, jotka kannustivat liikekannallepanoon edellisissä Venäjän sodissa eivät ole nyt läsnä, sanoi Putin kansalaisilleen mitä tahansa.

Vuonna 1812 Ranskan Napoleon hyökkäsi Venäjälle, 1914 alkoi ensimmäinen maailmansota ja 1941 Natsi-Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon.

– Natsien hyökkäys kirjaimellisesti uhkasi Venäjän olemassaoloa ja osa oli kansanmurhakampanjaa, joka pyrki orjuuttamaan ne neuvostokansalaiset, joita se ei tappanut, ISW toteaa.

– Ukrainan sota on niin kaukana tuosta todellisuudesta kuin sota vain voi olla. Retoriset silmänkääntötemput eivät voi korvata motivaattorina sitä brutaalia todellisuutta, jossa Natsi-Saksan panssarit hyökkäsivät.

5.45: Putin käskee satojatuhansia sotaan, uudet joukot epäilyttävät: "Jos niitä nyt joukoiksi voi sanoa – huonoilla taistelijoilla on vaikea menestyä"

Julkisesti Venäjän liikekannallepanosuunnitelma on seuraava: 300 000 reserviläistä määrätään palvelukseen, yli kuukausi kertausharjoituksia ja ensisijaisesti Ukrainaan käsketään niitä, joilla on jo aiempaa taistelukokemusta. Annettu koulutus huomioi myös Ukrainan sodan opit.

Mediatietojen ja asiantuntija-arvioiden mukaan tilanne on toinen. Venäjä saattaa tavoitella yli miljoonan sotilaan komentamista Ukrainaan, kertausharjoitukset ovat 2–3 viikon pikakoulutus, eikä sen aiemman taistelukokemuksenkaan suhteen ole niin nuukaa.

Vaikka Ukraina joutuisi pelaamaan aikaan, ei se tarkoita, että Kiova olisi hätää kärsimässä uusien venäläisjoukkojen valuessa rintamalle.

– Pikakoulutuksella lähetettävät joukot ovat yksittäistaistelijoita. He eivät ole olleet joukkokoulutuksessa. Se automaattisesti johtaa siihen, että henkilöillä voidaan lähinnä tilkitä tyhjiä reikiä jo olemassa olevassa joukkokokonaisuudessa, Puolustusvoimien ex-komentaja Jarmo Lindberg sanoo MTV Uutiset Livelle.

Lue aiheesta lisää täältä.

Mitä Venäjän liikekannallepanolla aikaansaamat joukot voivat rintamalla tehdä? Puolustusvoimien ex-komentaja arvioi 1:15
Mitä Venäjän liikekannallepanolla aikaansaamat joukot voivat rintamalla tehdä? Puolustusvoimien ex-komentaja arvioi.

5.31: Kymmenettuhannet hasidijuutalaiset kokoontuivat pyhiinvaellukselle sotaa uhmaten

Kymmenettuhannet hasidijuutalaiset kerääntyivät sunnuntaina Ukrainan Umaniin vuotuiselle pyhiinvaellukselleen, kertoivat viranomaiset. Väkijoukko saapui paikalle viettämään juutalaista uuttavuotta siitä huolimatta, että viranomaiset kehottivat heitä perumaan matkansa tältä vuodelta.

Keskellä Ukrainaa sijaitseva Uman on melko kaukana rintamasta, mutta sekä Ukrainan että Israelin viranomaiset olivat pyytäneet yhteisöä jättämään pyhiinvaelluksen tänä vuonna väliin sodan vuoksi. Hasidijuutalaiset matkustavat kaupunkiin vieraillakseen vuonna 1810 Umanissa kuolleen rabbi Nachmanin haudalla.

19.18: Venäjällä kutsuntoihin tultu umpihumalassa

Venäjän viranomaiset ovat tänään myöntäneet, ettei liikekannallepanon aloitus maassa ole sujunut toivotusti. Palvelukseen on kutsuttu muun muassa opiskelijoita, selvästi yli-ikäisiä ja täysin kokemattomia.

Presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona liikekannallepanosta kertoessaan, että vain sellaiset henkilöt joilla on "tarpeellisia taitoja" tai sotilaskokemusta, kutsutaan palvelukseen.

Sosiaaliseen mediaan on kuitenkin päätynyt videoita muun muassa 58-vuotiaasta opettajasta ja 63-vuotiaasta, pahasti sairaasta entisestä sotilaasta, jotka on kutsuttu palvelukseen.

Lisäksi julkisuudessa on kiertänyt runsaasti videoita, joissa kutsuntoihin tulleet ovat umpijuovuksissa tai tappelevat keskenään.

15.34: Ukraina: Izjumista löydetty yhteensä 447 ruumista

Izjumin kaupungista Ukrainasta on Kyiv Independentin mukaan löytynyt 447 ruumista. Ruumiiden joukossa on muun muassa naisia ja lapsia.

Ruumiit löydettiin kaupungin läheisyydessä sijaitsevasta metsästä. Osassa ruumiista oli kidutuksen merkkejä. 

14.53: Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro: Olisi vastuutonta ohittaa Venäjän puheet ydinaseista

Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Sergei Lavrov ovat viimeaikoina avoimesti sanoneet käyvänsä sotaa länttä vastaan. Putin mainitsi asian samalla, kun ilmoitti "osittaisesta liikekannallepanosta".

Kangaspuron mukaan ei ole syytä uskoa, että Putin vaikkapa heti huomenna olisi käyttämässä taktista ydinasetta Ukrainassa. Asiaan on kuitenkin suhtauduttava vakavasti.

– Se on meidän globaalin ihmiskuntamme tulevaisuuden kannalta niin iso uhka – ydinsodan syttyminen, sen käyminen ja ydinsodan eskalaatio – että asiat täytyy ottaa vakavasti.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat