Istutko jatkuvasti jalat ristissä? Asennolla vaikutuksia terveyteen ja kehoon

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
KATSO MYÖS: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan.

Jalat ristissä istuminen voi suistaa kehon epätasapainoon vaikuttaen kaikkialle lantion lihaksista päänasentoon.

Ennen kuin liikahdatkaan, tarkastele hetken asentoasi.

Istutko mukavasti jalat ristissä?

Tyypillisesti on olemassa kaksi tapaa ristiä jalkansa istuessa: joko polvien tai nilkkojen kohdalta. Asento voi tuntua luonnolliselta ja mukavalta, mutta saattaa tehdä hallaa terveydelle ja ryhdille, kertoo The Conversation.

Jalkojen ristiminen saattaa vahingoittaa verisuonia

Vuonna 2020 toteutetun tutkimuksen mukaan jalat ristissä istuminen saattaa lisätä lantion virheasentoa.

Asento vaikuttaa myös siihen, millä nopeudella veri virtaa alaraajojen verisuoniin, mikä saattaa lisätä verihyytymien riskiä.

Suurin osa tutkimuksista todistaa sitä, että jalkojen ristiminen polvien kohdalta on huonommaksi terveydelle kuin jalkojen ristiminen nilkkojen kohdalla.

Jalat ristissä polvien korkeudelta istuminen saattaakin johtaa verenpaineen kohoamiseen, koska veri kerääntyy suoniin ja sydämesi joutuu työskentelemään tätä vastaan. Tämä taas saattaa vahingoittaa verisuonia.

Jalkojen ristimisen vaikutukset kehoon

Mitä pidempään ja useimmin istut jalat ristissä, sitä todennäköisempiä ovat pitkäaikaiset vaikutukset lihaksiisi sekä lantion luihisi. Jalkojen ristiminen saattaa aiheuttaa suuntausvirheitä myös selkärangassa ja hartioissa.

Myös pään asento saattaa poiketa linjasta niskan luissa tapahtuvien muutosten vuoksi, koska selkäranka yrittää kompensoida ryhtiäsi pitääkseen kehon painopisteen lantion yläpuolella.

Jalkojen ristiminen aiheuttaa siis epätasapainoa kehoon lantion ja alaselän lihaksista aina niskaan ja pään asentoon asti.

Lantio voi myös siirtyä vinoon toisen puolen pakaralihasten pitkittyneen venytyksen vuoksi.

Jalat ristissä istuminen pidemmän aikaa lisää myös skolioosin riskiä. Skolioosi tarkoittaa selän vinoutumista, kertoo Terveyskirjasto.

On todisteita myös siitä, että jalat ristissä istuminen saattaa vaikuttaa sperman tuotantoon. Tämä johtuu siitä, että kivesten lämmön tulisi olla noin 2–6 astetta matalampi kuin normaalin ruumiinlämmön. Istuminen nostaa kivesten lämpöä jopa kaksi astetta ja jalkojen ristiminen vielä 3,5 astetta lisää. Tutkimukset viittaavat siihen, että kivespussin tai kivesten lämpötilan nousu voi heikentää sekä siittiöiden määrää että laatua.

Ei haittoja ilman hyötyjä

Pienelle ihmisryhmälle jalat ristissä istuminen saattaa kuitenkin olla myös hyödyllistä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joiden toinen jalka on toista pidempi, jalat ristissä istuminen voi auttaa säätämään lantion molempien sivujen korkeutta ja parantamaan kehon kohdistusta.

Jalat ristissä istuminen näyttää myös vähentävän joidenkin lihasten aktiivisuutta verrattuna istuessa jalat eteenpäin. Tämä voi auttaa rentouttamaan keskivartalon lihaksiasi ja ehkäisemään ylikuormitusta.

Jalat ristissä istuminen ei siis ole yksiselitteisesti pahasta, mutta lähtökohtaisesti sitä kannattaa välttää.

Moni jalat ristissä istumiseen liitetyistä riskitekijöistä on yhteydessä kuitenkin muihin elintapoihin sekä esimerkiksi ylipainoon.

Pääneuvona voikin pitää, että missä asennossa sitten istuukin, kannattaa vaihtaa asentoa säännöllisin väliajoin ja liikkua muutoinkin.

Katso myös: Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä

Tämä asento villitsee TikTokissa – useita hyötyjä 1:36
Kokeile rentoutumista nostamalla jalat seinälle.

Lue myös:

    Uusimmat