Miksi jalkoja turvottaa? Tässä tapauksessa merkki hengenvaarasta

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Katso video: Mitä hyötyä siitä on, jos tuolista nousee kerran tunnissa? Testasimme viikon ajan!

Jalkoihin syntyy helposti turvotusta. Tietyt merkit viittaavat siihen, että asia kannattaa viipymättä tutkituttaa terveydenhuollossa.

Eikö kenkä tahdo mahtua jalkaan tai jättääkö sukka painaumat nilkkaan? Jalan turvotus on tavallinen oire, jonka taustalla voi olla lukuisia eri tekijöitä – osa harmittomia, osa henkeä uhkaavia.

Turvotus johtuu kudoksissa olevien solujen välitilaan kertyvästä nesteestä. Normaalisti nestettä poistuu kudoksista samaa tahtia kuin mitä sinne kertyy. Nesteiden kertymisestä johtuvan turvotuksen taustalla voi olla esimerkiksi paineolosuhteiden muutos, kudosvaurio, hormonaaliset tekijät tai yleissairaus, listaa Terveyskirjasto.

Prevention-sivuston haastattelema amerikkalainen verisuonikirurgi Britt H. Tonnessen kertoo, että jalat turpoavat herkästi, sillä painovoima vetää nesteitä kehon alimmaisiin ääripäihin. Päivän päätteeksi havaittu pieni turvotus jalassa ei todennäköisesti ole mitään vakavaa. Huolestua kannattaa siinä vaiheessa, jos turvotus lisääntyy, on toispuoleista tai siihen liittyy muita oireita, kuten hengenahdistusta tai kuumetta.

Esimerkiksi seuraavat asiat voivat aiheuttaa jalkojen turvotusta:

1. Tuntikausien seisominen tai istuminen

Samassa asennossa pysyminen tuntikausien ajan voi häiritä laskimoiden toimintaa. Jos on ollut koko päivän seisaallaan, voivat jalat tuntua illalla turvonneilta. Sama vaikutus on pitkään jatkuneella istumisella tai paikallaanololla.

Jalkojen lepuuttaminen vaaka- tai kohoasennossa auttaa ehkäisemään alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa turvotusta. Myös tukisukista voi olla apua.

2. Liiallinen suolan käyttö

Suola imee itseensä vettä, minkä vuoksi runsas suolan käyttö voikin aiheuttaa turvotusta ja pöhötystä.

Ongelmaan auttaa suolan käytön vähentäminen, joka on muutenkin terveysteko. Suomalaiset saavat eniten suolaa liharuoista ja viljavalmisteista.

3. Tulehdus tai vamma

Paikallinen tulehdus tai vamma – esimerkiksi jännetulehdus tai murtuma – turvottaa lähiympäristöä. Usein tässä yhteydessä turvotukseen liittyy myös punoitusta ja kuumotusta.

Vahingoittuneelle alueelle kertynyt veri ja neste on osa paranemisprosessia. Turvotusta ja kipua  voi vähentää jalkaa lepuuttamalla ja tulehduskipulääkkeillä.

4. Raskaus

Raskaus lisää nesteiden kertymistä kehoon, mikä voi näkyä myös jalkojen turpoamisena. Osaltaan turvotusta aiheuttaa kasvava vatsa, joka painaa lantionpohjaa lisäten jalkojen verisuoniin kohdistuvaa painetta.  

Hyvä nesteytys ja mukavien kenkien käyttö helpottavat odottavan äidin oloa. Hoitoon tulee hakeutua pikaisesti, jos turvotukseen liittyy päänsärkyä, pahoinvointia tai näköhäiriöitä, sillä tällöin kyseessä voi olla raskausmyrkytys.

5. Kuukautiset

Monilla naisilla esiintyy kuukautisia edeltävässä premenstruaalisessa oireyhtymässä eli PMS-oireyhtymässä turvotusta. Pöhötys voi tuntia koko kehossa ja myös jaloissa.

Liikunta, hyvä nesteytys ja suolan käytön vähentäminen auttavat vähentämään turvotusta, joka menee muutamassa päivässä itsekseen ohi.

Katso myös: Mitä ovat PMS-oireet? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä ovat PMS-oireet ja miten niitä voi helpottaa? 2:28
Katso videolta, miten helpotat muita PMS-oireita.

6. Ylipaino

Ylipainoisilla turvotusta kehittyy tavallista helpommin, sillä verisuoniin kohdistuu enemmän painetta. Ylipainoon mahdollisesti liittyvä pitkään jatkuva istuminen tai paikallaan olo pahentaa jalkojen turvotusta.

Jo muutaman kilon painonpudotus voi auttaa jalkojen turvotukseen, sanoo Preventionin haastattelema Tonnessen.

7. Lääkitys

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa kudosten turpoamista. Nilkassa ilmenevää turvotusta esiintyy esimerkiksi verenpaineen hoitoon käytettävien kalsiumkanavan salpaajien yhteydessä.

Lääkkeen vaihtamisesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, mutta omatoimisesti lääkitystä ei tule lopettaa.

8. Suonikohjut

Alaraajan laskimoiden heikentyminen aiheuttaa laskimoiden laajentumista, josta käytetään tuttavallisemmin nimeä suonikohjut. Niiden seurauksena alaraajoissa voi ilmetä särkyä ja turvotusta, joka tyypillisesti lisääntyy päivän mittaan ja on pahimmillaan iltaisin.

Terveyskirjasto kertoo, että suonikohjujen syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat geenit, raskausaika, seisomatyö ja ylipaino.

Turvotusta ja muita oireita hoidetaan ensisijaisesti tukisukilla. Pitkäaikaisen seisomisen välttäminen, jalkojen koholla pitäminen, säännöllinen liikunta ja ylipainon vähentäminen voivat myös auttaa.

9. Veritulppa

Yksi vakavimmista mahdollisista syistä jalan turvotukseen on laskimoveritulppa. Tyypillisesti turvotus ilmenee tällöin vain toisessa jalassa. Laskimotukoksen riskitekijöitä ovat muun muassa suonikohjut, sydämen vajaatoiminta, lihavuus, ehkäisypillerit tai pitkä lentomatka.

Veritulppa vaatii kiireellistä hoitoa.

10. Sairauden paheneminen

Jos turvotusta ilmaantuu nopeasti molempiin alaraajoihin, voi syynä olla olemassa olevan sairauden paheneminen. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan tai maksa- tai munuaissairauden äkillinen paheneminen voi olla oireen taustalla, kertoo yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämä Terveyskylä-verkkopalvelu.

Sairauden pahenemisesta kertovista oireista on syytä kertoa lääkärille.

Juttu on julkaistu aiemmin marraskuussa 2021.

Lue myös:

    Uusimmat