Tutkimus: Tähän aikaan päivästä kannattaa liikkua – pienentää diabetesriskiä

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Katso ohjeet. Tällä nopealla ja tehokkaalla kuuden liikkeen kahvakuulatreenillä treenaat missä ja milloin vain!

Liikunnan määrän lisäksi myös sen ajankohta saattaa vaikuttaa liikunnan terveyshyötyihin. Tuoreen tutkimuksen mukaan insuliiniresistenssin kannalta paras aika on iltapäivä ja ilta.

Insuliiniresistenssi tarkoittaa insuliinin tehon heikkenemistä, jonka takia haimalla on vaikeuksia tuottaa sitä riittävästi, jotta veren sokeritasot pysyvät kurissa. Kun resistenssi kehittyy pitkälle, edessä on tyypin 2 diabetes.

Tutkimukseen osallistui 775 keskimäärin 56-vuotiasta ylipainoista hollantilaista, jotka kantoivat aktiivisuusmittareita neljän päivän ajan. Lisäksi 256 osallistujan maksat tutkittiin magneettikuvauksella. Havainnot koskevat kohtalaisen raskasta liikuntaa, kuten hölkkää tai pyöräilyä.

Insuliiniresistenssi parani eniten potilailla, jotka liikkuivat eniten, mutta myös liikkumisen ajankohta vaikutti yhteyteen, tulokset osoittivat. Kun vertailukohtana olivat osallistujat, jotka liikkuivat tasaisesti päivän aikana, insuliiniresistenssi parani jopa 25 prosenttia enemmän osallistujilla, jotka liikkuivat pääasiassa iltapäivisin tai iltaisin. Aamuliikunnan vaikutukset eivät eronneet tasaisesta liikkumisesta.

Istuminen ja fyysinen passiivisuus eivät vaikuttaneet insuliiniresistenssiin tai maksan rasvoittumiseen. Myöskään jaloittelu istumisen lomassa ei vaikuttanut yhteyksiin tässä aineistossa.

Vapaa-ajan liikuntaharrastukset on monissa tutkimuksissa todettu tehokkaammiksi kuin työliikunta, mikä todennäköisesti selittää osan yhteyksistä, mutta mekanismin selvittäminen vaatii vielä lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Ota treeni osaksi lasten kanssa ulkoilua – nappaa vinkit alla olevalta videolta.

Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: ”Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!” 1:21
Jenni, 35, kehitti leikkipuistotreenin pienten lasten vanhemmille: "Siinä saa äiti liikuntaa ja lapsi pääsee jaloittelemaan ja ulkoilemaan!"

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat