IS: HVK:n ex-pomo Tomi Lounema täysin eri linjoilla irtisanoutumisesta pääministeri Marinin kanssa: "He saivat siivottua asian käsistänsä"

1:35
Katso yllä oleva video: Näin HVK:n ex-toimitusjohtaja Tomi Lounema kuvaili maskimyllytystä MTV:n Uutisaamussa marraskuun alussa!

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema katsoo, ettei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin irtisanoutua tehtävästään sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) oli ilmoittanut, ettei Lounemalla ole enää pääministerin luottamusta.

Lounema toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että juuri pääministerin ilmoitus ratkaisi asian.

– Jos tuollaisessa tehtävässä kuin HVK:n toimitusjohtajana on, johon valtioneuvoston yleisistunto nimittää, niin jos sitten pääministeri, joka toimii valtioneuvoston istunnon puheenjohtajana ilmoittaa, ettei ole luottamusta, kyllä silloin pitää ymmärtää, ettei sitä ole, Lounema kommentoi Ilta-Sanomille.

Louneman mukaan työ- ja elinkeinoministeriön silloinen kansliapäällikkö Jari Gustafsson myös soitti hänelle.

– Kansliapäällikkö Jari Gustafsson soitti minulle, ja sanoi, että tässä käy näin. Kun kysyin, onko tässä muuta vaihtoehtoa, hän sanoi, että jos en itse lähde, niin seuraavassa valtioneuvoston istunnossa vaihdetaan. Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa, Lounema muistelee IS:n haastattelussa.

Tässä kuussa uutisoitiin, että Lounema välttyy syytteiltä luottamusaseman väärinkäytöstä.

Tutkinta liittyi keväällä 2020 HVK:n Kiinasta tekemään noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan.

Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

"He saivat siivottua asian käsistänsä pois"

MTV Uutiset kysyi eilen pääministeri Marinilta, kohdeltiinko Lounemaa oikein jälkikäteen esiin tulleiden tietojen valossa, kun hän joutui eroamaan.

– Hän itse tuolloin sanoi, että hän kantaa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty, ja tämän mukaisesti hän on toiminut. Hänhän itse irtisanoutui tuolloin omasta tehtävästänsä, ja työ- ja elinkeinoministeriö tietenkin HVK:n ohjaajana myös pyysi tästä selvitystä, Marin kommentoi MTV Uutisille.

Lounema toteaa Ilta-Sanomille joutuneensa asiassa syntipukin rooliin.

– Hallituksessa tehtiin nopeita ratkaisuja, ja he saivat siivottua asian käsistänsä pois tilanteessa, jossa ei oltu vielä edes selvitetty, että mitä oikeastaan on tapahtunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja