Sanna Marin kommentoi maskikohun jyräämän HVK-pomo Tomi Louneman kohtelua: "Hänhän itse irtisanoutui"

1:57
Uutisjuttu: Esitutkinta paljastaa Huoltovarmuuskeskukseen kohdistuneen valtavan paineen kevään 2020 maskikaupoissa.

Huoltovarmuuskeskuksen "maskifiasko" päättyi viime keväänä toimitusjohtaja Tomi Louneman eroon. Lounema välttyi sittemmin syytteiltä.

Oulussa SDP:n puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi nyt tiiviisti MTV Uutisille, kohdeltiinko Lounemaa oikein kevään 2020 maskikohussa.

Nyt jälkikäteen esiin tulleiden tietojen valossa, kohdeltiinko Tomi Lounemaa oikein siinä kohtaa, kun hän joutui eroamaan ja te menetitte luottamuksenne häneen?

Marin sanoo muistavansa hyvin silloisen toimitusjohtajan omat sanat.

– Hän itse tuolloin sanoi, että hän kantaa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty, ja tämän mukaisesti hän on toiminut. Hänhän itse irtisanoutui tuolloin omasta tehtävästänsä, ja työ- ja elinkeinoministeriö tietenkin HVK:n ohjaajana myös pyysi tästä selvitystä, Marin sanoo.

Tässä kuussa uutisoitiin, että Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema välttyy syytteiltä luottamusaseman väärinkäytöstä.

Tutkinta liittyi keväällä 2020 HVK:n Kiinasta tekemään noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan. Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Entinen toimitusjohtaja Lounema erosi itse tehtävästään maskikohun myötä. Tätä ennen pääministeri oli ilmoittanut tiedotusvälineille, ettei toimitusjohtaja nauti hänen luottamustaan.

– Ymmärsin sen niin, että siinä ei vaihtoehtoja ollut. Pyytämällä itse eroa tein asian helpoksi poliittiselle johdolle, kertoi Lounema aiemmin tässä kuussa.

Maskikohun osalliset välttyivät syytteiltä

Kohun keskellä olleet maskikaupat tehtiin Kiinasta liikemies Onni Sarmasteen välityksellä. Myös Sarmaste välttyi syytteiltä.

Louneman lisäksi HVK:sta luottamusaseman väärinkäytöstä epäiltiin hallintojohtaja Asko Harjulaa ja osastonjohtaja Jyrki Hakolaa. Myös he välttyivät syytteiltä.

Syyttäjän mukaan syytteitä ei nosteta, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä entisiä johtajia rikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja