Näin Huoltovarmuuskeskus päätyi mönkään menneiden maskikauppojen tekijäksi – muita vaihtoehtoja ei päättäjien mukaan ollut

HVK:n ex-johtaja Tomi Lounema ei saa syytettä maskikaupoista 9:54

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema on kertonut viime päivinä julkisuudessa omasta näkökulmastaan kevään 2020 epäonnistuneista maskikaupoista. Hän on korostanut sitä, ettei Huoltovarmuuskeskuksella ollut valmiutta suurien ja nopeiden hankintojen tekemiseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan hankintavalmiuden puute oli tiedostettu niin sosiaali- ja terveysministeriössä kuin työ- ja elinkeinoministeriössä, jonka vastuulla Huoltovarmuuskeskus on.

Alun perin sosiaali- ja terveysministeriö oli tehnyt pyyntöjä Huoltovarmuuskeskukselle hankintojen tekemiselle, kun pula maskeista ja muista suojavarusteista oli huutava.

Huoltovarmuuskeskus nähtiin ministeriöissä kuitenkin ainoaksi organisaatioksi, jolla oli kykyä hankkia tarvittavaa valmiutta ostosten tekemiseen. Muita sopivia organisaatiota keskitettyjen, valtakunnallisten hankintojen tekemiselle ei ministeriöiden näkemyksen mukaan ollut. 

Perusteena oli esimerkiksi se, että Huoltovarmuuskeskus oli aikaisemmissa pandemioissa tehnyt hieman vastaavia hankintoja.

Huoltovarmuuskeskus teki lopulta kovassa kiireessä ja paineessa suojavälinehankintoja esimerkiksi kauneusalan yrittäjän Tiina Jylhän ja pikavippifirmoja pyörittäneen, ulosottovelkojen kanssa painineen Onni Sarmasteen kanssa.

Sarmasteen toimittamat maskit eivät kuitenkaan vastanneet sairaalakäytön standardeja, ja Helsingin Sanomat uutisoi, että Tiina Jylhä markkinoi kasvomaskejaan väärennetyllä sertifikaatilla.

Näiden kauppojen taustoja ei oltu selvitetty tavalliseen tapaan, koska suojavälineistä oli maailmalla huutava pula ja terveydenhuolto oli ajautumassa kriisiin maskipulan takia. Kiire oli tämän takia kova.

Syytteitä Huoltovarmuuskeskuksen silloista johtoa kohtaan ei nostettu juuri tilanteen poikkeuksellisuuden takia.

Kauppatilanteesta raportoitiin

Lounema kertoi esimerkiksi perjantaina MTV:n Uutisaamussa, että hän raportoi kauppatilanteesta jatkuvasti ylemmilleen.

MTV Uutisten tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä oltiin tietoisia vaikeasta markkinatilanteesta, mutta ei yksittäisistä kaupoista.

Epäonnisten kauppojen jälkeen Lounema joutui eroamaan. Aluksi pääministeri Sanna Marin (sd.) oli viestittänyt, että luottamus oli mennyt.

– Luin tästä pitkänä perjantaina tiedotusvälineistä. Sen jälkeen TEM:n kansliapäällikkö soitti ja kertoi, että on vain yksi vaihtoehto, Lounema kertoi Uutisaamussa.

Lounema kokee, että hänet heitettiin ”bussin alle”, vaikka hän ja muu keskuksen johto yrittivät parhaansa vaikeassa markkinatilanteessa.

Työ- ja elinkeinoministeriö korosti keväällä 2020, että mönkään menneiden maskikauppojen jälkeen haluttiin palauttaa Huoltovarmuuskeskuksen luottamus ja toimintakyky.

Myöhemmin suojavarusteiden tuotantoa on käynnistetty kotimaassa, jotta varusteita riittää jatkossa kaikissa olosuhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat