Inhoatko maanantaita? 10 keinoa selvitä viikon surkeimmasta päivästä

Maanantai, tuo päivistä vihatuin, tuntuu taas olevan täällä aivan liian äkkiseltään. Miten tuosta arkiviikon aloittajasta voisi oikein oppia pitämään – tai edes oppia elämään sen kanssa? Lue kymmenen vinkkiä, miten voit muuttaa asennettasi, hymyillä vastaantulijoille ja tehdä maanantaistasi edes jokseenkin siedettävän.

Moni stressaa maanantaita jo sunnuntain puolella: taas tuo katala, viikon surkein päivä on edessä! I hate mondays -asenne tuntuu kumpuavan jostain syvältä sisimmästä, ja mieli tekisi kääntää vain kylkeään kellon piristessä maanantaiaamuna. Stop tykkänään! Ennen kuin ilmoitat töihin olevasi kipeä tai möyriväsi migreenin kourissa, kokeile muuttaa ensin omaa asennettasi. Kokeile vaikkapa näitä kymmentä kikkaa, miten piristät maanantaitasi.

1. Tee hyviä tekoja

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan: kokeile aloittaa viikkosi tekemällä muille hyvä mieli! Leivo vaikka korvapuusteja työtovereillesi tai keitä koko porukalle aamukahvit, vie koira pidemmälle lenkille, tervehdi bussikuskia iloisesti tai kehu kumppaniasi maasta taivaisiin heti aamusesta. Hyvät teot saavat sinutkin tuntemaan itsesi iloisemmaksi ja eläväisemmäksi sekä stressitasosi vähenee siinä samassa kun suupielesi sojottavat ylöspäin.

2. Sovi lounastreffit

Kuinka usein puhut siitä, kuin hienoa olisi tavata ystävääsi esimerkiksi lounastreffien merkeissä, mutta kuitenkin ehdotus tuppaa jäämään vain ja ainoastaan ehdotukseksi? Päätä, että tällä viikolla varmana sovit ja myös tapaat ystäväsi. Työkiireet, stressi tai arki vievät monilta aikaa ja tarmoa tavata ystäviä vapaa-ajalla ajan kanssa tai edes ohimennen, ja kuitenkin alitajunnasta puskee tietoisuus siitä, että ystäviä pitäisi nähdä enemmän. Ota siis itseäsi (ja ystävääsi) niskasta kiinni ja tavatkaa kuulumisien merkeissä vaikka yhteisellä lounaalla!

3. Laita yllesi jotain uutta

Onko sinullakin vaatekaapissasi vaatteita, joita et ole koskaan käyttänyt? Tai korua, joka on koreillut ylläsi vain kerran tai toisenkin? Shoppailitko oikein olan takaa viikonloppuna? Piristä alkuviikkoasi laittamalla yllesi jotain uutta tai erikoista – jo pienikin muutos voi piristää lookiasi ja näin ollen myös mielialaasi. Kuvittele olevasi vaikkapa morsian, jonka yllä on jotain uutta ikään kuin onnentuojana. Kokeile vaikka vaihtaa käsilaukkua tai laittaa tummempaa huulipunaa kuin mihin olet tottunut!

4. Panosta hyviin alusvaatteisiin

Sen lisäksi, että sujauttaisit yllesi jotain uutta, panosta myös seksikkäisiin, riemastuttaviin mummopöksyihin tai hyvin istuviin alusvaatteisiin, joita saattaisit muutoin säästellä "erikoistapauksia" tai treffejä varten. Itsevarmuus kun kumpuaa sisältäpäin – ajattele, että tässä tapauksessa myös vaatteiden alta. Sovi vaikkapa illaksi treffit kumppanisi tai uuden tuttavuuden kanssa: ei mene sitten "alusvaatepanostus" ikään kuin hukkaan.

5. Tee meikistäsi huoliteltu

Kiireisinä arkiaamuina moni sutaisee ripsiväriä vain äkkiä ja ohimennen ripsiin ja rynnistää sitten ovesta ulos pää kolmantena jalkana. Aloita maanantaiaamusi mieluummin ajan kanssa ja panosta meikkiisi: huoliteltu ulkonäkö piristää sinua ja tuo myös hetkessä uskottavuutta olemukseesi. Olet itsevarmempi, kun tiedät näyttäväsi huolitellulta ja raikkaalta – ainakin edes yhtenä päivänä!

6. Suunnittele meneväsi salille – ja myös mene!

Liikunta ei varmastikaan innosta maanantaimasennuksesta kärsivää ihmispoloa – siksi suunnittele jo sunnuntaina, mille jumppatunnille menet maanantaina ja pakkaa jumppakassi jo valmiiksi. Kutsu vaikka ystäväsi mukaan (jonka kanssa et ehtinytkään lounastreffeille). Se, että menetkin kaikesta mutrustelusta huolimatta jumppaan tai salille hikoilemaan, on jo voitto!

Ja toki meille kaikille on tiedossa liikunnan hyödyt: olo paranee niin henkisesti kuin fyysisesti, liikunta parantaa mielenlaatua ja keskittymiskykyä ja niin edelleen. Ajattele, että teet itsellesi loistopalveluksen aloittamalla viikkosi terveellisesti, hyvässä hengessä.

Lue myös:

7. Syö suklaata aamupalaksi

Apua, mitenkäs sen salille menemisen kanssa? Eihän suklaata saa syödä aamupalaksi? Nyt on maanantai, tee poikkeus ja elä 80/20 -säännöllä: kahdeksankymmentä prosenttia ajastasi elä ja syö terveellisesti ja kaksikymmentä prosenttia ajasta nauti elostasi ja syö iloksesi. Toisin sanoen pieni pala suklaata kerran tai kaksi viikossa ei ole pahaksi: joten pidä herkkupäivä maanantaisin laiskan sunnuntain sijaan! Ja eihän koko päivää tarvitse lekkeriksi heittää: mene siltikin illalla salille, jota kovasti jo suunnittelit.

8. Flirttaile ja halaile

Hymyile, flirttaile, naura – ja johan askel on kevyempi. Jos aamulla vierestäsi löytyy ihana kainalo, käperry sinne hetkeksi ennen kuin nouset ylös. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa aamua, kuin pieni kyhnöttäminen rakkaan syleilyssä? Se ei ainoastaan voimista välistänne sidettä, vaan myös saa varpaitasi myöten hyvänolonhormonit rynnimään. Ja illalla sitten sama juttu uusiksi!

Halaa myös muita maanantaina kohtaamiasi ihmisiä, vaikkapa läheisiä työtovereitasi – he yllättyvät varmasti moisesta eleestä.

9. Viestittele ystävän kanssa

Jos lounastreffit tai salitreeni jäivät tältä maanantailta väliin ystäväsi kanssa, piristä häntä ja itseäsi laittamalla ystävällesi vaikka tekstiviesti ja soittamalla hänelle vielä iltasemmalla. Tai lähetä hänelle vaikka linkki johonkin suloiseen kissavideoon tai viesti, jossa lukee hänen päivähoroskooppinsa! Tämä kertoo, että ajattelet häntä.

10. Pidä kuvatauko

Pidä tauko ja katsele Facebookissa kuvia läheisimmistäsi hyvällä omatunnolla: jopa tutkimukset todistavat, että katsomalla kuvaa ihmisestä tai eläimestä jota rakastat, aivosi aktivoituvat ja hyvänolontunne kiirii pitkin kehoasi ja vähentää stressiäsi. Pidä pari kuvankatseluhetkeä päivässä tai osta jo ne kauan kaivatut kehykset ja laita kuva rakkaimmastasi pöytääsi koristamaan.

Bonusvinkki: Piristä maanantaitasi katsomalla Remontoijat, josta tulee varmasti hyvä mieli!AVA / Katri Koskinen

Osittainen lähde: Prevention.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja